Ko su momci kojima Real i Barsa gledaju u leđa 1Foto: EPA-EFE/David Borrat

„Znamo da ovo nije normalno“, rekao je Aleš Garsija i odmah naglasio da nije ni slučajno.

Bio je 27. septembar, onaj drugi Garsija (Erik) dao je gol u pobedi nad Viljarealom, a Đirona se prvi put našla na vrhu LaLige, iznad Real Madrida i Barselone.

U dugoj autobuskoj vožnji kući, čak je i trener priznao da je slikao ekran kako bi se uverio u istinitost onoga što se događa, a sutradan je valjalo svratiti i do trafike, da se kupe novine sa naslovima „Đirona je na vrhu lige“ i tekstovima u kojima se kaže da „nema više adekvatnih reči da se opiše ovaj tim“. Tako su Katalonci postali 41. klub koji je u jednom trenutku bio na vrhu Primere, prvi novi član tog društva od Viljareala od 2015. godine, piše Sport Klub.

„Euforični smo“, rekao je Erik Garsija, a zašto ne bi i bili. Prvi put se Đirona plasirala u La Ligu 2017. godine, dve sezone kasnije ispala, da bi se pre 15 meseci vratila u elitno društvo.

Stadion Montilivi prima 14.624 u gradu sa nepunih 100.000 stanovnika i nekim od najboljih restorana na svetu. Pred početak ove sezone cilj je bio da opstanu u ligi. Tako je bilo i prošle, pa su na kraju bili i deseti, čak se umalo umešali i u trku za plasman u evropska takmičenja.

Izgubili su Oriola Romeua, najvažnije igrača u veznom redu, koji je prešao u Barselonu, zatim krilnog napadača Rodriga Rikelmena i štopera Santija Buena. Njih trojica igrali su u barem 33 od 38 utakmica u La Ligi prošle sezone. Došla su šestorica novih fudbalera, dvojica na pozajmicu i jedan bez obeštećenja, za ukupno tek nešto više od 15 miliona evra.

Jeste Đirona ubedljivo poražena od Real Madrida (3:0), ali to nije demoralisalo najveće iznenađenje u evropskom fudbalu ove jeseni – usledile su pobede nad Kadizom, Almerijom, Seltom i Osasunom, pa je Đirona opet lider tabele, posle kiksa kraljevskog kluba u duelu sa Rajo Valjekanom.

„Ovo je tim koji zna da napada“, rekao je trener Mičel Sančez. Atraktivno je gledati Đironu, utakmice su skoro uvek sa mnogo golova, i prošle sezone i ove – Majorku su dobili sa 5:3, Almeriju sa 5:2.

„Mnogo uživamo u svemu ovome“, rekao je Aleš Garsija.

Viktor Cigankov, 25-godišnji Ukrajinac koji je letos stigao iz kijevskog Dinama, i 19-godišnji Brazilac Savinjo – na pozajmici iz Troa – moćna su krila, a Mičel naročito hvali mladog Brazilca. Kaže da od Vinisijusa nije video da je neko tako dobar u igri jedan na jedan.

„Savinjo je i za mene otkrovenje, neverovatan je“.

Osnovan 1930. godine, klub je u vlasništvu City Football Group i Perea Gvardiole, brata menadžera Mančester sitija Pepa Gvardiole, a tu je i kontinuitet, nešto što mnogima nedostaje u modernom fudbalu: od 2015. godine, na svojim pozicijama su predsednik Delfi Geli i sportski direktor Kike Karsel.

Trener Mičel ima punu podršku. Znate ga kao igračku legendu Rajo Valjekana, a u Đironu je kao trener došao leta 2021. godine. Nije dobro počelo, ali je imao kvalitetne odnose sa svima u klubu, počeo da uči katalonski i sjajno se uklopio. Okrenuo je situaciju na terenu i uradio je ono što je prethodno uradio i sa Rajom Valjekanom i sa Ueskom – uveo ih u Primeru.

U oba ta kluba dobio je otkaz sredinom idućih sezona, ali sada je naučio lekciju – kaže da je naučio da prihvati da će biti perioda kada njegov tim ne može da napada.

„Ono što je najvažnije jeste svakodnevni rad, ovde se osećam najbolje jer ima najviše poverenja. Postoji kontinuitet i to nam donosi mirnoću“, ističe 48-godišnji Mičel.

Za skoro osam miliona evra, letos je iz Dnjipra doveden 26-godišnji Artjom Dovbik, koji je zasad postigao šest golova i četiri asistencije, a iz Mančester Sitija je za pet miliona stigao Jangel Erera, vezni fudbaler koji je dao četiri gola.

„Doveli smo igrače koji su u skladu sa našim idejama“, dodaje Mičel.

Na golu je Argentinac Paulo Gazaniga, kojeg znate iz Totenhema i Fulama, u srcu odbrane je i 33-godišnji Dejli Blind, koji pokazuje da i dalje može da igra na vrhunskom nivou, a iskustvo u napadu donosi 37-godišnji Kristijan Stuani, Urugvajac koji je u Đironi još od 2017.

Uz Jana Kouta, Arnaua Martineza, Ivana Martina, dvojicu spomenutih Garsija i Migela Gutijereza, oni čine srž tim koji je osvojio srca publike širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari