Konačna odluka UEFA o domaćinu EURA 2021 do Nove godine 1Foto: EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

Sada više nema dileme da Evropsko prvenstvo narednog leta neće moći da se održi u 11 država, odnosno u 12 različitih gradova.

Čelnici UEFA shvatili su da je prelazak granica između država zbog virusa kovid-19 suviše komplikovan, a da je veliko pitanje da li će eventualni pronalazak vakcine to značajno promeniti do juna.

Mnogi evropski mediji najavili su nezvanično prethodnih dana da će u Nionu konačnu odluku o EURO 2021 doneti do Nove godine a da će domaćin gotovo sigurno biti samo jedna zemlja.

Nije isključeno i da se u toj jednoj zemlji svi mečevi odigraju u jednom ili samo dva grada (poput letošnjih Lige šampiona i Lige Evrope) kako bi igrači mogli da budu zadržani u izolovanom prostoru, odnosno takozvanom balonu.

Francuski list „La Parisijen“ otišao je korak dalje tvrdeći da će domaćin Evropskog prvensva biti Rusija.

Glavni adut je navodno što ta zemlja već ima odličnu stadionsku infrastrukturu zbog nedavno održanog Svetskog prvenstva, kao i da je na utakmicama dozvoljeno ograničeno prisustvo publike, što je za UEFA navodno sada glavni adut.

Međutim, Rusija je po broju zaraženih (11.000 na milion stanovnika) među deset najrizičnijih zemalja sveta kada je u pitanju pandemia i Svetska zdravstvena organizacija i pojedini lekari unutar zemlje smatraju da država ima probleme da suzbije kovid-19.

Za UEFA možda i broj zaraženih u Rusiji ne bi imao veliki značaj u momentu održavanja EURO ali nema dileme da bi fudbalski čelnici u Nionu bili u problemu što bi većina zapadnih zemalja izrazila neslaganje sa time da Rusija drugi put zaredom bude organizator velikog takmičenja.

Englezi su u tome prednjačili još kada je Rusija dobila organizaciju Mundijala, a sada „Telegraf“ upozorava da bi „to značilo potpuno okretanje UEFA ka politici Vladimira Putina“.

Alternative o kojima bi moglo da se razmišlja leže verovatno u zemljama koje su bile domaćini završnih faza Lige šampiona i Lige Evrope, odnosno Nemačkoj i Portugalu.

Nemačka se trenutno bori sa drugim talasom korona virusa, ali se očekuje da će do kraja zime uspeti da epidemiju održi pod kontrolom.

Nema sumnje i da će ova država sigurno među prvima krenuti da vakciniše stanovništvo, ukoliko naravno vakcina bude dostupna pre juna.

O infrastrukturi koje poseduju klubovi Bundeslige ne treba posebno trošiti reči, a nema dileme i da bi ova zemlja bila prihvatljiva za većinu zapadnih partnera.

Neutralno rešenje, koje ni Rusija ne bi verovatno mnogo osporavala, bio bi Portugal.

Jedina razlika u odnosu na Nemačku je što bi verovatno sve bilo svedeno na Lisabon i eventualno Bragu i Porto.

Za UEFA to verovatno ne bi bio problem jer teoretski bi i četiri stadiona bila dovoljna za odigravanje svih utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari