Ključ Evrolige drži Bertomeu 1Foto: EPA/ DANIEL DAL ZENNARO

Skupština akcionara Evrolige umesto 24. održaće se dan kasnije, kada bi trebalo da se postigne dogovor o tome da li će se sezona, prekinuta zbog pandemije korona virusa, nastaviti ili će biti proglašen kraj.

Jedanaest klubova sa A licencom, odnosno onih koji imaju vlasničkog udela u Evroligi, glasaće za jednu od dve moguće opcije; posle toga odluka bi trebalo da bude aminovana na sednici kojoj će prisustvovati predstavnici svih 18 klubova, ovogodišnjih učesnika najelitnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu.

Iako deluje da će o nastavku sezone isključivo odlučivati klubovi, Đordi Bertomeu, prvi čovek EKA, imaće pravo „zlatnog glasa“ u slučaju da nema većine za jednu od odluka.

Neparan broj akcionara (11 klubova) jasno ilustruje da bi većinska odluka trebalo da se donese na nivou klubova; međutim svako od predstavnika CSKA, Reala, Barselone, Olimpijakosa, Panatinaikosa, Makabija, Milana, Žalgirisa, Baskonije, Efesa i Fenerbahčea imaće pravo da bude uzdržan prilikom glasanja. U tom slučaju, glas Bertomeua mogao bi da bude presudan.

Postavlja se pitanje: šta ukoliko veći broj klubova bude uzdržan prilikom glasanja, uprkos kvorumu kojeg će svakako biti, da li bi odluka, recimo donešena većinom od četiri glasa imala neophodnu težinu?

Takođe, vrlo je važno znati kako će se definisati oni koju bi bili uzdržani; kao „izuzeti“ iz glasanja ili u grupi onih koji su protiv odluke za koju su se ostali izjasnili pozitivno (pravilo prazne cedulje).

Utisak je da će u ponedeljak biti maratonska sednica putem video-linka, na kojoj će se, izvesno, tesnom većinom odlučiti o ovosezonskoj sudbini Evrolige.

Kada se pogleda košarkaški ambijent u zemljama iz kojih su učesnici Evrolige; jedino su španski i nemački klubovi u trenažnom procesu u poslednje dve nedelje, odnosno Crvena zvezda, prevashodno zbog (potencijalnog) nastavka domaćeg prvenstva, odnosno regionalnog u slučaju crveno-belih.

Na osnovu izjava predstavnika klubova može se pretpostaviti da pojedinima nije u interesu da se sezona nastavi, prevashodno zbog finansijske neizvesnosti.

CSKA, Panatinaikos, Olimpijakos, Baskonija, Milano, pa i Efes i Fenerbahče, tačnije njihovi treneri, igrači ili predsednici javno su govorili o tome da je možda najbolje rešenje da se takmičarska godina ne nastavi.

PAO je već zapao u finansijske problem, velikan iz Atine pokušava da revidira ugovore svojih najplaćenijih igrača i prema pisanju grčkih medija razmatra čak i opciju prekida saradnje sa liderom tima Nikom Kalatesom. Baskonija je iskoristila mogućnost i zatražila finansijsku pomoć Vlade Španije, prebacivši igrače na biro rada.

Ukoliko bi se sezona nastavila, klubovi bi morali da isplate 85 odsto od punog iznosa plata igrača za april, maj i jun, što bi dodatno ugrozilo likvidnost klubova, među kojima ima i onih koju su već ostali bez pomoći višegodišnjih sponzora, poput CSKA.

Postoje i razmišljanja da bi Evroliga u narednoj sezoni, ako bi tekuća bila otkazana, mogla da bude proširena na 20 klubova, koji bi bili podeljeni u dve grupe.

Zbog manjeg broja atraktivnih utakmica, a samim tim i manje gledanosti, Bertomeu je načelno protiv povratka grupne faze, što nije u interesu ni sponzorima.

Potencijalni povratak američkih igrača u evroligaške klubove posebna je priča, ne samo zbog obaveznog dvonedeljnog karantina, već i činjenice da mnogi ne bi bili u obavezi da posle juna (do kada važe ugovori za ovu sezonu) odigraju završni turnir Evrolige od 4. do 27. jula.

Skoro 50 odsto igrača uopšte nisu članovi Unije evroligaških igrača; samim tim, propisi po kojima bi se ugovori do 30. juna, automatski produžili do kraja jula, za njih ne bi bili obavezujući.

U Nemačkoj u dve grupe, finale na razliku

Posle fudbalske Bundeslige, u Nemačkoj su definisali i model po kojem će se završiti košarkaško prvenstvo. Na završnom turniru Bundeslige učestvovaće deset timova, a šampion će biti odlučen nakon što od 6. do 28. juna bude odigrano 35 mečeva za 23 takmičarska dana – sve u Bajernovoj dvorani „Audi dom“. U Grupi A su (1) Bajern Minhen, (4) Krajlshajm, (5) Oldenburg, (8) Getingen i (9) Ulm, dok Grupu B čine (2) Ludvigsburg, (3) Alba Berlin, (6) Vehta, (7) Bamberg i (10) Frankfurt. U grupnoj fazi igraće jednom svako protiv svakog, nakon čega samo poslednjeplasirani timovi ispadaju, a ostali nastavljaju borbu za titulu u „nokaut“ sistemu od dve utakmice „na razliku“. Po ovom „retro“ pravilu biće odigrana i četvrtfinala i polufinala i samo finale. Pred praznim tribinama, naravno, ekipe će se takmičiti i za plasman do osme pozicije, kako bi se odredili i učesnici evro-kupova naredne sezone. Nijedan tim neće napuštati Minhen dok god učestvuje na turniru. Nastavak je 6. juna, a prvi finalni meč 26. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari