Lak na kartonima, ali i penalima: Ko je Fernando Rapalini, sudija koji će deliti pravdu na meču Srbija - Švajcarska 1Foto: EPA/EFE. Ilustracija R. Topalović

FIFA je odlučila da meč između Srbije i Švajcarske sudi Argentinac Fernando Rapalini, što možda nije loša vest za Srbiju jer je po dosadašnjim parametrima u pitanju arbitar koji lakše nego nego nemački sudija Feliks Brih (arbitar koji je pre četiri godine u Rusiji vodio meč istih rivala) dosuđuje penale.

Rapalini važi za najboljeg arbitra na južnoameričkom kontinentu. On je već sudio na ovom Mundijalu u Kataru i to na meču Hrvatska – Maroko koji je završen rezultatom 0:0.

Karakteriše ga to što ume da se lako i brzo razmaše kartonima, a ne libi se i da pokaže na belu tačku, možda i češće nego njegove evropske kolege. Ipak u svakom slučaju je tu VAR da svaku njegovu odluku proveri.

Nema sumnje da se pred njim nalazi možda i najteži meč u karijeri, jer su Srbija i Švajcarska već imali neslavnu istoriju utakmicom u grupnoj fazi Mundijala u Rusiji kada se pričalo o svemu a ne samo o fudbalu, uz međunacionalne tenzije zbog kosovskog porekla pojedinih reprezentativaca „sajdžija“.

Na tom susretu se nije proslavio ni nemački sudija Feliks Brih koji nije svirao penal nad Aleksandrom Mitrovićem pri rezultatu 1:1, kada su ga u kaznenom prostoru Švajcarske dvojica štopera držala rukama.

Fernando Andres Rapalini rođen je 28. aprila 1978. godine u La Plati i sudi u argentinskoj Primeri Divizion. FIFA znak nosi od 2014. godine Rapalini je bio prvi južnoamerički sudija koji je sudio na Evropskom prvenstvu (2021). Svoju prvu seniorsku međunarodnu utakmicu sudio je 5. juna 2015. između Čilea i Salvadora.

Sudio je u brojnim finalima u Argentini i na najvažnijim takmičenjima Južne Amerike. U martu 2019. godine izabran je za sudiju na FIFA Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina u Poljskoj, a iste sezone je bio i glavni arbitar na Kupu Amerike u Brazilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari