"Nastavi da nas nadahnjuješ": Bolničko obraćanje legendarnog Pelea zemljaku Nejmaru 1EPA-EFE/Neil Hall

Po mišljenju mnogih, najbolji fudbaler sveta svih vremena ne želi kraj reprezentativne karijere prve zvezde selekcije Brazila.

Ubrze posle šokantnog poraza od Hrvatske, nakon 120 minuta igre i izvođenja jedanaesteraca, javnost i mediji u njegovoj zemlji postavili su dilemu – da li je Nejmar završio karijeru u nacionalnom timu ili će i posle četvrtfinalne eliminacije u Kataru nastaviti gde je stao u porazu od aktuelnog planetarnog viceprvaka.

„Nastavi da nas inspirišeš, a ja ću podizati šake u vazduh za svaki gol koji koji postigneš, kao što sam radio i u svakoj utakmici u kojoj si bio na terenu“, napisao je legendarni Pele iz bolnice, gde je primljen zbog problema sa plućima.

„Gledao sam te kako odrastaš, navijao za tebe svaki dan i sad napokon mogu da ti čestitam zbog izjednačenja mog broja golova postignutih za Brazil. Obojica znamo da je to puno više od samog broja. Naša dužnost kao sportista je da inspirišemo kolege, sutra novu generaciju i sve one koji vole naš sport“.

Nejmar ima 30 godina, za A selekciju debitovao je daleke 2010. godine i od tada je dao 77 golova. Poslednji, u produžetku duela sa Kockastima, izjednačio ga je sa Peleom na listi najboljih strelaca Brazila.

„Nažalost, ovo i nije najsrećniji dan za nas, ali ti ćeš zauvek biti inspiracija onima koji dolaze. Što više vreme prolazi, to je zaostavština veća. Rekord sam postavio pre gotovo 50 godina i sve do sada niko mu se nije približio. Dečko, ti si uspeo”.

Za razliku od trostrukog osvajača Zlatne boginje, Pelea, napadač Karioka i Pari Sen Žermena nijednom se nije popeo na krov sveta, a mnogi su bili uvereni da će to učiniti baš u Kataru, jer je deo jedne fantastične generacije igrača.

„Ti znaš, kao što i ja znam, da ne postoji broj koji može nadmašiti sreću igranja za našu zemlju. Imam 82 godine i nakon toliko vremena nadam se da sam te inspirisao da dođeš ovako daleko. Više od toga, nadam se da će tvoj uspeh nadahnuti milione koji te prate da pokušaju da naprave ono što je naizgled nemoguće”, napisao je Pele na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari