Šakira i Dua Lipa otkazale dolazak u Katar, ali slušaće se pesma Raste "Preko sveta": Da li otvaranje Mundijala očekuje fijasko i kako će izgledati bez najvećih muzičkih zvezda? 1Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Ceremonija otvaranja Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru počinje danas u 16.40 časova po srednjeevropskom vremenu, a na njemu neće biti Šakire i Dua Lipe, najvećih muzičkih zvezda koje su najavljene za ovaj događaj.

Šakira je dolazak u Katar otkazala u poslednji čas, posle pritiska javnosti zbog smrti mnogobrojnih migrantskih radnika tokom izgradnje stadiona na kojima će se igrati Mundijal.

Dua Lipa je to uradila još pre više od mesec dana, pošto se u britanskoj javnosti podigla bura kada je Gardijan objavio da je tokom izgradnji stadiona od 2015. do 2020. poginulo čak 6.500 radnika koji su u Katar došli „trbuhom za kruhom“, a čije su smrti isključivo uzrokovane lošim uslovima rada i nepoštavanjem bezbednosnih propisa. Treba napomenuti da u Kataru inače važe visoki bezbednosni propisi u oblasti rada, slični onima u EU i SAD, ali samo za domaće radnike.

Iako se zvaničan program ceremonije otvaranja uvek znao mesecima unapred, FIFA je tek dan pre početka Mundijala objavila kako će izgledati muzičko-scenski spektakl na „Al Bajt“ stadionu u Dohi, čija je gradnja po tvrdnji britanskog lista utemeljena na oko 1000 mrtvih migrantskih radnika.

https://www.danas.rs/sport/katar2022/kad-igraju-orlovi-a-kada-svi-ostali-na-svetskom-prvenstvu-u-kataru-kompletan-raspored-i-tacna-vremena-svih-utakmica/

Niki Minaž i Drejk koji su najavljeni da će pevati himnu Mundijala na otvaranju se ne spominju na FIFA listi učesnika ceremonije. Iako oni još uvek formalno nisu objavili da ne dolaze u Katar, evorpski mediji tvrde da ih nećemo videti na ceremoniji.

Prvi put u ovom veku do dana početka Svetskog prvenstva nisu rasprodate sve karte, mada domaćini tvrde da će stadioni na svim mečevima sigurno biti krcati.

U nedostatku većih muzičkih zvezda, prvi na listi muzičara koji će izaći na binu „Al Bajt“ stadiona je lokalna zvezda  Fahad Al Kubaiši, koji će pevati sa južnokorejskim izvođačem Jung Kokom.

Program će prema najavi organizatora imati sedam celina koje će „slaviti različitosti“. Biće predstavljene sve 32 zemlje učesnice i njihove kulture, a u programu se navodi da će pesma repera Raste „Preko sveta“, koja je zvanična navijčka numera „orlova“ za Katar biti puštena druga po redu. Ovaj deo programa će verovatno podsećati na slične sletove koje gledamo na Olimpijskim igrama. Za kraj ceremonije najvljena je katarska muzička zvezda Dana.

Britanska muzička zvezda Robi Vilijams je izjavio da bi bilo licemerno da bojkotuje ceremoniju otvaranja u Kataru, ali njegovog imena takođe nema na zvaničnoj FIFA najavi.

Predsednik FIFA Đani Infantino optužio je prethodnih dana zapadne zemlje za kipokriziju, odnosno preterano potenciranje kršenja ljudskih prava u Kataru. Zapadni mediji saglasni su da Italijan na čelu svetske „kuće fudbala“ ovakvim izjavama samo želi da spasi fijasko u koji je Mundijal upao posle otkazivanja dolaska mnogih navijača iz zapadnih zemalja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari