Mundijal za klubove: Mančester siti ušao u finale na dan kada je pre 25 godina pao na najnižu granu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Finale Dvadesetog svetskog klupskog prvenstva u fudbalu, prvog u Saudijskoj Arabiji (Džeda), biće susret evropskog i južnoameričkog prvaka.

U petak, u 19 časova (21 po lokalnom), igraće Mančester siti i Fluminense. I jedni i drugi su prvi put na fudbalskom tronu svojih kontinenata, a samim tim i debitanti u takmičenju FIFA.

Trostruki uzastopni engleski šampion je u polufinalu s 3:0 savladao Uravu iz Japana, koja je azijski prvak.

Prvi pogodak na meču bio je autogol u smiraj prvog poluvremena. Prednost je udvostručio Hrvat Mateo Kovačić u 52. minutu, a konačan rezultat je postavio Portugalac Bernardo Silva u 59.

Danas prvak, a 1998. 56. mesto u Engleskoj

Mančester siti, dakle, nadomak je zvanja koji je njegov trener Španac Đozep Gvardiola imao vodeći Barselonu (2009, 2011) i Bajern (2013), ali ne i kada je kao igrač bio učesnik Interkontinentalnog kupa s Barselonom 1992. na Olimpijskom stadionu u Tokiju (brazilski velikan Sao Paulo bio uspešniji s 2:1).

„Građani“ su se domogli finala baš na dan najnižeg pada za 143 godine svoje istorije.

U sezoni 1998/99, koju njihov najljući rival Mančester junajted ne samo da je krunisao duplom krunom u „kolevci fudbala“ nego i volšebno izvojevanom titulom prvaka Evrope, oni su bili trećeligaši prvi put od osnivanja 1880.

Baš pre četvrt veka, 19. decembra 1998, izgubili su kao gosti Jorka s 2:1. Posle tog poraza zauzimali su 12. mesto među 24 tima u tadašnjoj Drugoj diviziji, što je bilo 56. mesto u profesionalnoj piramidi engleskog fudbala (Premijer liga imala 20 klubova, Prva divizija isto 24).

Ko je juče počeo da prati klub koji je na arapskim parama dosegao najviše vrhove, teško da će poverovati u tu priču.

Kako je sezona odmicala, Mančester se oporavljao. Zauzeo je treće mesto u osnovnom delu lige, a kroz plej-of se vratio u viši stepen. U finalu doigravanja savladao je na starom Vembliju Džilingem na penale.

Fluminense sa starim liscima

Dan ranije u Džedi Fluminense, jedan od stubova fudbala u Riju, slomio je u poslednjih 20 minuta s 2:0 otpor Al Ahlija iz Kaira, šampiona Afrike.

Na Svetskom prvenstvu za klubove Evropljani imaju poslednjih deset trijumfa (Korintijans 2012. bolji od Čelsija s 1:0 u Jokohami).

I ovaj finalista iz najfudbalskije zemlje ima na umu da pšomrsi račune protivniku iz Engleske.

Računaće za to na suvo iskustvo svojih glavnih zvezda.

Marselo (35), nekadašnja Relova radilica, ima svetske tirule s „kraljevskim klubom“ 2014, 2016-18.

Paulo Enrike Ganso (34) učestvovao je sa Santosom 2011 (finale), a ubojiti Herman Kano (35) s meksičkom Pačukom 2017 (treće mesto).

Defanzivac Felipe Melo je bio s Palmeirasom 2020 (četvrto mesto) i 2021 (finale). Na meču s Al Ahlijem postao je s 40 godina najstariji igrač u polju od pokretanja Mundijala za klubove 2000.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari