Kaznama protiv verbalnog nasilja 1Foto: STARSPORT

Nazivanje srpskog sudije Milorada Mažića „fudbalskim banditom“ samo je još jedna u nizu uvreda koju predstavnici domaćih klubova upućuju arbitru koji je prošle sezone sudio četiri utakmice u Ligi šampiona, uključujući i osminu finala, bio u glavnom izboru sa finalni meč LŠ između Reala i Atletika, i delio pravdu tokom finala Kupa konfederacija.

Nakon što je Vojvodina izgubila od Partizana u nedelju, predsednik Nadzornog odbora Vojvođana Dragoslav Vuković nazvao je Mažića „fudbalskim banditom“, zbog čega je Vladimir Bulatović, direktor Superlige, najavio prijavu Disciplinskoj komisiji Fudbalskog saveza Srbije protiv Vukovića. Bivši predsednik Disciplinske komisije FSS-a Slobodan Pajović, koji je na toj funkciji bio desetak godina, kaže za Danas da poslednji slučaj „prevazilazi sve granice“.

– Ovaj „slučaj Mažić“ ima dve dimenzije. Prvo treba naglasiti da je svako komentarisanje suđenja od strane fudbalera i sportskih radnika zabranjeno i da podleže sankcijama predviđenim Disciplinskim pravilnikom. Drugo, i za uvrede prema sportskim radnicima postoje sankcije u Disciplinskom pravilniku. Naravno da postoje komentari uprava na suđenja, ali ovo prevazilazi sve granice i šteti fudbalu – kaže Pajović.

Sagovornik Danasa posebno naglašava da nije važno što je Mažić kao najpoznatiji srpski arbitar izložen vređanju već da svaki sudija treba da bude zaštićen bez obzira na iskustvo i slavu.

– Sankcije moraju da se ravnopravno i uvek primenjuju, a ne selektivno ili samo u slučaju kada se radi o Mažiću. Komentarisanje posle svake utakmice i svake sitnice ne služi na čast i mora se sankcionisati ako želimo da fudbal uđe u normalne tokove – dodaje Pajović. Na pitanje da li se propisi selektivno primenjuju i da li je Disciplinska komisija reagovala u svim slučajevima kada je za nju bilo posla, sagovornik Danasa kaže da ne želi da komentariše rad svojih bivših kolega. Istovremeno tvrdi da dok je on bio na čelu Disciplinske komisije da je to telo kažnjavalo sve prestupe.

Pre uvreda iz Vojvodine Milorad Mažić bio je i na meti Crvene zvezde kada je Zvezdan Terzić nakon poraza od Partizana kazao da srpski arbitar nije sudio nego vodio utakmicu pomažući crno-belima da dođu do pobede. U maju ove godine oglasila se i Sudijska komisija FSS progovorivši o pritiscima večitih rivala na sudije. Komisija je tada između ostalog kazala da su funkcioneri Zvezde i Partizana upadali u svlačionice i zvali arbitre pre mečeva u četvrtfinalu Kupa. Nakon ovog istupa Sudijske komisije niko od nadležnih nije reagovao niti je pokrenut neki postupak.

Slobodan Pajović kaže da sudije treba da prijave svaki pritisak, da imaju hrabrosti da se javno suprotstave i tako zaštite svoju profesiju.

– Dok sam ja bio predsednik Disciplinske komisije, mi smo izricali kazne i za verbalne sukobe a pogotovu kada se radilo o pritiscima. Kažnjavali smo i komentarisanje suđenja i slične prestupe. To nisu bile drakonske kazne ali su imale efekta jer oni koji bi bili opomenuti nisu ponavljali prestupe. Sankcije uvek imaju efekta – zaključuje Pajović.

FK Vojvodina: Ako sudi Mažić, igraće pioniri

Upravni odbor FK Vojvodine, posle utakmice sa Partizanom postavio je na svom sajtu saopštenje pod naslovom „Tačka na pljačku“ u kome se navodi da će uložiti zvaničnu žalbu na suđenje arbitra Milorada Mažića na utakmici sa Partizanom. Kako kažu suđenje na meču je bilo „tendenciozno i pristrasno“. „U cilju da zaštiti svoje interese, Vojvodina će od nadležnih organa zatražiti izuzeće Mažića sa svih svojih narednih utakmica, a materijal sa ove utakmice biće prosleđen odgovarajućim organima u Zajednici Superlige, Fudbalskom savezu Srbije i UEFA. Ukoliko se desi da se nadležni fudbalski organi u našoj zemlji ogluše o naš zahtev i da se za bilo koju narednu utakmicu FK Vojvodina za sudiju ponovo delegira Mažić, obavićemo potrebne lekarske testove za naš pionirski tim koji je šampion Srbije u svom uzrastu i izvesti ga na teren u Superligi čak i na mečevima protiv Crvene zvezde i Partizana, jer nadmetanje našeg najboljeg tima sa rivalima u utakmicama koje sudi Mažić više nema nikakvog smisla“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari