Ko želi da igra, bude nagrađen 1foto Peđa Milosavljević Starsport

Partizanov stadion je tako „eksplodirao“ u četvrtak malo pre ponoći posle penal šuta Igora Vujačića, da je neobavešteni prolaznik mogao pomisliti da su crno-beli dobili večiti derbi sa Crvenom zvezdom i tom pobedom vratili četiri godine čekanu titulu na svoj deo Topčiderskog brda ili treći put u istoriji ušli u trku za naslov i privilegije klupskog prvaka Evrope.

A crnogorski štoper je „samo“ završio 120-minutnu fudbalsku dramu u Humskoj, ostavivši Soči i lošu tradiciju sa ruskim ekipama pod točkovima „parnog valjka“.

Za plej-of kvalifikacija za Ligu konferencije.

– Imam osećaj kao da smo ušli u Ligu šampiona. Bila je specifična utakmica, gde smo gubili, vraćali se… gde nas je publika nosila. Cela ta energija, odbranjen penal… Iz tog razloga je utakmica drugačija. Pričam kao da smo nešto uradili, a nismo ništa, ali je meč bio takav da nam je doneo posebno zadovoljstvo … – priznao je nekadašnji trener-učesnik LŠ sa crno-belima Aleksandar Stanojević koliko mu je leglo na srce slavlje posle 120 minuta velike borbe okončane udarcima sa 11 metara.

I kako god da se shvati njegova izjava – odgovara istini.

Da, srpski viceprvak se nadmeće za treće po važnosti i snazi UEFA takmičenje.

Da, nije izbacio klub zvučnog imena i duge istorije.

Da, ostaje mu još najmanje 180 minuta trke i tuče sa portugalskom Santa Klarom do toliko potrebne povratničke jeseni na međunarodnoj sceni.

Da, ludo veče preokreta ovog četvrtka ostaće samo izbledeo trag u sećanju ako se ne uđe u LK, a to podigne tržišnu cenu igračima i treneru, odnosno utera  neki milion evra u kasu prezaduženog osvajača 27 titula i 16 Kup trofeja.

Pa, opet, ovo nije pobeda kao ona protiv DAC Dunajske Strede i(li) trijumfi u četiri dosadašnja kola prvenstva.

Ni u jednom od tih mečeva „parni valjak“ nije dva puta ispadao iz šina i uspevao da se vrati u kolosek, nijednom ove sezone nije tako držao „banku“ i tako lako primao golove iz vedra neba, u isto vreme.

Nije to bio fudbal za najviše ocene, nikako… Ni u defanzivi, gde se u nekoliko navrata opasno ispadalo, pre svih Živković i Seničanin.

Ni na sredini terena, gde je nedostajala kreativna crta indisponiranog Natha.

Ni u napadu, gde je Gomeš bio najnekorisniji od kambeka ovog leta. I sve je to nekako amortizovano.

Partizan je u noći premijerne pobede nad timovima iz najveće države na svetu bio mentalno jači od svakog kiksa i svakog rezultatskog zaostatka, čak i od porodične tragedije Lutovca i, tek na zagrevanju zarađene, povrede Pantića – dva od 11 startnih aduta, čija je ofanzivnost planirana kao važna karika u visokom presingu na protivnika.

Iz držanja i delanja (kao u najboljim danima) rastrčalog, britkog i motivisanog Markovića, (kao nekada) racionalnog i smirenog Jojića, (po običaju) ratobornog i agilnog Zdjelara, (kao uvek) upornog u jurnjavi za „metama“ i loptom Vujačića, (sada već poslovično) na gol liniji hladnokrvnog Popovića… videlo se da stvarno veruju u sebe i zaista misle da nije kraj dok ga oni ne „odsviraju“.

I Stanojević je imao puno poverenja u momke koje je naknadno poslao u boj. Terzić mu je vratio asistencijom, a Šćekić golom za produžetke, Suma velikim trudom i spuštanjem tenzije, a rezervni čuvar mreže Stevanović odbranjenim jedanaestercem.

A, kada se neko toliko napinje, probija svoje granice i nadasve želi da igra pravi fudbal onda ga nebesa često i nagrade.

I(li) kazne kalkulantski stav, kakav je ovog puta imao Soči.

Samo što se događaji nižu kao na traci, pa u Partizanu nemaju vremena i prostora da planduju na lovorikama.

Već sledećeg četvrtka treba sve ovo probati ponoviti protiv Santa Klare i, ako je moguće, steći kakav-takav kapital za revanš.

Superliga – 5. kolo

subota

TSC – Radnički 1923            16.55

Napredak – Mladost           19.00

nedelja

Čukarički – Radnički (N)      18.30

Voždovac – Novi Pazar       19.00

ponedeljak

Proleter – Kolubara 16.55

Spartak – Vojvodina            19.00

Radnik – Crvena zvezda      odloženo

Partizan – Metalac  odloženo

Tabela: Partizan 12, TSC 12, C. zvezda 10, Napredak 6, Radnik 6, Čukarički 6, Radnički 1923 6, Radnički (N) 5, Metalac 4, Vojvodina 4, Spartak 4, Kolubara 4, Voždovac 3, Novi Pazar 1, Proleter 1, Mladost 0.

Santa Klara, korona i Brazilci

Santa Klara je opravdala ulogu favorita i u drugom meču sa Olimpiijom, pobedivši u prestonici Slovenije (0:1), a ono što daje specifičnu težinu eliminaciji sastava bivšeg Partizanovog šefa struke Sava Miloševića je to što su u ključnih 90 minuta Portugalci imali samo 14 fudbalera u protokolu.

Santa Klara je do plej-ofa stigla bez ijednog primljenog gola u prethodna dva kruga kvalifikacija. Prvo je eliminisala makedonski Škipi sa 3:0 u gostima i 2:0 kod kuće, a potom i slovenačku Olimpiju sa 2:0 na Azorima i 1:0 u Ljubljani. Portugalci nisu dozvolili timu koji predvodi bivši trener Partizana Savo Milošević nijedan šut u okvir gola u 180 minuta dvomeča.

Deportivo Santa Klara osnovan je pre tačno 100 godina, a prošle sezone je bio šesti u portugalskom šampionatu, što im je najbolji plasman u istoriji. U trećoj sezoni zaredom u Primeiri, pre toga su 15 godina bili drugoligaši. Igraju na stadionu Sao Migel u Ponta Delgadi, kapaciteta 13.277 mesta. U ekipi je čak 17 stranaca, od čega su osmorica Brazilci. Najskuplji igrač je desno krilo Karlos Žunior koji po „Transfermarktu“ vredi 3,5 miliona evra, a drugi po ceni je japanski vezista Hidemasa Morita.

I Partizan – Metalac odloženo

Posle Crvene zvezde, Vojvodine i Čukaričkog i Partizan je posegao za odlaganjem meča zbog obaveza u Evropi. Metalac se složio da predlogom, a Zajednica klubova Superlige odobrila zahtev za pomeranjem utakmice 5. kola, zakazane za poslednji dan ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari