Konačan obračun za titulu i Evroligu 1Foto: Starsport

Sve što je urađeno ne samo ove sezone, već prevashodno tokom četiri meča finala ABA lige biće istestirano u večerašnjoj majstorici.

Toliko željenu prednost domaćeg terena, kao najbolji tim regularnog dela, košarkaši Crvene zvezde biće u prilici da „naplate“ na najbolji mogući način – u petom meču dvostruke vrednosti: osvajanja titule i mesta u Evroligi takmičarske 2019/20. Prvi put otkad se plej-of igra u aktuelnom formatu, o regionalnom šampionu odlučivaće se u majstorici; Zvezda je bila preubedljiva u prva dva duela u Beogradu, Budućnost je uzvratila rezultatski na isti način, ali sa daleko slabijim izdanjima, zbog čega večeras epitet favorita pripada crveno-belima (19.00).

Skor od 5:2 u međusobnim duelima ove sezone, trijumfi s dvocifrenom razlikom na sva tri meča u hali „Aleksandar Nikolić“ negde jasno oslikavaju odnos snaga i kvaliteta pred večerašnju majstoricu. Dok je vodio Cedevitu, Jasmin Repeša, zajedno sa Nemanjom Gordićem, umeo je da u majstorici iznenadi favorita: 2015. je Budućnost kapitulirala u Podgorici, a Zagrepčani su u finalu otišli na megdan upravo Crvenoj zvezdi, međutim na osnovu viđenog tokom završne serije, sličan scenario zaista je teško i zamisliti. Zvezda je i u Crnoj Gori imala momente koje je morala da iskoristi za kapitalni brejk, pogotovo u četvrtoj utakmici, koju jednostavno nije umela da privede kraju, iako se rival nudio gotovo svih 40 minuta. Crveno-beli će večeras imati najveći zadatak kako da reše visoki centralni „pik“ rivala u ranoj fazi napada, u kome Noris Kol odmah posle blokade ide na šut. U četvrtoj utakmici Amerikanac je u takvim situacijama imao okean ispred sebe, odnosno brisani prostor od dva metra, pošto su centri Zvezde konstantno ostajali ukopani u reketu. Uz daleko bolje, brže i pametnije vraćanje u odbranu i energiju nalik prvim dvema utakmicama, Zvezda će imati dovoljno prostora da nametne ritam koji neće biti negledljiv i spor kao u četvrtoj utakmici, pogotovo kada je organizaciju igre preuzimao Beron, odnosno Rivers.

– Očekuje nas finalna utakmica, imali smo mogućnost da pobedimo u Podgorici…ali smo već u potpunosti okrenuti ovome što sledi. Znamo da ćemo imati ogromnu podršku sa tribina i hvala navijačima što su prepoznali… da nam je pomoć podrška da dođemo do cilja. Moramo da odigramo jako borbeno, pametno, da imamo vrhunski koncentraciju 40 minuta, hladne glave ali koristeći tu ogromnu energiju koju ćemo dobijati sa tribina i od naših navijača. Uz pomoć njih svi čvrsto verujemo da možemo do cilja koji je zacrtan i za koji smo se borili od prvog dana i prvog kola ABA lige – uveren je Milan Tomić.

Zvezda je u prva dva meča imala izuzetne procente u šutu, kako za dva, tako i tri poena. I bez startnog pleja DŽoa Reglanda, Zvezda je u Beogradu prosečno ostvarivala 21 timsku asistenciju, gubeći svega devet lopti. Viđena je apsolutna dominacija gotovo u svim segmentima, osim ofanzivnog skoka, zaključno sa ukradenim loptama (skoro devet po meču).

– Očekuje nas izuzetno teška utakmica, ali pred ovakve mečeve nema umora, nema priče o povredama, ovakve utakmice te definišu i za ovakve mečeve treniraš i radiš svakodnevno. Znamo da ćemo imati podršku, vidim da je interesovanje ogromno, i taj vetar u leđa, taj huk sa tribina koji prave naši navijači i koji je jedinstven, će nam svakako mnogo značiti. Moramo da budemo opet mirni, hladne glave i da sprovedemo sve što je potrebno i što je dogovoreno u svlačionici. Pripremamo se i bićemo spremni za ovaj izazov – istakao je Dejan Davidovac koji će i večeras biti zadužen za kreaciju igre i kontrolu ritma.

Kol: Spremni za borbu

Noris Kol je u četvrtom meču simultankom u poslednjih pet minuta zakazao večerašnju majstoricu. Amerikanac je meč završio sa 31 poenom, a gro njih ubacio je u poslednjih par minuta kada odbrana Zvezde nije pokazivala nikakvu reakciju. Nekadašnji dvostruki osvajač NBA titule trebalo bi i večeras da bude idejni vođa Budućnosti: “ Moramo da igramo kao tim, da uradimo iste stvari kao u Podgorici. I moramo da budemo spremni za borbu“, poručio je Kol.

Perperoglu u igri, Regland nije

Stratosu Perperogluu stradao je mišić lista desne noge bukvalno pred sam kraj druge utakmice u kojoj je briljirao. Odsustvo dokazanog grčkog igrača veoma se osetilo u Podgorici; iako rovit i nedovoljno oporavljen, trostruki osvajač Evrolige sa Panatinaikosom i Olimpijakosom mogao bi da se večeras nađe u sastavu. DŽo Regland je van stroja još od prvog meča s Partizanom u polufinalu; nakon operacije meniskusa Amerikanac nije uspeo da se oporavi i izvesno će propustiti i majstoricu.

Slovenci i Hrvat sude majstoricu

Slovenac Saša Pukl, Hrvat Tomislav Hordov i Slovenac Mario Majkić deliće pravdu u „majstorici“ finala plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti. Uloga prvog sudije u utakmici maksimalnog uloga – „jure“ se titula i Evroliga – pripašće Puklu, kao jednom od najboljih i najiskusnijih arbitara u regionu i Evropi. Pukl i Hordov sudili su prvi meč finala, koji je Zvezda dobila rezultatom 91:72, dok su Hordov i Majkić bili na parketu „Morače“ u trećoj utakmici, u kojoj su Podgoričani slavili uz brojne navijačke incidente – 80:72.

Svi šampioni na Jadranu

2002. Olimpija

2003. Zadar

2004. Refleks

2005. Hemofarm

2006. FMP

2007. Partizan

2008. Partizan

2009. Partizan

2010. Partizan

2011. Partizan

2012. Makabi

2013. Partizan

2014. Cibona

2015. Crvena zvezda

2016. Crvena zvezda

2017. Crvena zvezda

2018. Budućnost

Stop primitivizmu

Nažalost, finalna serija ABA lige protiče u „dominaciji“ navijača i „nadmetanju“ ko će ispasti primitivniji. Uzavrele strasti rasplamsavali su i klubovi saopštenjima. Posle utakmica u hali „Aleksandar Nikolić“ bila je evidentna ostrašćenost navijača Crvene zvezde zbog dešavanja tokom prošlosezonskog finala istih aktera, odnosno načina na koji su dočekani košarkaši srpskog velikana, kao i samog ambijenta u „Morači“ dosoljenog sudijskim kriterijumom. Komentarišući dešavanja posle druge utakmice, Jasmin Repeša je čini se i smišljeno dodatno podigao tenziju pred duele u Podgorici: navijači jesu preterali, naročito u drugom meču: primitivizam na kvadrat bio je za svaku osudu, međutim poduži monolog hrvatskog stručnjaka huligani u Podgorici shvatili su, očekivano, kao poziv na divljanje neshvatljivih razmera. Ono što je viđeno u trećem susretu verovatno je prevazišlo sve okvire rivalstva: od transparenata koji su direktno vređali porodicu Filipa Čovića, gađanja igrača i stručnog štaba tvrdim i tupim predmetima, prebijanje navijača bez ikakvih obeležja zato što je „provaljen“ da simpatiše Zvezdu, do onih iz prvog reda partera koji su ulazili na parket par metara i direktno pljuvačkama gađali igrače Zvezde iz neposredne blizine. Ostaje samo nada da će večerašnja utakmica proteći u normalnijem tonu, bez incidenata kojih bi se postideo svako pristojan i vaspitan. Navijači će biti detaljno prekontrolisani, sve u cilju da meč ne bude prekinut, a tribine ispražnjene, što Zvezda želi da izbegne po svaku cenu, jer bi takav scenario pogodovao Budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari