– Posle žestokih napada FIBA na saveze kojima je stavljeno do znanja da će trpeti velike sankcije ukoliko se odluče da klubovi pod njihovim okriljem naredne sezone odluče da nastupaju u Evrokupu, umesto novoformiranoj košarkaškoj Ligi šampiona, oglasila se u zvaničnom pismu i Evroliga. Ova organizacija izrazila je duboko žaljenje zbog aktulenih pritisaka kojima su izloženi savezi podsećajući da klubovi imaju slobodu da pristupe takmičenju koji smatraju da njima najviše odgovara, a ne da podležu uticaju FIBA.

– „Euroleague Basketball“ i klubovi nastaviće da međusobno sarađuju bez obzira na pretnje, ali i uz nadu da nacionalni savezi neće zaboraviti da su klubovi osnivači sistema sporta, kao i da će prepoznati njihovu slobodu da pristupe takmičenjima koje smatraju najboljim za svoje navijače – navodi se između ostalog u otvorenom pismu iz Barselone.

U Evroligi navode da je FIBA predlogom novog kalendara iz 2012. prekršila dogovor koji je još 2004. postigla sa „Euroleague Basketball“. Od tog trenutka evropski klubovi trpe velike pritiske, a kulminacija spora dogodila se pred kraj prošle godine.

– Takvo ponašanje je intenzivirano od prošlog novembra, kada su klubovi odbili predlog FIBA da ta organizacija preuzme kontrolu nad takmičenjima – podsećaju iz Barselone upozoravajući da FIBA neprestano želi da na taj način stvara podele u evropskoj košarci uz odbijanje bilo kakve vrste saradnje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari