Klop za prekid patnje 1Foto: EPA-EFE/ PETER POWELL

Fudbalska pravda je zadovoljena – Liverpul je fantastičnu sezonu u Premijer ligi krunisao goleadom protiv Kristal Palasa, a ta četiri gola na „Enfildu“ mu posle cele tri decenije šampionskog posta na tlu Engleske donela epsko olakšanje i slavlje.

I to samo par meseci nakon što se činilo da epidemija korona virusa neće dozvoliti nastavak jednog od najjačih i najatraktivnijih nacionalnih prvenstava na svetu, a slavni klub opet izvisiti za toliko čekanu 19. „recku“.

Čak i najveći mrzitelji „crvenih“ su žalili Stivena Džerarda, jer sportskoj ikoni grada Bitlsa za 17 sezona nije pošlo za rukom da podigne najvredniji ostrvski trofej, ali su pogoci Aleksandera-Arnolda, Salaha, Manea i Fabinja u miksu s Čelsijevim trijumfom nad prvim pratiocem Mančester sitijem skinuli kamen sa srca penzionisanog kapitena, a 24. jun 2020. zlatnim slovima upisali u istoriju Liverpula.

Krcatu domaćim i evropskim peharima, ali „osenčenu“ nezapamćenim praznim hodom u osvajanju PRL, iako su domaćinovom svlačionicom čuvenog stadiona za tih 30 godina prošli silni igrački i menadžerski asovi svetske klase, a u njihove ugovore i premije uloženi astronomski novci.

Ni potpis Jirgena Klopa nije malo koštao, međutim, harizmatični šef struke je za skoro pola decenije od dolaska iz Borusije (Dortmund) vratio svaku datu mu paru i naglavačke okrenuo stvari.

Ne samo što je „instalirao“ svoj ultra napadački fudbal, s puno trke, borbe prsa u prsa i tvrdoglavim ganjanjem loptom u napred, nego je svojom zaraznom „ludačkom“ energijom promenio tok misli zatečenih i dovedenih igrača, ubedivši ih da silno žele, mogu, umeju, moraju, znaju…. Da pobeđuju.

Da to rade u kontinuitetu i da osvajaju titule. Prvo u Ligi šampiona, prošlog proleća, a onda i ovog leta tamo gde je Liverpulu uvek nedostajalo nešto da završi posao – čak i kada je imao toliko jak sastav i namazane trenere da je izgledalo kako će se samo prošetati kroz Premijer ligu.

– Nemam reči, ovo je neverovatno, više nego što sam mislio. Neverovatno je postati šampion sa ovim klubom. Ovo je i za tebe Keni (Dalgliš), koji si morao da čekaš 30 godina, za Stivija (Džerarda) koji je takođe dugo čekao, ovo je za sve vas. Ovo je izgrađeno na tvojoj duši Keni, na nogama Stivija Džija i ekipe. Lako mi je da motivišem ekipu zbog naše sjajne istorije – u dahu je ispričao 53. star stručnjak iz Štutgarta, ne stideći se svojih suza.

– Nisam ja baš čekao 30 godina, već četiri i po godine, a nismo imali ni šansu pre prošle godine. Ali svakako je olakšanje posle tri meseca suspenzije, nismo znali ni kako ćemo se vratiti, a sve utakmice u Premijer ligi su teške… Ovo je večeras za sve vas – poručio je svim liverpulovcima na svetu čovek čije ime i danas odzvanja „Vestfalenom“, jer je baš s njim Borusija D. makla dve titule ispred neprikosnovenog Bajerna, a čija se veličina ogleda i u „odricanju“ od upravo osvojenog trofeja, u najvećem jeku pandemije korona virusa, jer je spasavanje ljudskih života smatrao važnijim od završetka jedne fudbalske sezone.

Rekordi na „nišanu“

* najviše pobeda – 32 (rekord drži Mančester siti)

Liverpul trenutno ima 28

* najviše bodova – 100 (Mančester siti)

Liverpul trenutno ima 86

* najviše pobeda kod kuće – 18 (Čelsi, Mančester junajted, MS)

Liverpul trenutno ima 16

* najvećom razlikom osvojena titula – 19 bodova (MS)

Liverpul trenutno ima 23

Gvardiola: Neverovatna sezona

Trener Mančester sitija, Žozep Pep Gvardiola, gospodski je ispratio primopredaju šampionskog pehara velikom rivalu.

– Čestitke navijačima Liverpula, menadžeru i igračima. Zasluženo su šampioni. Odigrali su neverovatnu sezonu. Svaku utakmicu su igrali kao da im je to bila poslednja šansa – rekao je trofejni Španac britanskim novinarima.

Sve titule „crvenih“

* prvak Engleske             19

* osvajač FA kupa           7

* pobednik Liga kupa    8

* osvajač Komjuniti šilda             15

* šampion Evrope 6

* pobednik Kupa UEFA/Lige Evrope       3

* vlasnik UEFA Superkupa          4

* klupski prvak sveta     1

Slavljeničko „prkošenje“ virusu

Ni stanovnici Liverpula nisu pokazali socijalnu inteligenciju, empatiju i odgovornost u šampionskoj noći. Iako je trener Jirgen Klop apelovao da ne napuštaju svoje domove u istorijskoj noći za taj grad ili makar ostanu na svojim pragovima, oni su masovno pohrlili na ulice i tamo napravili spontanu žurku. Koja će izvesno, za par nedelja, doneti novi porast novozaraženih korona virusom, jer se Engleska i dalje krvavo bori sa kovidom 19, a visoko je kotirana među državama po broju umrlih od ove pandemijske pošasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari