"Mbapeova šaltanja, defanzivni šprintevi brazilskih umetnika, hrabri Maroko... ovaj Mundijal je top za gledanje": Zlatko Zahović za Danas o SP u Kataru 1foto Srđan Stevanović/Starsport

Nekada vrhunski vezista iz Slovenije sa velikim zanimanjem prati Svetsko prvenstvo u Kataru.

Mundijal ulazi u završnu fazu, a viđeno na mečevima pre večerašnje, prve ture četvrtfinalnih mečeva u Dohi sasvim je po volji i ukusu Zlatka Zahovića.

„Mi, bivši fudbaleri imamo privilegiju i(li) muku što fudbal posmatramo malo kao navijači malo kao stručna lica. Ne znam za druge, ali meni su oči pune svega i svačega. Lepog. Ovaj Mundijal je top za gledanje, uz koka-kolu i kokice, ali i za esnafske analize.

Zbog taktičkih obračuna, vrhunske klase pojedinaca, timskih vrlina i slabosti, različitih mentaliteta, omeđenih državnim i kontinentalnim granicama …. Svako može da nađe nešto u čemu će da uživa“, konstatuje za Danas bivši ofanzivac Partizana.

Čovek čije je ime utkano u istoriju Porta, Olimpijakosa, Valensije, Benfike… ima svoje junake i antijunake u aktuelnoj borbi za Zlatnu boginjuu.

„Žao mi je što je moralo doći do finala pre finala, jer od ovog petka više nećemo gledati Englesku ili Francusku. Ne bi valjalo da ostanemo uskraćeni za majstorije prototipa savremenog napadača, kakav je Mbape. Ta brzina, rad obema nogama, dribling, šut… Kada krene da šalta njegovi „čuvari“ zaborave gde je levo a gde desno. Ako ga ne dupliraš, gotov si… Ma, čudo od fudbalera.

Mesi je to bio i pre njega, ali on sa 35 godina sve više šeta po terenu. Generalno, njegova Argentina se previše oslanja na individualni kvalitet. Neko iuzme loptu, pa dribla, onda je da drugome, pa i taj dribla. Brazil je druga priča. Fascinatno je videti ekipu s toliko ofanzivnog potencijala i obrtaja kako radi odbranu.

Ne da se vraćaju pred svoj gol nego trče defanzivne šprinteve. I to rade bez odmora, kao navijeni. Stvarno su fantastični i veliki favoriti za titulu. Pa, Maroko… U Evropi misle da samo mi i par selekcija iz Južne Amerike znamo da igramo dobar fudbal. Čak i kada te Afrikance gledamo po našim ligama. Ta disciplina, hrabrost, nacionalni naboj… Marokanaca“. Jedva čekam rasplet prvenstva“, priznaje najuspešniji sportski direktor u analima Maribora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari