Ledej odbio napore Budućnosti: Partizan u Podgorici prebrinuo brigu oko drugog mesta za plej-of ABA lige 1Foto: ABA liga/Buducnost VOLI/Filip Roganovic

U uzbudljivoj završnicu derbija pretposlednjeg kola ABA lige za košarkaše Partizan je savladao Budućnost u Podgorici sa 89:83 (23:21, 21:23, 26:19, 19:20).

Tako su crno-beli prebrinuli brigu oko drugog mesta na tabeli i prednosti svog terena u polufinalu (Budućnost će biti treća), a čudom mogu biti i prvi, ali za to se pita i vodeća Crvena zvezda.

Partizan, sva je prilika, igraće u četvrtfinalu protiv Igokee, koja je sigurno sedmoplasirana.

Presudna je za pobedu u „Morači“ bila trojka Ledeja na pola minuta pre kraja kojom je važeći šampion odmakao na 87:83.

 

Podgorički i beogradski tim su išli ukorak u prvom poluvremenu koje je završeno nerešeno – 44:44.

To što crno-beli nisu stekli značajniju prednost u drugoj četrtini zasluga je američkog beka Megija, koji je izbio u prvi plan u redovima domaćina s tri trojke uzastopce.

Od vođstva gostiju sa 38:35 na tri i po minuta do predaha njegovih je bilo devet sledećih poena Budućnosti.

Istina, Podgoričani bi zahvaljujući nadahnuću svog košgetera stekli i prednost, ali mu je parirao Ledej s dve trojke u tom razdoblju svojevrsnog revolveraškog okršaja odvažnih i preciznih ruku.

U prvim minutima treće deonice Partizan je u ravnopravnoj borbi prvi put stekao zalihu od šest poena (52:46).

Nije mu tada pošlo za rukom da već tada i prelomi rezultat u svoju korist, jer mu je Budućnost malo-malo pa opet bila za petama.

Crno-beli su održavali prednost koja je uvek dragocena u derbijima. Ledejovim poenima iz slobodnih bacanja u trećem minutu poslednje četvrtine odmakli su i na devet razlike (74:65).

Domaćin je učinio još jedan napor da priđe rivalu i da održi rezultatsku neizvesnost. Serijom 5:0 na šest i po minuta pre kraja, uz trojku drugog američkog beka Pola, smanjeno je na 74:70, a tri minuta kasnije i na 76:74.

I uvek kada je izgledalo da je pred Partizanom prostor da osetnije odmakne, slabom organizacijom napada je dozvoljavao da Budućnost oživljava.

Zna se već kakav je izraz besnog lica trenera crno-belih Obradovića kada se u tim prelomnim trenucima njegovi igrači ne drže po njegovim zamislima.

Na minut i po pre završetka Francuz Makundu je zakucao u NBA stilu preko Ledeja. Smanjio je na 82:81, ali iz dodatnog slobodnog bacanja, jer ga je igrač Partizana i faulirao, nije poravnao.

Zatim su brze poene postigli Ledej (84:81) i Megi (84:83), a onda je usledila i Ledejova odsudna trojka.

Megi je bio najefikasniji u timu Budućnosti sa 17 poena (5-9 za tri). Ledej je ostavio najupečatljiviji utisak s 22 poena (4-5), a pratio ga je Panter s 19.

Tabela: C. zvezda 20-4 (-1), Partizan 19-6, Budućnost 18-7, Mega 15-10, Cedevita Oimpija 15-10, Zadar 14-11, Igokea 13-12, Split 11-14, Derbi 11-13 (-1), Cibona 9-16, Borac 9-16, FMP 9-16, Mornar 6-19, Krka 5-20.

Parovi poslednjeg, 26. kola (5-8. april): Split – C. zvezda, Partizan – Zadar, Derbi – Budućnost, FMP – Mornar, Borac – Krka, Cibona – Cedevita Olimpija, Igokea – Mega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari