Pašalić: Momentalna reakcija najvažnija kada primetimo nasilje u porodici 1Zoran Pašalić: Foto FoNet Ana Paunković

Momentalna reakcija prva je stvar koju bi svako u društvu trebalo da uradi kada primeti nasilje u porodici, kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Ističe i da su bes i iracionalna ljubomora najčešći motivi za nasilje nad ženama. U takvim slučajevima postoji predistorija koja mora da se isprati i reaguje na vreme, smatra Pašalić, prenosi RTS.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe momentalnu reakciju kao najvažniju stvar koju bi bilo ko u društvu trebalo da preduzme kada primeti nasilje u porodici i nad ženama.

„Često slušamo kako je to porodična i privatna stvar i da ljudi jednostavno ne žele da se mešaju. I komšije i rodbina se tako ponašaju“, kaže Pašalić.

Prošle godine je najmanje 27 žena ubijeno u porodičnom nasilju, a zaštitnik građana navodi da postoje četiri glavna motiv za ubistvo.

„Prvenstveno bes kroz dugoročno nasilje i loše odnose i svađe koje primećuju čak i komšije, službe za socijalni rad i policija. Drugi razlog je mogućnost da supruga ili partnerka napuste zajednicu. Treći je ljubomora, često potpuno iracionalna. I četvrti je sklonost ka samoubistvu od strane ubica“, nabraja sagovornik RTS-a.

Femicid i uksoricid

Pađalić naglašava da bi zbog toga trebalo praviti razliku između femicida i uksoricida.

„Femicid je ubistvo žene zato što je žena, ona nema identitet za ubicu. Kod uksoricida postoji loš partnerski odnos. U takvim slučajevima imamo predistoriju, koja ima pojavne oblike i to bi moralo da se isprati i reaguje“, ukazuje zaštitnik građana.

Pašalić kaže da je ekonomska pozadina još jedan od razloga problema.

„Prema svetskom proseku, žene sedam puta odlaze i vraćaju se u zajednicu, a ekonomski razlozi su najčešći razlog“, ističe zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari