Dragan Stojković Piksi i ova generacija Srbije još uvek nisu stasali za rezultat na velikom takmičenju.

„Orlovi“ su u trećem kolu G grupe izgubili od Švajcarske 2:3 (2:2) i učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru završili na četvrtom mestu u grupi, sa samo jednim osvojenim bodom.

Srbija je ponovo lako davala golove, ali ih nažalost još lakše primala. Od svih osam primljenih golova u tri utakmice teško je reći koji je bio najivniji. „Orlovi“ su delovali totalno neuigrano u zadnjoj liniji, a nema dileme da je Gudelj (uz Pavlovića) bio najbitniji faktor srpske odbrane, pošto sa njim u igri ni protiv Brazila ni protiv Švajcarske nismo primali pogotke.

A odlučujući meč započeli smo nikad bolje. Piksi je kao i tokom svih utakmica odlučio da krene otvoreno, napadački, bez garda u odbrani. Takva igra donela je stativu Andrije Živkovića u 11. minuta. Ali, istovremeno je takva igra ostavljala prostor u odbrani, pa je posle prodora Rodrigeza sudija morao da pokaže na centar jer je Šaćiri doneo prednost „sajdžijama“ (0:1).

Nije se Srbija predala i samo šest minuta kasnije Mitrović je posle sjajnog prodora Tadića i još lepšeg centaršuta uspeo da glavom izjednači (1:1). Od tog trenutka „orlovi“ su preuzeli sve konce igre u svoje ruke i gospodarili i sredinom i poslednjom linijom odbrane Švajcarske. Nagrada je stigla u 35. minutu posle opet sjajnog prodora Tadića i asistencije Vlahoviću koji između dvojice štopera rivala šutira u kontra ugao i donosi veliku radost navijačima Srbije (2:1).

I posle vodećeg gola „deža vi“ situacija. Srbija kao da opet nije znala šta da radi s prednošću koju je teškom mukom stekla, te umesto da je sačuva kao da je od strepnje da je ne prokocka počela da igra neracionalno.

Kazna je stigla u poslednjem minutu prvog poluvremena kada je Embolo posle prodora Šaćirija izjednačio (2:2). Kasnije će se ispostaviti da je ovo bio presudan trenutak meča jer „orlovi“ nisu uspeli da smognu snage u drugom poluvremenu za novi preokret. A drugo poluvreme počelo je na najgori mogući način. Posle samo tri minuta Frojler je posle uigrane akcije poslao loptu iza leđa srpskog golmana Vanje Milinkovića-Savića (2:3).

Probala je Srbija da do kraja napadne iz sve snage. Ulazak već pomenutog Gudelja doneo je stabilnost odbrani, ali istovremeno zamena Jovića na mesto Vlahovića nije urodila plodom. „Orlovi“ su dobili stabilnost u odbrani i gospodarili su sredinom terena, ali su izgubili oštricu u napadu.

Mitrović nije imao snage da sam do kraja iznese utakmicu, a nekadašnji napadač Real Madrida nije uspevao da mu pomogne, a na stranu što je delovalo da svojim potezima više odmaže nego što koristi timu Srbije. Gorela je nada sve do 90. minuta, ali gola nije bilo. Visio je, žargonski rečeno, u vazduhu sve do 90. minuta.

Iako je trebalo da se odigra sedam minuta nadoknade, iskusni Granit Džaka je jednom provokacijom totalno izbacio iz takta sve „orlove“ i praktično ukrao punih pet minuta koji su protekli u metežu. Argentinski sudija nadoknadio je i to izgubljeno vreme, ali ono više nikome nije značilo jer je bilo jasno da Srbija nema više vremena za preokret.

Selektor Srbije je prvi krivac za ovakvo ispadanje s Mundijala jer očigledno nije pravio izmene na vreme i nije imao odgovor na pitanje kako da sačuvamo rezultat kada vodimo. Istovremeno se mora reći da je Dragan Stojković Piksi glavni „krivac“ što je Srbija uopšte došla u situaciju da se bori na ovom Mundijalu i postavio dobru bazu za naredne kvalifikacije i velika takmičenja.

Možda je došao momenat da „orlovi“ dobiju kontinuitet i nastave u narednim kvalifikacijama tamo gde su stali na ovom Svetskom prvenstvu. Međutim, praksa je pokazala da u fudbalu obožavamo da krećemo ispočetka svaki put i da je Piksi, ako sam ne ponudi otkaz, bliži smeni nego ostanku na klupu Srbije. Ako ništa drugo, igra na gol više bila je atraktivna i Srbija je na ovom Mundijalu prikazala lep fudbal, koji je na kraju (pre)skupo koštao.

Tok utakmice:

100. min – Kraj meča. Srbija je sa jednim osvojenim bodom završila učešće na Mundijalu u Kataru. Švajcarska je taktički odigrala bolje utakmicu i zasluženo prošla u osminu finala. S obzirom na to da je Kamerun savladao Brazil (1:0), Srbiji ne bi ni značilo da je ostvarila pobedu u ovom meču jer bi afrička selekcija prošla dalje zbog bolje gol razlike.

94. min – Džaka se uneo u lice Milenkoviću i uspeo da isprovocira opšti metež. Zakarija je udario glavom nekog od naših igrača, pa je Milenković uzvratio udarcem Džake. Potom je i Mitrović uleteo u špalir igrača protivnika ne bi li se on obračunao sa Džakom. Sudija daje žuti karton Džaki i Milenkoviću, ali švajcarski reprezentativac dalje provocira Mitrovića.

92. min – Centaršut Radonjića, Luka Jović prvi put opasan pred golom, ali glavom šutira preko gola. Kamerun je poveo protiv Brazila (1:0), tako da možda ni nije bitno da li će Srbija napraviti preokret.

90. min – Još sedam minuta nadoknade vremena, odnosno nade za „orlove“.

88. min – Sve je manje vremena, sve je više nervoze u redovima Srbije. Čeka se da arbitar pokaže koliko još nade ostaje u nadoknadi izgubljenog vremena.

86. min – Švajcarski fudbaleri vešto „kradu“ vreme. Srbija ima inicijativu, napada, ali bez prave šanse.

82. min – Mitrović dobija žuti karton jer se pobunio što Granitu Džaki treba dva minuta da izvede slobodan udarac.

80. min – Sve prljavija igra Švajcarske, Filipu Đuričiću krvari lice posle udarca, ali arbitar ne reaguje. Umesto toga već posle sledećeg napada daje žuti karton Gudelju jer je držao s obe ruke Embola.

77. min – Piksi ubacuje svoje poslednje adute. Filip Đuričić i Nemanja Radonjić umesto Dušana Tadića i Andrije Živkovića. Mitrović je uzeo kapitensku traku

71. min – „Orlovi“ imaju inicijativu, ali nikako da naprave pravu gol šansu.

70. min – Mitrović je stalno udvojen u kaznenom prostoru protivnika i uvek deluje da je svaki kontakt s loptom na ivici penala.

67. min – Nemanja Maksimović ulazi u igru umesto Sergeja Milinkovića-Savića. Iz igre izlazi i Šaćiri, a na teren ulazi Zakarija za Švajcarsku.

65. min – Defanzivac Švajcarske je držao ruku na leđima Srbije, ali arbitar nije pokazao penal. Sačekao je i reakciju VAR sobe, ali odluka nije promenjena. Potom je posle provokacije Džake koji je nešto dobacio našem stručnom štabu i rezervama, cela klupa Srbije je skočila i ušla u teren. Epilog je da je arbitar pokazao Rajkoviću žuti karton.

63. min – Malo je nedostajalo da Srbija izjednači. Kostić je odlično centrirao, a golman Švajcarske Kobel je dobro intervenisao ispred zahuktalog Mitrovića.

60. min – Srbija je ponovo opasna. Tadić je nekako uspeo da sa desetak metara šutne u gužvi defanzivaca rivala ispred sebe, ali je lopta otišla preko gola.

57. min – Zamalo Embolo da postigne četvrti gol za Švajcarsku, ali su srećom sudije svirale ofsajd.

56. min – Pavlović dobija žuti karton zbog oštrog starta na polovini Švajcarske.

54. min – Izlaze iz igre Veljković i Vlahović, ulaze Gudelj i Jović. Postavka se ne menja. Nije poznat razlog izlaska Vlahovića, moguće da je povreda u pitanju.

48. min – Nije prošlo ni tri minuta drugog poluvremena, a Švajcarska opet vodi (2:3). Posle uigrane akcije Frojler savladava golmana Srbije i zadaje novu glavobolju i igračima i navijačima „orlova“.

47. min – Sergej Milinković-Savić dobija prvi žuti karton u redovima „orlova“ zbog oštrog prekršaja nad igračem Švajcarske.

46. min – Počelo je drugo poluvreme. Piksi nije napravio izmenu. Srbija je ponovo lako davala golove, ali ih još lakše primala. Sada ima još samo ovo poluvreme da dođe do pobede i obezbedi plasman u narednu rundu.

Kraj prvog poluvremena. Srbija je odlično odigrala u napadu i opet očajno u odbrani. Uspela je da se podigne posle lako primljenog prvog gola, preokrene poptuno meč u svoju korist, ali na kraju opet primi previše jeftin pogodak. Selektor Dragan Stojković Piksi moraće da pronađe rešenje za odbranu u drugom poluvremenu. Mitrović i Vlahović su opravdali taktiku sa dva napadača i postigli po gol. Međutim, to neće biti dovoljno ukoliko „orlovi“ ne daju još najmanje jedan u nastavku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danas (@danas.rs)

44. min – Embolo posle prodora Šaćirija izjednačava na 2:2. Srbija ima ozbiljan problem kod prodora sa krila. Rodrigez i Šaćiri i na levoj i desnoj strani prave probleme i to je ono što će Piksi morati da reši u drugom poluvremenu.

40. min – Kamerun – Brazil 0:0. Rezultat koji odgovara „orlovima“ za prolaz u osminu finala.

37. min – Pokušava Švajcarska da ozbiljnije zapreti i pritiska Srbiju, međutim Pavlović sjajnim uklizavanjem i blokom Džaki sprečava vrlo ozbiljnu situaciju ispred gola.

35. min – Opet posle asistencije Tadića napadač Srbije Dušan Vlahović ulazi u kazneni prostor i sjajno ispred dvojice štopera rivala šutira u kontra stranu i postiže prelep gol iz jako teške sitaucije (2:1).

34. min – Vargas dobija žuti karton posle teškog starta nad Živkovićem.

30. min – Šaćiri posle kontre ozbiljno zapretio, ali sreća spasila „orlove“ jer je šutirao pored gola.

26. min – Prelep gol Mitrovića glavom (1:1), posle sjajnog prodora Tadića. „Orlovi“ su se na vreme vratili u igru, sad utakmica rezultatski može da krene ispočetka.

24. min – Sada više nema dileme. Srbija ima problem u igri, previše je šuteva Švajcarske ka Milinkoviću-Saviću. Ofanzivna postava ne uspeva da osim stative Živkovića ozbiljnije ugrozi gol protivnika.

21. min – Vlahović i Mitrović deluju dosta odsečeno od ekipe, napade „orlova“ uglavnom završavaju igrači sredine terena. Videćemo da li će Piksi pronaći rešenje za ovaj problem.

20. min – Rodrigez odlično prodire po levoj strani, Pavlović slab u pokušaju izbijanja lopte, a Šaćiri kažnjava i šalje loptu u mrežu Srbije (0:1).

17. min – Pavlović posle duplog pasa sa Tadićem pravi problem odbrani rivala i uspeva da izvuče korner.

15. min – Sjajan prodor Kostića po levoj strani, ali ga Vidmer ruši baš kada se okrenuo da uđe u šansu. Argentinski arbitar odmah pokazuje žuti karton švajcarskom igraču.

13. min – Navijači Srbije veoma glasni, daju snažnu podršku „orlovima“ na terenu

11. min – Stativa Andrije Živkovića posle šuta levom nogom sa oko 18 metara. Srpski reprezentativac je poslao praktično neodbranjiv šut, ali je Švajcarska imala više sreće nego pameti.

9. min – Iako je u veoma ofanzivnoj postavi, utisak je da Srbija igra dosta oprezno. Izgleda da je taktika da se ipak „orlovi“ ne zaleću i ostavljaju prostor za kontre.

5. min – Milenković odlično tukao glavom posle kornera Tadića, ali je lopta otišla pored gola.

4. min – Uspela je Srbija da se oslobodi početnog pritiska rivala i deluje da polako nameće svoj ritam igre.

1. min – Himne su intonirane i otpevane i utakmica je počela. Srbija je formalno domaćin zbog čega ima prednost da bude u svojoj prvoj crvenoj opremi, a Švajcarska u rezervnim belim dresovima. Švajcarska je posle samo 24 sekunde igre imala dve gol šanse, ali je golman Milinković-Savić odbranio udarce Džake i Embola.

Za „orlove“ je pobeda jedina opcija koja ih vodi u osminu finala. Uz to se podrazumeva da Brazil neće izgubiti od Kameruna jer bi u suprotnom i gol razlika mogla da bude presudna, ali o tom potom, u nadi da nas ta matematika neće ni zanimati.

Zbog toga ćemo pratiti i sve promene na meču Brazil – Kamerun. Selektor „karioka“ Tite očekivano nije izveo najjači tim, ali je sastav južnoameričke ekipe i dalje veoma jak za afrički tim: Ederson, Dani Alves, Militao, Bremer, Aleks Teljes, Fabinjo, Fred, Entoni, Rodrigo, Martineli, Žesus. Očekuje se da Brazil ozbiljno odigra i ne rizikuje eventualni pad na drugo mesto (samo u slučaju da Švajcarska pobedi Srbiju s većom razlikom od jednog gola).

Poznati su i sastavi ekipa. Selektor „orlova“ Dragan Stojković Piksi odlučio je da izvede izuzetno ofanzivnu postavu, sa tri defanzivca, dva špica i bez ijednog defanzivnog veznog igrača.

Srbija: V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković, Lukić, S. Milinković-Savić, Kostić – Tadić – Vlahović, Mitrović.

Švajcarska: Kobel – Vidmer, Akandži, Šar, Rodrigez – Džaka, Frojler – Šaćiri, Sou, Vargas – Embolo.

Nova mundijalska bajka, stari tužan kraj: Srbija izgubila od Švajcarske, "orlovi" surovo kažnjeni zbog pokušaja da igraju na gol više 1
Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Ovako izgleda trenutno stanje u Grupi G (u zagradi je gol razlika):

1. Brazil 6 (+3)

2. Švajcarska 3 (0)

3. Kamerun 1 (-1)

4. Srbija 1 (-2)

Iako je Srbija izgubila posle preokreta pre četiri godine od Švajcarske, niko od „orlova“ nije u svojim izjavama upotrebljavao reč „osveta“. Nema dileme da srpski igrači jesu visoko motivisani da naprave rezultat, ali nemaju nameru da se opterećuju onim što je bilo pre četiri godine.

Nova mundijalska bajka, stari tužan kraj: Srbija izgubila od Švajcarske, "orlovi" surovo kažnjeni zbog pokušaja da igraju na gol više 2
Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Čitaoci Danasa u Instagram anketi nisu imali sumnju i natpolovično su glasali da će „orlovi“ danas slaviti.

Nova mundijalska bajka, stari tužan kraj: Srbija izgubila od Švajcarske, "orlovi" surovo kažnjeni zbog pokušaja da igraju na gol više 3

Posetite Fejsbuk stranicu Danasa i kažite nam koji rezultat očekujete večeras ili pročitajte zanimljive komentare i očekivanja od novog susreta sa Švajcarcima.

Anketa je još uvek otvorena i na našem Tviter nalogu.

Navijačima Srbije još uvek je u sećanju kako je nemački arbitar Feliks Brih delio pravdu na meču protiv Švajcarske pre četiri godine u Rusiji, odnosno kako nije dosudio penal nad Aleksandrom Mitrovićem iako su držala za dres u kaznenom prostoru dvojica defanzivaca protivničke ekipe.

Ovaj put je FIFA peduzela sve što je u njenoj moći, te je poslala ne samo najboljeg južnoameričkog sudiju, veći ujedno i arbitra koji je lak i na kartonima i penalima, tako da Brihov previd ne bi smeo da se ponovi.

Utakmica se igra na stadionu „974“ u Dohi koji je napravljen kompletno od recikliranih materijala, najviše od brodskih kontejnera. Naziv „974“ dobio je po internacionalnom pozivnom broju za Katar, a kapaciteta je 45.000 mesta.

Što se tiče tima Srbije, selektor Dragan Stojković Piksi je u četvrtak rekao da su svi igrači zdravi, mada se danas pojavila informacija da štoper Miloš Veljković ipak neće moći da bude starter.

Očekuje se da će Piksi utakmicu započeti sa dva napadača, odnosno da će u Mitroviću u navali društvo praviti Vlahović.

Još uvek nije kasno da se i Vi uključite u Fejsbuk anketu Danasa o šansama „orlova“ da prođu u osminu finala Svetskog prvenstva.

Navijači Srbije su danas popodne ispred hotela dali podršku reprezentativcima pred odlučujući meč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari