Ranko Žeravica primer deci da uz košarku uče prave vrednosti 1Foto: grad kikinda

U Kikindi je proteklog vikenda održan 18. Minibasket festival “Ranko Žeravica“, na kom je učestvovalo više od 220 dečaka i devojčica iz svih gradova Vojvodine.

Turnir u hali Sportskog centra „Jezero“ u čast legendarnog košarkaškog trenera, okupio je košarkaše uzrasta 10 godina i mlađe iz Pančeva, Zrenjanina, Novog Bečeja, Vršca, Srpske Crnje i drugih mesta.

Ukupno osamnaest ekipa dece koja uz košarku uče prave vrednosti, drugarstvo, sport, upornost i istrajnost.

Zrenjanin su predstavljali mali košarkaški, dečaci i devojčice uzrasta od deset godina iz klubova „Proleter“ i „Petrovgrad“, koji već godinama učestvuju na ovom turniru.

„Za decu to puno znači, na ovom turniru nema klasičnog bodovanja tako da su svi pobednici i dobijaju medalje. To je motivacija za mnoge da se bave sportom. Naš klub već desst godina učestvuje na turniru u Kikindi i zadovoljni smo organizacijom“, kaže Stanoje Novakoivć, direktor KK „Petrovgrad“ iz Zrenjanina.

Turnir je motivacionog karaktera, a to znači da su svi pobednici. Članovi 18 ekipa, učesnici ovogodišnjeg festivala, zaslužili su medalje i pehare.

Manifestacija je održana u organizaciji Sportskog saveza Kikinde, u saradnji sa košarkaškim klubom “Velika Kikinda“.

“Rezultat nije bio važan, bitno je samo da deca zavole košarku. NJima najviše prija da se igraju košarke, da kroz igru uče i to je ono što ih najviše motiviše, tako da je nama vrlo važno da se deca igraju sporta“, izjavio je, kako prenose kikindski mediji, organizator turnira Milosav Reljin.

Dvodnevnom takmičenju je prisustvovao i Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije:

“Olimpijski komitet Srbije je prošle godine oko 30 hiljada dečaka i devojčica izveo na trgove kroz različite manifestacije, koje su imale za cilj omasovljenje najmlađih u sportu. Ranko Žeravica je bio moj učitelj i veliki prijatelj, čovek koji je najviše uradio za jugoslovensku košarku“, rekao je Maljković.

Da se deca okrenu sportu

Kako se moglo čuti na turniru u Kikindi, namera uprave ovog grada je da nastavi sa organizacijog ovog i sličnih sportskih događaja.

„Želja nam je da se deca okrenu sportu, a košarka je svakako jedan od najtrofejnijih i najpopularnijih sportova u našoj zemlji. Siguran sam da će sa manifestacije koja nosi ime Ranka Žeravice, čuvenog košarkaškog trenera i počasnog građanina Kikinde, svi mališani poneti najlepše utiske“,ocenio je kikindski gradonačelnik Nikola Lukač.

Ranko Žeravica primer deci da uz košarku uče prave vrednosti 2
Foto. wikipedia

Kako je najavljeno po završetku turnira, i naredni vikend biće u znaku Ranka Žeravice jer će u Novom Miloševu, rodnom mestu košarkaškog pedagoga, biti otvoren košarkaški teren.

Teren će biti deo spoken kompleksa, u kome se nalaze fotografije i lične stvari i u spomen sobi,koja svedoči od uspesima bivšeg trenera domaćih i nekoliko stranih klubova i selektora reprezentacija Jugoslavije i Argentine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari