Spektakl sa Barselonom za povratak u evroligaški ring: Crvena zvezda kao dugoprugaš koji bi da uhvati priključak 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Poslednji voz za plasman u plej-in košarkaške Evrolige Crvena zvezda mora da uhvati u narednih nekoliko kola.

Spektakl sa Barselonom u Beogradskoj areni, večeras u 20 časova, mogao bi da bude i najava povratka crveno-belih u „evroligaški ring“.

Mogućnost nije prevelika, ali je Crvena zvzeda obnovila nadu pošto je u prvoj od dve uzastopne utakmice pred svojom publikom savladala Valensiju i stigla do skora 10-14.

Daleko je još evroligaška „zelena grana“, ali bi narativ mogao da se promeni ukoliko puleni Janisa Sferopulosa iznenade španskog velikana.

Barsa promenila kurs zbog budućnosti

Odlaskom Šarunasa Jasikevičijusa, ali i Nikole Mirotića, Barselona je promenila kurs, odlučivši se da ove sezone veću šansu pruži domaćim igračima.

Dovedeni su Dario Brizuela (Unikaha), Vili Ernangomez (Nju Orleans) i Džoel Para (Huventud), sve sami reprezentativci Španije, čime se sledi strategija koja bi i te kako mogla da se isplati katalonskom gigantu.

Za šefa struke angažovan je praktično početnik, nekadašnji kapiten Barselone Rođer Grimau, i utisak je da je uvodne testove položio sa visokom ocenom.

Njegov smiren temperament veoma prija košarkašima, o čemu su i sami govorili.

Bez obzira na stanje na terenu, Grimau odaje utisak šahovski staloženog čoveka koji se ne unosi u lice igračima, „ne pušta fen“, ne kažnjava da to vide svi prisutni u hali, niti posle poraza prenaglašeno u javnosti kritikuje pulene.

Deluje da je Barselona letos pogodila sa svim pojačanjima, što je u prošlosti bila prava retkost. Jeste za pojedine morala da plati i milionska obeštećenja (Džoel Para), ali je sa njima investirala u budućnost, s obzirom na to da je većina potpisala višegodišnje ugovore.

Grimau uspeva i u tome da od nekada velike NBA nade, Džabarija Parkera dobija jasne benefite na poziciji četvorke.

I mada ranije nikada nije igao van NBA, čine se da se nekadašnji student Djuka fino prilagodio novim košarkaškim okolnostima.

Na učinku je od 10,7 poena i 4,6 skokova, a pritom sa distance šutira preko 40%.

Grimau je ubedio i sumnjičavog Aleksa Abrinesa da može biti važan faktor u rotaciji, a na ukazanom poverenju reprezentativac Španije mu uzvraća odličnim partijama.

Čitav tim deluje mnogo bolje nego prošle sezone, međutim utisak je da selekcija nije završena i da će u naredne dve godine, pod uslovom da klub opet ne uleti u vrtlog loših promena, doživeti doselekciju težine osvajanja toliko željene Evrolige.

Trenutnoj ekipi fali klasičan bek-šuter, odnosno kvalitetan „bol-hendler“ sa mesta dvojke, kao i vrhunska četvorka.

S tim u vezi i ne čudi što Grimau pretežno igra sa dvojicom plejmejkera Nikolasom Laprovitolom i Tomašom Satoranskim, odnosno što po potrebi Nikolu Kalinića spušta na četiri, jer Parker, a pogotovo Oskar Da Silva, nemaju kontinuitet igranja na vrhunskom nivou.

Renesansa Nikole Kalinića

Od prekobrojnog prošlog leta (dugo se pisalo o njegovom odlasku), Kalinić je u kratkom vremenskom periodu došao do statusa jednog od navažnijih igrača u sistemu  Grimaua.

Srpski košarkaš i sam je govorio o tome koliko mu prija rad s trenerom potpuno drugačijeg mentaliteta u odnosu na Jasikevičijusa.

Mladi stručnjak koristi ga na mestu niskog krila, na način koji i samom igraču najviše odgovara.

Kalinić ima mogućnost da slobodno kreira sa trojke, niskog posta, da rizikuje u pasu kada misli da za time ima smisla, šutira kada proceni da je u formi, odnosno da čuvari testiraju njegovo šutersko umeće.

Spektakl sa Barselonom za povratak u evroligaški ring: Crvena zvezda kao dugoprugaš koji bi da uhvati priključak 2
Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Uz Satoranskog, ima najveću minutažu u ekipi, kada je reč o Evroligi (26,6 minuta). Ako se izuzmu plejmejkeri, najbolji je asistent ekipe (2,7as) i igrač sa najboljim procentom šuta sa distance (čak 45,1 odsto).

Vezivno je tkivo u odbrani, neko ko vešto čita protivničke akcije, odlično prepoznaje situacije sa strane pomoći zbog čega i ne čudi što je posle Jana Veselog najbolji kradljivac lopti.

Bilo je i mečeva na kojima je prevodio loptu, kao protiv Reala, preuzimao direktnu odgovornost u organizaciji igre i time oslobađao pritiska Laprovitolu i Satoranskog.

Argentinac Laprovitola je impresivan i ove sezone, vrstan u organizaciji igre, pouzdanog šuta sa distance.

Jedan je od rektih plejmejkera istančanog osećaja za dodavanje, improvizaciju, „slatku“ asistenciju.

Crvena zvezda može da nađe računicu

Ne može se reći da Barselona ove sezone ima dva lica, ali se može konstatovati da je ranjiva na gostujućem terenu.

Od ukupno osam poraza, čak sedam je doživela van Blaugrane i u tom podatku Crvena zvezda trebalo bi da nađe svoju računicu.

Umela je Barsa i da se pošteno izblamira protiv Efesa, Monaka, Albe… i na tim mečevima odbrana joj je bila naročito porozna.

Iako je na manje od 80 primljenih poena po meču, neretko se sa gostovanja vraćala sa koferom sa 90 i više primljenih poena.

Sigurno će pokušati da zaustavi rivalsku igru dva na dva, u čemu je poprilično vična, dok će centri Zvezde imati mnogo obaveza, s obzirom na to da Katalonci rivale svode na 50% uspešnosti u šutu za dva.

Crveno-beli su već iskusili kako je igrati protiv jedna veoma čvrtse ekipe u kojoj sijaset igrača ima popriličnu masu i snagu.

Zvezda je u provm delu sezone odigrala dobar meč u Blaugrani (86:81) i bila je nadomak iznenađenja.

U dupke punoj Beogradskoj areni pokušaće da prekine negativan niz protiv Katalonaca na svom terenu koji traje još od 2017.

U tom nastojanju, defanzivno će morati da odigra na vrhunskom nivou, s obzirom na to da joj u goste dolazi jedna izuzetno napadački potentna ekipa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari