Kikinda: Potonuće OFK Kikinde i smena trenera 1Novi trener OFK Kikinde Jevto Jarčević (skroz desno) foto: Kikindske

Nakon trećeg prolećnog poraza, uz tri s kraja jesenjeg dela, šestog u nizu, Uprava OFK Kikinde raskinula je ugovor sa Nenad Kovačevićem i na mesto prvog trenera dovela Jevtu Jarčevića, koji je u dva kratka navrata vodio ekipu sa Gradskog stadiona, a okušao se i u Slobodi iz Novih Kozaraca i još nekoliko klubova.

Krivica za lošu jesenju polusezonu prebačena je na igrače: Miloš Zečević, koji ih je odabrao i trošio javni novac za njihov angažman, izjavio je kako ga je „sramota što je sportski direktor toj ekipi“, a u sličnom tonu govorio je Kovačević, pa su zimus usledili odlasci i dolasci fudbalera, a „fudbalski stručnjak“ Zečević ponovo je trubio preko režimskih medija kako je tim pojačan i konsolidovan i kako se „nazire proleće berićetnije od jeseni.

Međutim, prolećni deo je počeo baš kao što se završio jesenji, nizom od tri poraza, i ceh je konačno morao da plati Kovačević

OFK Kikinda je poražena prošle subote u Bačkoj Palanci od domaćeg Starog Grada 2:1 i srozala se 14. mesto tabele Srpske lige Vojvodina, treće od dna, koje zasigurno vodi u niži rang, a po sadašnjim prilikama, ispašće četiri kluba.

Nakon osvajanja prvog mesta u Vojvođanskoj ligi Istok prošlog leta (uz rekordan broj „sumnjivih“ utakmica), naprednjačka postava sa Gradskog stadiona gromoglasno je najavljivala povratnički nastup u trećem rangu.

Formalno klubom rukovodi predsednik Dragan Felbab, ali u praksi se najviše pita Miloš Zečević, zahvaljujući podršci visokog funkcionera Srpske napredne stranke Milenka Jovanova, koji se u poslednje tri godine zdao da “povrati staru slavu kluba”, i još nedavno najavio izgradnju novog, velikog stadiona.

Zečević je tako letos nakrcao klub sa 16 igračkih prinova iz raznih mesta Srbije (Kikinđani su postali velika manjina u prvom timu), a za trenera je doveden bivši fudbaler Crvene zvezde i reprezentacije SR Jugoslavije, Nenad Kovačević – Piksi, bez naročitog trenerskog iskustva, ali sa svežom presudom iz Francuske, gde je osuđen zbog nelegalnog prisvajanja preko sto hiljada evra iz socijalnog fonda, lažiranjem prebivališta u Nimu i potvrde o nezaposlenosti.

No, njegova bogata igračka karijera i prepoznatljivost u fudbalskom svetu, skrenula je pažnju javnosti na nekada veliki klub, a on je u prvom obraćanju poručio da je OFK Kikinda „jedna zdrava priča koja ima budućnost“.

Tako je „naprednjački fudbalski eksperiment“ sa starim, slavnim imenom OFK Kikinda i novim grbom okićenim lavom, samouvereno krenuo u prvenstvo vojvođanske grupe Srpske lige. I počelo je više nego dobro: u prva dva kola zabeležene su dve pobede i ambicije su od plasmana u gornjem delu tabele porasle do trke za prvo mesto.

Ali, brzo su splasnule, jer su usledili prvi porazi i razočarenja u umeće igrače i znanje prvog trenera.

Nekako je, ipak, do pred sam kraj jesenjeg dela održavano mesto u sredini tabele, zahvaljujući, između ostalog, i krajnje sumnjivoj pobedi nad Prvim majem iz Rume, a onda su usledila tri poraza u tri poslednja kola i OFK Kikinda se našla među klubovima koji će se u nastavku prvenstva boriti za opstanak.

Krivica za lošu polusezonu prebačena je, normalno, na igrače. Zečević, koji ih je odabrao i trošio javni novac za njihov angažman, izjavio je kako ga je „sramota što je sportski direktor toj ekipi“, a u sličnom tonu govorio je Kovačević, zaboravljajući da je i on umnogome kreirao „zdravu priču“, koja se premetnula, ako je suditi po rečima glavnih stratega – u bolesnu.

Usledili su odlasci i dolasci fudbalera, a „fudbalski stručnjak“ Zečević ponovo je u pauzi prvenstva “trubio” preko režimskih medija kako je tim pojačan i konsolidovan i kako se „nazire proleće berićetnije od jeseni“.

Međutim, prolećni deo je počeo baš kao što se završio jesenji, nizom od tri poraza, i ceh je konačno morao da plati Kovačević, a Milenko, ops, Miloš Zečević je i dalje tu, ali sada nije pitan kao letos kada je doveo svog dobrog poznanika Piksija, već je Jovanov rešio da ponovo angažuje svog drugara Jarčevića.

U subotu na Gradskom stadionu od 15 sati OFK Kikinda sa novim trenerom dočekuje Borac iz Šajkaša, ekipu koja je do sada osvojila duplo više bodova i nalazi se na šestom mestu, a u prva tri kola prolećnog dela zabeležila dva remija i jednu pobedu, i nije nimalo rival za izbavljanje iz crne serije.

No, Jarčević je poznat po temperamentnosti i možda će uspeti da ohrabi igrače i povede ih do prvih bodova.

Kikinda: Potonuće OFK Kikinde i smena trenera 2
Milenko Jovanov – foto: OFK Kikinda

Bolje, realno, i nije moglo

S obzirom kakva se ekipa skupila da vodi OFK Kikindu ovakav rasplet nije iznenađenje.

Angažovanjem Milenka Jovanova, koji je svojevremeno par godina igrao u mlađim selekcijama i nesporno gaji ljubav prema klubu, na Gradski stadion se slilo mnogo novca, što se odrazilo na infrastrukturu, pa su stadion i pomoćni teren delimično renovirani i upristojeni, kao i na bolji rad sa mlađim selekcijama, ali i na promociju novog imidža naslonjenog na „zlatne godine“ OFK Kikinde.

U grbu je petokraka zamenjena lavom, urađena je replika dresova iz sedamdesetih, a angažovani su dizajneri i internet administratori kako bi pojačali i modernizovali klupsku propagandu.

No, reklamom i samopromocijom nisu uspeli da nadomeste svoju nesposobnost i neznanje: bezlični predsednik Felbab oduvek je služio za pokriće drugima da faktički upravljaju klubom, zatim naprednjak Milivoj Linjački, kao blizak saradnik Jovanova još iz Demokratske stranke Srbije i nekakav zastupnik gradskog kapitala, čije skromno poznavanje fudbala i manjak organizacionih sposobnosti doprinosi klubu koliko i čunjevi za treninge, pa donedavni sekretar kluba, bivši golman Sente Marko Vukobrat, koga ni vredan botovski rad za SNS nije spasio „degažiranja“ iz Uprave, jer se pokazalo da u administartivnim poslovima „ne dobacuje dalje od šesnaesterca“, i na kraju aktuelni sportski direktor Miloš Zečević, kome je izgleda na prvom mestu poslovanje privatne firme i opstanak porodičnog biznisa – balona i škole fudbala „Mladi vukovi“, a to mu okupira limitirane kapacitete, pa trpi klub, što se vidi po dosadašnjem bilansu…

Osokolilo ih je prošle godine osvojeno prvo mesto u Vojvođanskoj ligi Istok (iako su i sami znali da su slavili u konkurenciji timova od kojih je većina na nivou rekreativaca, i uz to odigrali desetak, da ih tako nazovemo – „prijateljskih utakmica“ u kojima su odneli pobede), pa su puni sebe krenuli i u osvajanje Srpske lige.

Usput su se hvalili kako su preporodili OFK Kikindu nakon godina tavorenja, kao da da je neko drugi u prethodnih devet godina bio zadužen za klub a ne naprednjaci, i kao da je neko drugi ugasio pre nekoliko godina klub i osnovao novo pravno lice OFK Kikinda 1909, koje od prošle godine ponovo nosi staro ime bez dodatog broja koji označava godinu osnivanja prvog kikindskog fudbalskog kluba.

I dok u drugim oblastima mogu duže da obmanjuju i šire laži o nikad većim uspesima i podvizima, u sportu je to naprednjacima daleko teže, odnosno nemoguće na duže staze, jer se na terenu jasno vide promašaji i neznanje. Doduše, može se van terena raznim „operacijama“ fingirati uspeh, ali i to ima granice, što se pokazalo u prvih 18 kola Srpske lige.

Naravno da je u interesu lokalnog fudbala da grad ima barem trećeligaša, ali je pitanje po koju cenu i sa kojim kadrovima u upravi i stručnom štabu.

Ovi što poslednjih godina kroje fudbalsku politiku troše mnogo para, koje dolaze direktno ili indirektno iz gradskog i drugih javnih budžeta, imaju skroman učinak, a što je još gore, nemaju viziju kako da unaprede ovaj sport, već bauljaju od polusezone do polusezone.

Klubu ide na ruku što jedan partijski moćnik (M. Jovanov) može da namakne novac, i nije čudo što je infrastruktura delom popravljena, oprema obnovljena i reklama sveprisutna, ali sve je to šminka koja skriva sve falinke onih koji bi trebalo za veliki novac koji su dobili naprave pomak u rezultatima i privuku veći broj Kikinđana.

Ponajmanje je rešenje u novom, velikom gradskom stadionu (čiju je izgradnju pokrenuo već više puta pomenuti kikindski naprednjački šef Jovanov, a prihvatio vođa Aleksandar Vučić i čak pre neki dan u naletu obećanja povećao kapacite sa pet hiljada na 12 hiljada mesta), jer jedva održavamo i Sportsku halu, a i nepotrebno je i neprikladno u gradu koji kuburi sa brojnim nedostacima, već se rešenje nalazi u ljudima i u ulaganju u njihovo sportsko, pedagoško i organizaciono obrazovanje, a kako to urediti sigurno znaju stručnjaci, Evropa je prepuna primera koje mogu poslužiti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari