Kosanović: "Povratnici" su koštali Partizan 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Vermezović: Nije bez značaja ni to što je Zvezda imala sedam dana za pripreme za ovu utakmicu, dok je Partizan u četvrtak igrao meč Lige konferencija protiv Sparte. O tome sad niko ne priča, a verujem da bi se to itekako potenciralo da je situacija bila obrnuta

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan rezultatom 2:0 (2:0) u 166. večitom derbiju i tako smanjili zaostatak na tabeli za prvoplasiranim crno-belima na samo dva boda. Iako je ovaj meč izazvao veće interesovanje publike i medija nego derbiji koji su odigrani u poslednjih nekoliko godina, duel je protekao uglavnom mirno, čemu je možda doprinela i činjenica da je domaćin već posle prvih 45 minuta imao ubedljivo vođstvo.

Ekipa Dejana Stankovića je nadigrala Partizan, naročito u prvom poluvremenu i čak propustila priliku da i ubedljivije trijumfuje. Crveno-beli su od prvog minuta zavladali sredinom terena, a zatim iskoristili slabosti rivala u poslednjoj liniji i golovima Ohija u 30. i Kataija u 43. minutu lako stigli do trijumfa.

Bivši trener Crvene zvezde Milorad Kosanović smatra da je subotnji duel, pre svega u prvom poluvremenu, pokazao kvalitet fudbala na nivou najboljih evropskih liga.

– Osim par varnica derbi je konačno odigran u dobroj atmosferi i prikazan je dobar kvalitet fudbala. Kad ovo kažem mislim na zbivanja na terenu, a ne na ono što se dešavalo na tribinama, jer se još jednom pokazalo da neko upravlja navijačima. Crvena zvezda je prvi put u ovom delu sezone prikazala dobru partiju i dominirala, naročito u prvom poluvremenu. Iskoristila je veći individualni kvalitet u odnosu na protivnika. S druge strane, Partizan me je razočarao. Lako je igrati protiv Radnika ili Novog Pazara, ali kad je bilo najpotrebnije ništa nisu pokazali. Kad su prvi put naišli na „tvrdo“ stali su. Izašli su u najboljem sastavu, ali ih je Zvezda zgazila, postigla dva gola,a onda u drugom poluvremenu čuvala rezultat. Čak i u nastavku utakmice, kad je imao posed lopte Partizan ništa nije pokazao, nisu uputili dva udarca ka golu protivnika.

Kosanović smatra da je duel na stadionu „Rajko Mitić“ pokazao u čemu je razlika između dva najbolja srpska tima.

– Igrači Zvezde su relativno mladi, ali imaju puno iskustva u značajnim utakmicama. Nalaze se u najboljim godinama i to je tim koji već dugo igra zajedno. Mislim da je Partizan bolji tim od ovoga što je prikazao, međutim, kao da nije pokazao želju da se ozbiljnije suprotstavi. I Partizan ima fudbalere koji su iskusni, ali to je tim sastavljen od povratnika u naš fudbal, koji su otišli u inostranstvo veoma mladi, kao poluproizvodi i nisu dobili šansu u stranim klubovima da se razvijaju. Zato im se i događa da nestanu kada naiđu na čvrstog rivala ili da nisu u stanju da iznesu psihološki teret važne utakmice.

Bivši trener „crveno-belih“ smatra da subotnji derbi nije doneo odgovor na pitanje ko će biti prvi na kraju sezone.

– Sad je dva boda razlike i prvenstvo će biti mnogo zanimljivije. Moguće je da Partizan i sačuva prednost, ali je najvažnije da do kraja prvenstva sve bude regularno. Voleo bih da sve utakmice i Zvezdi i Partizanu do kraja šampionata sudi sudija Jovanović, koji je sjajno odsudio derbi, ili neko sličan njemu. Ta dva kluba moraju da nauče da sudije ne pripadaju njima nego Savezu.

Bivši trener Partizana Vladimir Vermezović smatra da je pobednika odlučila veća motivisanost crveno-belih.

– Crvena zvezda je bila bolja i zasluženo je pobedila. Čini se da je ušla u utakmicu sa više energije. Partizan nije prikazao igru sa prethodnih derbija i kao da je bio manje motivisan. Mislim da nije bez značaja ni to što je Zvezda imala sedam dana za pripreme za ovu utakmicu, dok je Partizan u četvrtak igrao meč Lige konferencija protiv Sparte. O tome sad niko ne priča, a verujem da bi se to itekako potenciralo da je situacija bila obrnuta.

Vermezović tvrdi da su oba tima na približnom nivou što se tiče kvaliteta i dodaje da to što Zvezda već godinama igra u kvalitetnijim evropskim klupskim takmičenjima nije razlog za dominaciju koju je domaćin pokazao u derbiju.

– Ne bih povezivao iskustvo igranja u evropskim takmičenjima i ono što su prikazali igrači dva tima. Još jednom se pokazalo da trenutna forma ne znači ništa u derbiju i da pobednika može da odluči trenutna inspiracija ili nadahnuće nekog od igrača.

Nekadašnji trener crno-belih misli da  ekipa iz Humske može da sačuva trenutnu bodovnu prednost do kraja prvenstva.

– Partizan može da sačuva prednost, razlika od dva boda može da bude odlučujuća. Takođe, igra se još jedan derbi i taj meč može da odgovori na pitanje ko će biti šampion. Mislim i da je domaća liga ove godine malo drugačija i da se pokazalo da ima klubova koji mogu da pobede i Zvezdu i Partizan – smatra Vermezović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari