Košakraši Crvene zvede na dobrom talasu dočekuju neugodni Žalgiris 1Foto: STARSPORT (arhiva)

Na ubedljiv način su košarkaši Crvene zvezde protiv Baskonije ostvarili prvu ovosezonsku evroligašku pobedu, a potom su još dominantnije preslišali Borac u Čačku u okviru ABA lige.

Na dobrom talasu, ponovo u Hali „Aleksandar Nikolić“ izabranici trenera Obradovića ugostiće večeras tradicionalno neugodni Žalgiris (19.00) u okviru prvog duplog evroligaškog programa.

Postoji mogućnost da Zvezdina centarska linija bude bogatija za Emanuela Terija, poslednje pojačanje crveno-belih pod košem, s obzirom na to da Amerikanac uveliko trenira, nakon oporavka od korona virusa.

Crveno-beli su protiv Baskonije defanzivno zaista dobro izgledali: slično rotiranje sa strane pomoći, skupljanje u samom reketu i pravovremeno prepoznavanje situacija pogodnih za preuzimanje biće im neophodno i večeras protiv vrlo neugodne ekipe Žalgirisa.

Litvanski velikan ima perfektan skor posle uvodna dva kola, a posebno upadljiva bila je njihova pobeda protiv Olimpijakosa u Atini na startu Evrolige. U drugom kolu su, takođe u gostima, iskoristili situaciju i pobedili Himki, koji je bio desetkovan odsustvom brojnih igrača zaraženih korona virusom.

– Žalgiris je ekipa na našem nivou, igraju promenljivo, izgubili su u litvanskom šampionatu od Nenada Čanka. Opet kažem, Evroliga je za njih specijalno takmičenje i tu je glavni fokus. Znamo koji su glavni igrači: Grigonis, Milaknis je godinama tu. Oni su glavna pretnja. Vokap i Lekavičijus su glavni plejmejkeri i oni to rade dobro na evroligaškom nivou. Vrlo zahtevan meč, oni su imali vremena da se spreme, mi baš i ne. Jedan dan samo – oprezno deluje trener Obradović, koji će naspram sebe imati ovosezonskog debitanta na klupi Žalgirisa, 38-godišnjeg austrijskog stručnjaka Martina Šilera.

Iako su nakon odluke Šarunasa Jasikevičijusa da napokon prihvati poziv Barselone, provejavala brojna poznata imena za njegovog naslednika, uprava Žalgirisa odlučila se za zanimljiv potez, angažujući talentovanog Šilera.

Reč je o darovitom stručnjaku koji je znanje sticao radeći mahom kao asistent u brojnim nemačkim klubovima, kao i u njihovoj reprezentaciji.

Da je trenerski nadaren posebno je pokazao vodeći poslednje tri sezone Solt Lejk Siti Stars u Razvojnoj ligi, u kojoj je u sezoni 2019/20 proglašen za trenera godine.

Žalgiris je tokom leta, neopterećen značajnim umanjenjem garantovanih deset miliona evra po sezoni, angažovao proverena imena u likovima centara Agustina Rabita (Olimpijakos) i Žofrija Lovernja (Fenerbahče), beka Stiva Vasturije iz nemačke Fehte, kao i Patrisija Garina, dobrog šutera iz Baskonije.

Okosnica tima je pritom samo nijansirano promenjena, ponajviše prelaskom Edgarasa Ulanovasa u Fenerbahče.

Žalgiris u visokim procentima pogađa za tri poena (38,8 odsto), igra vrlo raznovrsno, sa asistiranim poenima, ne samo od plejmejkera Vokapa, Lekavičijusa  i Jakubaitisa, već i beka Grigonisa, odnosno centra Rabita.

Trener Šiler insistira na širokoj rotaciji (deset igrača igra u proseku više od 12 minuta).

Žalgiris gubi malo lopti, vešto kontroliše ritam i u sastavu ima čak trojicu igrača koji za tri u Evroligi šutiraju iznad 40 odsto (Grigonis, Vokap i Milaknis).

Šiler: Zvezda ima dinamične bekove

– Što se tiče Crvene zvezde, oni pre svega imaju dinamične bekove, Lengstona Hola, Džordana Lojda i Torijana Voldena. Trener Saša Obradović voli da u svojoj ekipi ima baš takve igrače. Drugo, agresivno se brane, tako da ih ta dva aspekta karakterišu. Pobeda nad Baskonijom je samo potvrda njihove trenutne forme i talenta. U Evroligi nema smešnih i malih timova, svaki meč je žilav. Tek je početak sezone, još svi traže neku svoju igru i zato bude i nekih čudnih rezultata. Pa, i Zvezda je odigrala potpuno drugačije mečeve u Istanbulu i Beogradu – istakao je Šiler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari