Pomenuo Erdoganovovog neprijatelja i umalo dobio otkaz: Televizijska cenzura na turski način 1EPA FILES/OLIVER BERG

Sportski novinar Alper Bakiričigli dobio opomenu pred „isključenje“ zbog pominjanja najboljeg fudbalera svoje zemlje svih vremena.

On je radeći svoj komentatorski posao tokom televizijskog prenosa meča Kanade i Maroka, na Svetskom prvenstvu u Kataru, podsetio gledaoce da je najbrže dat gol u istoriji Mundijala delo Hakana Šukura.

Zbog tog jednog imena i prezimena pozvan je na razgovor od strane čelnika TRT kanala, na kom je upozoren da u budućnosti ne sme da ponavlja istu grešku, Pre toga je u poluvrmeenu pomenutog meča zaamenjen kolegom iz sportske redakcije, pa je za mikrofon seo Cunejt Kiran.

„Nismo želeli negativne reakcije, razgovarali smo s njim“, pottvrdio je menažment pomenute televizije, svestan rizika zameranja predsedniku države Redžepu Tajipu Erdoganu, po čijem nalogu je „izbrisana“ istorija Šukurovih nastupa za nacionalni tim.

Nekada vrhunski fudbaler ispričao je svojevremeno da je njegova agonija počela kada je odbio da uđe u stranku neprokosnovenog vladara Turske i javno iskazao drugačije stavove, zbog čega je primoran da pobegne iz domovine u Sjedinjene Američke Države, dok su mu u odsustvu stradali imovina i porodica iz koje je potekao.

Što se tiče cenzurisanog novinara on će nastaviti da radi prenose tokom Mundijala, ali verovatno neće nikada više pominjati tursku sportsku legendu, optuženu za saradnju sa teroristima i neprijateljima zemlje na dva kontitnnta, odnosno rizikovati otkaz.

„Neko je napravio lažni nalog u moje ime. Pokrenuću pravni postupak protiv te osobe“, kratko se ogalsio Alper, ali samo povodom pravljenja Tviter naloga sa njegovim imenom, preko kog je lansirana informacija da je već ostao bez posla zbog Šukura.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.