Uroš Đurić o krahu "orlova" za Danas: Nesrećni miks umišljenosti, nereda i lošeg vođenja sa klupe 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski; Promo/Reflektor

Ovo je rezultat lošeg vođenja s klupe, lošijeg nego s prošlog svetskog prvenstva. Jedino je Muslin razumno pravio i sprovodio planove s obzirom na to s kojim kvalitetom igrača je raspolagao na svim pozicijama – kaže slikar Uroš Đurić za Danas posle kraja učešća reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu fudbala u Kataru i sinoćnog poraza „Orlova“ na utakmici s reprezentacijom Švajcarske

Gledao je ovaj meč, kao i ostale, i kaže da mu je izgledao kao i sve drugo u ovom društvu.

– Mi smo postali nacija koja živi od euforije do euforije različitih oblika iz razčitih oblasti i to tako traje već 35 godina. Mi smo izgubili ovu utakmicu zato što nemamo metro, zato što nemamo rešen status samostalnih umetnika na adekvatan način. Možda je bizarno, ali daću vam jednu paralelu. Mi sada sređujemo Klinički centar Srbije da izgleda kao svemir a uređenost domova zdravlja pogotovo u provinciji, nam je na izrazito niskom nivou. Hoću da kažem da je ovo društvo jednog ozbiljnog unutrašnjeg konflikta, koji je neka vrsta ukorenjenog šablona sa osme sednice – priimećuje Đurić dodajući da „ovde vlada nesrećni miks umišljenosti i nereda“.

– To je u stvari pokazatelj nezrelosti jednog društva. To je društvo koje ne zna gde su mu granice države, društvo koje bez obzira na to da li vlada dojučerašnja opozicija ili se nastavio kontinuitet raznih derivata politike Osme sednice, društvo u kome ne postoji nikakav esencijalni progres. Čak je i Đoković proizvod drugih mnogo više nego nas. On je s 12 otišao u Nemačku i oblikovao se kod Nikija Pilića – podseća Đurić.

Dodaje i da je ova fudbalska smotra prilika da plasiramo sliku svoje zemlje u svetu, te da ako malo pogledamo komentare na stranim portalima videćemo da se ni u tom smislu nismo proslavili. Naprotiv.

– Svetsko prvenstvo u fudbalu kao najgledaniji sportski događaj je osim sportskog izazova prilika da se neka zemlja predstavi svetu i izgradi nekakav imidž. Ako bacite ovlaš pogled na komentare na stranim portalima mnogi likuju što smo ispali i uglavnom spominju ponašanje igrača, navijača, selektora, plus što natovare i sve ono iz devedesetih i doslovce napišu hvala bogu da su ovi divljaci ispali. Ogroman broj lajkova ispod njih potvrđuje da se većina sa tim slaže – kaže Đurić.

Upitan kako on gleda na provokacije tokom meča sa Švajcarskom Đurić konstatuje da se i u tom smislu vraćamo na nezrelost naših koji se pecaju.

– Vraćamo se zbog toga što su pokazali nemoć i zato što nemaju adekvatan odgovor na terenu. I onda rastu tenzija i pritisak, sve se svodi na biti ili ne biti i to je onda opet rezultat grešaka koje se prave u kontinuitetu. To je samo krajnja instanca onoga što nije urađeno ovde jer da se to desilo i da je izvedeno sistematski i temeljno rezultat na terenu bi bio drugačiji i samim tim te provokacije ne bi imale nikakvog smisla… Niko nije spreman da dubinski pogleda u svoje dvorište i kaže „hoću ovo da sredim, da pokosim travu, pometem po kući, rasklonim stvari“ – dodaje Đurić.

Šta dalje, hoće li selektor Dragan Stojković Piksi imati snage da se on i tim konsoliduju naš sagovornik odgovara:

– Čisto sumnjam da Piksi s obzirom na to da je 57-ogodišnjak ima u sebi snage i volje da se preispita i postavi stvari drugačije, ali ukoliko ne podlegne konformizmu statusa koji i bez selektorske pozicije uživa i zaista zasuče rukave, možda bi i mogao da ostvari željene ciljeve u budućnosti. Mnogo će vode proteći dok se to ne promeni – zaključuje Uroš Đurić

„Pregaziće nas ko plitak potok“

Podsećamo na prvu prognozu Uroša Đurića za utakmicu Brazil – Srbija:

„Pregaziće nas ko plitak potok. Laganih 2:0 za Brazil. Golovi Rikarlison i Vinisijus. Nećemo proći grupu i verovatno ćemo izgubiti sve tri utakmice. Sve naše tradicionalne slabosti će isplivati“, rekao je tada Uroš Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari