Utakmica koja pokazuje razliku između gornjeg i donjeg doma Evrolige: Sigurna pobeda Barselone protiv Zvezde 1Foto: David Damnjanovic/Starsport

Bila je to utakmica za primer zašto je Barselona prvi pratilac neprikosnoveno vodećeg Reala na tabeli košarkaške Evrolige, a Crvena zvezda skromni dugoprugaš koji ima veliku želju, ali ne i snagu da dostigne bolje od sebe.

Katalonski tim je od početka stavio na znanje da je planirao pobedu u „Štark areni“. Imao je dvocifrenu prednost gotovo sve vreme, a crveno-beli samo povremene nalete nadahnuća kada su se uz podršku pune dvorane zavaravali da je čas za ozbiljnije topljenje suparničke zalihe, čak i za potpuni preokret.

Mnogo je organizovan i stabilan Barselonin sastav da bi to sebi dozvolio – 85:76 (18:17, 27:15, 19:19, 21:25).

Barselona je bila sigurnija od Zvezde od starta utakmice. Povela je sa 17:10, što je bila njena najveća prednost u prvoj četvrtini.

Crveno-beli su se upinjali da uhvate priključak, neretko pokušavajući da stignu prečicom, a ne fino raskrčenom stazom. Otuda su prvih čak osam šuteva za tri poena bili bez pogotka.

U finišu prve deonice, kad je staloženije pristupljeno napadu, pala je i prva trojka. Publiku je na noge podigao Nedović, koji je primakao domaćina na poen zaostatka – 17:18. S tim rezultatom se otišlo na prvi predah.

Španski velikan je zatim serijom 6:0 opet odmakao, a onda je bek Brizuela zgranuo Zvezdu. Sa četiri trojke postigao je 12 uzastopnih poena gostiju. Poslednjom u tom nizu favorit je stekao zalihu sa 36:26.

Barselona je sasvim preuzela konce igre u svoje ruke. Veseli je mekano pogađao s distance (deset poena u prvom poluvremenu), a Laprovitola ionako svakom protivniku pokopava nade trojkama.

 

Zvezda se mučila, kanila, žurila, i sama sebi presuđujući da se na odmor ode s prednošću suparnika od 45:32.

Ni u nastavku nije bilo bolje. Do prvog tajm-auta, koji je trener crveno-belih Sferopuloс ssazvao posle dva minuta u trećoj četvrtini, Barselona je umakla i na 17 razlike (51:34).

Kasnije Zvezda jeste zbila redove, uspostavila je ravnotežu, ali i dalje nije iznedrila jednog ili dva junaka koji bi je povukli napred u trenucima kada je Barselona malo popustila. I publika je osetila da je momenat da se gromoglasno pomogne. Njen zanos bio bio i veći da su Gedraitis i Nedović iz čistih pozicija pogodili po trojku, ali nisu.

U naporu da se unese drama u utakmicu Nedović je iz prodora smanjio na 59:49, a Hanga je u sledećem napadu Barselone izbklokirao Ernangomeza.

I baš u takvim okolnostima svog naleta i nadahnuća crveno-beli su načinili dve-tri greške, sasvim dovoljne da se gosti obnove (64:51 na kraju treće četvrtine).

Trojkom Jaga i pogotkom Gilespija iz obijene lopte pod košem Zvezda se opet primakla na destet poena zaostatka (70:60), ali ju je Brizuela presekao još jednom svojom trojkom. Prethodno je prvi put promašio, a do tada mu je učinak bio 5 od 5.

Zvezda je zatim počela i da srlja, što je po pravilu medveđa usluga. Barselona je iskusno privela utakmicu kraju.

Crveno-beli sada imaju skor od 10 pobeda i 15 poraza. Domaćini su i sledećeg petka. Dočekuju Žalgiris (20 časova).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari