Koraci i šljapkanje po baricama: Finale Superlige obeležilo loše suđenje i katastrofalni uslovi za igru 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde uspešno su završili takmičarsku 2018/19; košem Bilija Berona, nesporno posle napravljenih koraka prilikom ulaza, u četvrtom meču finalne serije Superlige sa Partizanom, osvojili su petu uzastopnu, odnosno 20. klupsku titulu državnog prvaka.

Ipak, utisak možda i podjednake jačine i intenziteta ostao je zbog neuslova u kojima su košarkaši Crvene zvezde i Partizana igrali u hali „Aleksandar Nikolić“, odnosno sudijskih previda, od kojih su pojedini direktno uticali na ishod utakmica.

Pravila igre su jasna i prema propisima FIBA, na osnovu kojih funkcioniše i Košarkaška liga Srbije, odvojena od KSS, sudijske greške ne potpadaju pod „materijalnu povredu pravila“, automatski one ne mogu da se proveravaju pregledom TV snimka, samim tim i preinačuju dok traje utakmica.

U skladu sa tim, evidentni koraci Bilija Berona kod odlučujućih poena Amerikanca u četvrtom meču finalnog serijala, posle kojih je Crvena zvezda osvojila titulu i zbirno rešila u svoju korist sedam od deset ovosezonskih međusobnih mečeva sa Partizanom, nisu imali materijalnu vrednost poništenja utakmice, što su tražili iz tabora crno-belih, uloživši žalbu odmah posle duela.

– I u vreme kada su bila samo dvojica sudija ovakav previd smatrao bi se skandalom, a kamoli danas kada su trojica. Ne mogu da shvatim da tako iskusne sudije kakve su Belošević i Obrknežević nisu videle trokorak koji je napravio Bili Beron. Možda su bili zaklonjeni, možda nisu očekivali da će Beron krenuti na ulaz, jer se on i pozicionirao kao da će šutnuti za tri. Beron je driblao i nekako krenuo na ulaz levo, desno i kada je video da je predaleko od obruča nastavio je levim korakom i posle polaganja direktno pohitao ka svlačionici. I taj detalj je možda zbunio sudije… Ponavljam, uprkos svemu, nejasno mi je da nisu videli korake, u pozicionom napadu, kakav je bio Zvezde; svaki od njih pokriva tačno određeni deo terena, tako da mi je neobjašnjivo da na gotovo sredini nisu uvidele grešku u koracima, koja je bila očigledna i po samom govoru tela Bilija Berona – nedvosmislen je Vlade Đurović, košarkaški trener.

U 21. veku, zdravorazumski je neobjašnjivo da su protagonisti finalne serije igrali u hali u kojoj nije bilo ventilacije, gde uprkos jasno naznačenoj zabrani, navijači konzumiraju cigarete na poluvremenu, pojedini i u toku meča čime i ovako neizdržive, uslove čine nemogućim.

Zlatko Bolić je neko ko je tokom zaista dobre igračke karijere pre više od dve decenije imao slična iskustva takođe u istoj hali Pionir, koja je 2016. promenila ime u „Aleksandar Nikolić“ po „ocu“ srpske, ali i jugoslovenske škole košarke.

– Ako se sećate, postojao je u moje vreme turnir „Trofej Beograda“ koji je u avgustu predstavljao uvertiru za predstojeću sezonu. Uslovi su i tada bili preteški za igru; sećam se kondenzacije, mokre lopte… Nažalost i posle toliko godina igrači su se u finalnoj seriji borili sa istim problemima. Shodno uslovima, i kvalitet igre nije bio na nekom posebnom nivou. Svaka čast igračima na onome što su izdržali i istrpeli u finalu. Bilo je perioda kada je sve to izgledalo i poprilično rizično, nažalost na momente i smešno – iskren je Bolić, javnosti poznat po odličnim partijama u dresu Crvene zvezde.

Zašto Janković na Berona?

– Mislim da je Andrea Trinkijeri izvukao maksimum iz ekipe. Nije mi se dopalo to što je Crvena zvezda, osim u poslednjem meču finala Superlige, kao i u ABA ligi, kapital isključivo sticala pred svojim navijačima, a onda na gostovanjima gubila… Takođe, neshvatljivo mi je da je Partizan u četvrtom susretu tri odlučujuća napada Zvezde branio preuzimanjem na Biliju Beronu. Ne verujem da je to Trinkijeri tražio, ali u poslednjem napadu Zvezde Stefan Janković jednostavno nije smeo da preuzme Berona. On je, naprosto, krut u nogama i neko ko tome nije vičan. Amerikanac ga je lako prošao; možda je mogao da se pravi faul, Zvezdi su bila dovoljna dva poena. Znam da bi Dule Vujošević u takvoj situaciji sigurno tražio od njegovih igrača da naprave prekršaj i tako dobiju priliku za poslednji napad – uvideo je Đurović taktičke propuste crno-belih koje je Bili Beron vešto eksploatisao.

Davidovcu mesto u reprezentaciji

„Dejan Davidovac je zaslužio da se nađe na spisku reprezentativaca Srbije koji konkurišu za mesto na Svetskom prvenstvu u Kini. Ako pogledamo one iz Partizana koji se nalaze na širem spisku (Marinković, Jaramaz, Zagorac) jasno je da je trebalo da se nađe mesta i za Davidovca. On je dao nemerljiv doprinos osvajanju titule, ne samo u Superligi, već i ABA „, stava je Zlatko Bolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari