Korupcija, zika i kriza 1Foto: FoNet/AP

Širom sveta juče je obeleženo 100 dana pre početka Olimpijskih igara u Riju. Sportisti i sportistkinje još uvek se bore za plasman, a oni koji su se našli na spiskovima nacionalnih timova ubrzavaju pripreme, dok mediji već uveliko pišu o favoritima za osvajanje medalja. Međutim, zemlja koja je trebalo da obogati najveći sportski događaj karnevalskim duhom suočava se sa jednom od najvećih političkih, ekonomskih i zdravstvenih kriza u svojoj novijoj istoriji.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Brazilska predsednica Dilma Rusef, koja je u jednom trenutku imala podršku čak 92 odsto stanovništva, mogla bi da ne dočeka početak Olimpijade na čelu države. Pre deset dana kongres je glasao da počne procedura opoziva Rusefove zbog optužbi za korupciju, a u trenutku kada se senat složi da počne da razmatra opoziv, predsednica će morati da se povuče sa funkcije na 180 dana. Istraga o korupciji koja je pokazala umešanost najviših državnih zvaničnika kao i ekonomska kriza izveli su hiljade Brazilaca na ulice.

Najveća latinoamerička zemlja nakon velikog ekonomskog buma, u poslednje tri godine prolazi kroz ubrzani pad BDP, što je posledično dovelo do velikih budžetskih rezova koji su pokrenuli proteste među prosvetnim radnicima, i ozbiljno ugrozili zdravstveni i bezbednosni sistem i to u trenutku kada se zemlja suočava sa jednom od najvećih epidemija i pretnjama Islamske države. Ne vidi se kraj zika virusu, kojim je do sada prema okvirnim podacima zaraženo milion i po ljudi i zbog koga je Američka organizacija za kontrolu i prevenciju bolesti savetovala trudnice da ne putuju u Rio. U trenutku kada se u Brazilu ređaju samo loše vesti, zvaničnici ipak veruju da će Olimpijada podići duh nacije.

– Mislim da su Olimpijske ige jedna od nekolicine dobrih stvari koje će se desiti ove godine. Mogu da ožive zemlju i generišu poslove. U ovom teškom trenutku, igre će nam pomoći da se ponovo pokrene ekonomija i dovešće turiste, rekao je brazilski ministar sporta.

Za Olimpijske igre brazilska vlada je namenila 9,7 milijardi dolara, što je 16 puta više od budžeta za borbu protiv HIV-a, koji prema podacima UNAIDS, pogađa između 600.000 i milion Brazilaca. Iako vlada čini sve da se budžet od skoro deset milijardi ne prekorači, te se između ostalog od sportista traži da plaćaju klimu u sobama, male su šanse da će se ostati u prvobitnim finansijskim okvirima. Studija Oksford univerziteta pokazuje da su sve i letnje i zimske olimpijske igre premašila budžet za prosečno 179 procenata. Ako se isti scenario ponovi u Brazilu, ukupni troškovi dostići će cifru od 17 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari