Klečanjem protiv rasizma samo u specijalnim prilikama 1Foto: EPA-EFE

Fudbaleri koji nastupaju u Premijer ligi ubuduće će klečati pre početka utakmica samo kada su važni mečevi ili datumi u godini.

Kapiteni klubova elitnog ranga engleskog fudbala postigli su saglasnost da ovaj čin, kojim se pokazuje solidarnost u borbi protiv rasizma, bude primenjivan samo u posebnim prilikama.

Fudbaleri će tako klečati uoči mečeva prvog i poslednjeg kola, na Boksing dej, u finalima FA Kupa i Liga kupa i u nedelji kampanje „Nema mesta za rasizam“ u oktobru i martu.

„Odlučili smo da odaberemo značajne momente uoči meceva tokom sezone kako bismo pokazali naše jedinstvo u borbi protiv svih formi rasizma. Ovim činom nastavljamo da pokazujemo solidarnost za ostvarenje zajedničkog cilja. Ostajemo odlučni kako bismo iskorenili rasne predrasude i omogućili društvo koje će poštovati jednakost i priliku za sve“, stoji u zajedničkom saopštenju klubova Premijer lige.

Igrači u najbogatijoj fudbalskoj ligi Evrope počeli su da kleče posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, žrtve policijske brutalnosti u Mineapolisu maja 2020. godine, kao i zbog pokreta Crni životi su važni (Black Lives Matter).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari