Korak po korak za Federerom 1Foto: EPA-EFE DAVID CROSLING

Novak Đoković nastavlja poteru za rekordima Rodžera Federera.

Osvajanjem sedmog Australijan opena u karijeri, teniser iz Srbije primakao se na pet grend slem trofeja od Švajcarca (15:20), uz realnu šansu da ga kao šest godina mlađi jednog dana stigne i prestigne, a ponovnim započinjanjem sedmice na prvom mestu ATP liste smanjio je za jednu nedelju zaostatak za jednim od najboljih svetskih „reketaša“ svih vremena.

Đokoviću je jučerašnji dan bio 237. ponedeljak na vrhu kolone, a na putu do njenog čela i Federera potrebno je prvo da prešiša nekadašnje velikane DŽimija Konorsa (SAD, 268), Ivana Lendla (Češka/SAD, 270) i svog idola iz detinjstva Pita Samprasa (SAD, 286). Ono što našem asu posebno ide na ruku u ovoj trci jeste ogromna razlika bodovima (u aktuelnoj sezoni) u odnosu na Švajcarca (10.955 naspram 4.600), ali i na svoje bliže pratioce – Južnoafrikanca Kevina Andersona (4.845), Argentinca Huana Marina Del Potra (5.060), Aleksandera Zvereva iz Nemačke (6.478) i Španca Rafaela Nadala (8.320) – čime je sebi dao dug „for“ u ovoj igri brojki. Pemda je Federer najavio da će u 2019. igrati na šljaci, što nije bio slučaj tokom 2018. godine, pa će mu tzv. nebranjeni bodovi sigurno popraviti plasman narednih meseci.

Prvom reketu sveta odgovaraju i rane eliminacije sa turnira prošlog proleća i leta, ponegde i preskakanje turnira, pošto će Đoković imati lagan domaći zadatak sve do Rolan Garosa. Primera radi, na dolazećim mastersima u Indijan Velsu (7-17. mart) i Majamiju (20-31. mart) braniće svega 20 od mogućih 2.000 bodova. Tako je s većinom drugih turnira pre grend slema u Parizu, s obzirom da je lane u to vreme još tražio sebe (u svakom smislu), posle operacije lakta, a pre obnavljanja „veze“ sa starim saradnicima. Sve dok nije „namestio“ ruku i, po direktivi trenera Marjana Vajde, nastavio da pomera granice na „malim“ i najvećim takmičenjima. Bude li na nivou demonstriranom na poslednjem Vimbldonu, US openu, AO i mastersima između toga, realno je da za ovih 12 meseci bitno uveća broj nedelja kao br. 1. Stručnjaci za „beli sport“ složni su u oceni da Novak igra „svemirski“ tenis i da mu takvom, zdravom i ekstremno motivisanom, drugi samo tu i tamo mogu otkinuti poneki set, a još ređe ga zaustaviti u pohodu na titule. Videćemo koje sve, jer poput kolega ne planira turnirska učešća previše unapred.

Njegovi zemljaci nisu od šampionskog štofa, ali fino se kotiraju na ATP listi. Tako je Dušan Lajović zadržao najbolji plasman karijere (42. mesto), Filip Krajinović drži 72. poziciju, Laslo Đere je 88, Miomir Kecmanović 118, dok se Viktor Troicki pomerio za jedno mesto i sada je 185.

Korak napred Krunićeve

Najbolje rangirana srpska teniserka Aleksandra Krunić na juče objavljenoj WTA listi napredovala je za jedno mesto i sada je 57. na svetu. Mlađa Olga Danilović je nazadovala za jedan korak, na 112. poziciju, Ivana Jorović je skočila za šest na 117, a Dejana Radanović zauzima 213. mesto. Drugu sedmicu zaredom, na vrhu se šepuri Japanka Naomi Osaka, ispred Čehinje Petre Kvitove i Rumunke Simone Hale

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari