Mračna strana Mundijala: Fanovi na meti sajber prevaranata uoči finalne utakmice Argentina - Francuska 1Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Finale Svetskog prvenstva u fudbalu odigraće se između 18. decembra između selekcija Argentine i Francuske. Ovaj planetarno popularan događaj pratiće milioni fanova širom sveta. Prema rečima predsednika FIFA Đanija Infantina, ovo prvenstvo će biti najgledaniji turnir u istoriji.

S obzirom na popularnost ovog događaja, prevaranti će pokušati da ga iskoriste za krađu vrednih ličnih podataka ili novca. Stručnjaci kompanije Kasperski detektovali su nekoliko prevara posvećenih FIFA svetskom fudbalskom prvenstvu.

 Atak na stranice za kupovinu karata

Uzimajući u obzir ogromnu popularnost FIFA Svetskog prvenstva i broja fudbalskih navijača širom sveta, lako je zamisliti nivo uzbuđenja oko kupovine karata koje se prodaju u ograničenom broju.

Stadion Lusail, na kojem će se održati finale, najveći je stadion u Kataru i ima kapacitet od 88.966 gledalaca. S obzirom na ograničen broj mesta, prevaranti će iskoristiti ovu priliku da prodaju lažne karte.

Sa cenom karata od 4000 američkih dolara, navijači moraju da budu izuzetno oprezni i da obrate pažnju na veb stranicu na kojoj će kupiti karte. Najsigurniji način je kupovina ulaznica na zvaničnim FIFA sajtovima.

Lažne kladionice

FIFA finale uvek privlači pažnju ljubitelja kockanja širom sveta. Ljudi se klade u nadi da će pogoditi pobednički tim, ili rezultat kojim će se završiti meč i na taj način pogoditi veliki džekpot. Prevaranti su pokušavajući da iskoriste euforiju navijača kreirajući lažne nagradne igre.

Posebno budite moprezni kada je reč o stranicama za klađenje koje detektuju lice, a od navijača se traži da pošalju SMS sa pobedničkim timom ili najboljim igračem. Dakle, broj žrtve se dodaje u bazu podataka prevaranta kako bi oni u budućnosti mogli da kontaktiraju žrtvu u drugim šemama, ili da prodaju svoje podatke na darknetu, itd, upozorava kompanija Kasperski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari