Pravi lavovi nikad ne umiru: Kalidu Kulibali kapitensku traku oblepio brojem "19" u čast jednom od najboljih senegalskih fudbalera ikada 1EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Te 2002. na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji, fudbaleri Senegala bili su apsolutni hit. ne samo zbog istorijskog plasmana u četvrtifnale Svetskog prvenstva, već načina igre i radovanja nakon golova. U svemu tome prednjačio je sjajni Papa Buba Diop na čije su delo njegovi zemljaci u Kataru želeli da podsete svetsku javnost.

Senegal je 2002. prošao izuzetno zahtevnu grupu u kojoj je tada bio aktuelni svetski šampion Francuska, kao i Danska, odnosno Urugvaj.

Kasnije je u osmini finala eliminisao Švedsku a jedan od najboljih pojedinaca u tom timu Senegala bio je Papa Buba Diop.

Aktuelna generacija Senegala učinila je sličan podvig prolaskom u osminu finala u Kataru.

Kao aktuelni šampion na Kupu afričkih nacija, uspeo je da posle poraza od Holandije, savlada Katar i Ekvador u odlučujućem duelu za mesto među 16 najboljih reprezentacija.

Naročito uočljivo, bilo je na meču sa Ekvadorom – Kalidu Kulibali, odlični defanzivac Čelsija, kapitensku traku oblepio je brojem „19“ po kojem je Papa Buba Diop bio prepoznatljiv u dresu reprezentacije Senegala.

Visoki i korpulentni fudbaler ostaće zapamćen po istorijskom golu za Senegal na svetskim prvenstvima (protiv Francuske), a u remiju sa Urugvajem ostvario je i dve asistencije (3:3).

Tačno na dan odigravanja utakmice sa Ekvadorom, navršile su se dve godine od njegove prerane smrti usled duge bolesti. Njegovi zemljaci želeli su na taj način da podsete javnost na njegove velike fudbalske i ljudske kvalitete.

„Ovo je za Diopa i njegovu porodicu. Želeli smo da ih sve učinimo ponosnim. Kad sam bio dete on mi je bio uzor, sanjao sam o ovom trenutku zbog njega“, na vrlo emotivan način, Kalidu Kulibali je podsetio prisutne na fudbalsko delo Pape Buba Diopa.

I navijači Senegala na tribinama su imali ispisan broj „19“ na svojim majicama…

Na kraju utakmice, slaveći prolaz u osminu finala (duel sa Engleskom), pozajmili su od navijača transparent sa fotografijom Pape Buba Diopa ispod kojeg je bilo ispisano „Pravi lavovi nikad ne umiru“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari