Prvi festival klasične muzike za decu u Novom Sadu: Ostvarenje "Karneval životinja" izvešće Zrenjaninska filharmonija 1Foto: SimfoniFest

Jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike za decu, „Karneval životinja”, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, kao i čarobna „Wild symphony” Dana Brauna, autora Da Vinčijevog koda, biće izvedeni u okviru prvog festivala klasične muzike za decu „SimfoniFest Novi Sad“.  Pod sloganom „Dva dana čarobne simfonije“, festival će biti održan 1. i 2. juna u velikoj dvorani Spensa.

Karneval životinja izvešće Zrenjaninska filharmonija, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, dok će Wild symphony, premijerno u našoj zemlji, izvesti Srpski simfonijski orkestar, a dirigovaće Miran Vaupotić.

Jedna od naših najpoznatijih operskih pevačica, ujedno inicijatorka projekta „SimfonifFest Novi Sad“ Marija Jelić kaže da je cilj stvaranje jedinstvenog iskustva koje će probuditi maštu, očarati i inspirisati najmlađe da se okrenu ka umetnosti.

„U današnjem svetu gde je sve prisutnije odsustvo empatije, smatram da je važno da se povežemo i ujedinimo kako bismo bar pokušali da stvorimo bolji svet za buduće generacije. SimfoniFest Novi Sad je momenat kada se svi možemo okupiti oko jedne zajedničke strasti – ljubavi prema umetnosti i muzici. Kroz ovaj festival, želimo da podstaknemo razvoj empatije, kreativnosti i kritičkog razmišljanja kod dece, čineći ih boljim građanima našeg sveta”, rekla je Marija.

Kako dodaje, klasična muzika ima moć da nas poveže na nivou koji se rečima ne mogu izraziti. Ona nas inspiriše, smiruje i podstiče na razmišljanje.

„Karneval životinja” je prvi put izveden na jednoj privatnoj zabavi, iako je autor Kami Sen-Sans prvobitno namenio svojim studentima. Kompozitor nije ni pretpostavljao da će delo steći toliku popularnost i smatrao je da ono odstupa od njegovog imidža ozbiljnog kompozitora.

Zato je bio odlučan u svojoj želji da se kompozicija štampa tek nakon njegove smrti, što se i dogodilo, 1921. godine. Jedini izuzetak bio je čuveni stav Labud koji je, u verziji za violončelo i klavir, štampan godinu dana nakon nastanka.

„Wild Symphony“, Braunovo prvo delo za orkestar, sadrži 21 muzički portret koji crpe inspiraciju iz životinjskog carstva. Od radosnog ritma „Jumping Kenguroo“ i misteriozne melodije „Wonderful Vhale“ ili harmonija „Brilliant Bat“, Wild Symphony je zaista, baš kao što naslov sugeriše, veoma divlja simfonija.

Uz muzički program, SimfoniFest će takođe uključiti predstave za decu i interaktivne radionice, pružajući mladima priliku da uživaju u kreativnim aktivnostima i edukativnim sadržajima, podstičući tako razvoj ljubavi prema umetnosti i muzici još od najranijih godina.

Karte se mogu kupiti na svim Gigstix prodajnim mestima.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari