Hrvatska u polufinalu Svetskog prvenstva, Livaković izbacio najvećeg favorita za titulu 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto je u prvom četvrtfinalnom duelu, posle penala pobedila Brazil.

U neizvesnom duelu, bez puno velikih šansi, posle regularnog toka rezultat je bio 0:0, da bi u finišu prvog dela nastavka Brazil poveo golom Nejmara u 106. minutu, a Bruno Petković u 117. minutu izjednačio.

Junak utakmice bio je golman Hrvatske Dominik Livaković, koji je imao čak 11 odbrana i sprečio Brazilce da ranije dođu do trijumfa, a u penal seriji odbranio šut Rodriga.

Iako je ekipa selektora Titea u duel ušla kao veliki favorit, Hrvatska je disciplinovanom i požrtvovanom igrom uspela da dođe velikog iznenađenja.

Hrvatska u polufinalu Svetskog prvenstva, Livaković izbacio najvećeg favorita za titulu 2
Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Prvo poluvreme proteklo je u nezanimljivoj igri. Brazil je imao terensku inicijativu, ali je ekipa Zlatka Dalića zatvorila sve prilaze svom kaznenom prostoru.

U drugom poluvremenu dobre prilike imali su Nejmar, Rišarlison i Paketa, međutim, Livaković je sačuvao mrežu.

U produžecima je prvu šansu za gol imao Brozović, koji je posle solo akcije Petkovića šutirao sa 15 metara preko prečke.

Veliki pritisak Brazilu se konačno isplatio u 106. minutu, kada je Nejmar, posle duplog pasa izašao sam pred golmana, zaobišao ga i poslao loptu u praznu mrežu. Bio je to njegov 77. pogodak za nacionalni tim, čime se izjednačio sa legendarnim Peleom na vrhu liste strelaca.

Ubrzo potom je selektor Dalić izvršio nekoliko izmena kojima je pojačao napad. Taj potez mu se isplatio tri minuta pre kraja, kada je rezervista Petković iz prvog šuta u okvir gola Hrvata na meču doneo svom timu izjednačenje.

Kao i na svim velikim takmičenjima kada je stizala do penal serije, i ovoga puta je Hrvatska uspela da prođe dalje. Livaković je odbranio šut Rodrigu, a najveći favorit za titulu u Kataru završio je učešće na ovom Svetskom prvenstvu nakon što je Markinjoš pogodio stativu.

Protivnik Hrvatske u polufinalu biće bolji iz druge četvrtfinalne utakmice, u kojoj se večeras (20.00) sastaju Holandija i Argentina, dok sutra igraju Maroko – Portugalija (16.00) i Engleska – Francuska (20.00).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari