Crvena zvezda od fudbalskog do košarkaškog prvaka Evrope: Mogu li crveno-beli da se proslave pod obručima protiv Reala i svog Kampaca 1foto:Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Imaće Crvena zvezda u nedelju dana preko svog praga još jednog gosta koji je evropski prvak.

Njena fudbalska sekcija je bila prvi domaćin jednom fudbalskom šampionu Starog kontinenta u Beogradu (Mančester siti i u kombinovanom timu pokazao snagu na Marakani s 3:2), a u 15. kolu Evrolige na najzahtevnijem ispitu biće košarkaši.

U „Štark areni“ Crvena zvezda večeras (19 časova) dočekuje Real, glavnog favorita da još jednom prigrabi titulu, koji  od početka sezone zaista ima igru na nekom višem nivou, ne samo u odnosu na crveno-bele već i na ostatak evroligaške konkurencije.

Nema košarkaškog protagoniste koji u ovom trenutku pulene Ćusa Matea ne percipira kao prvog, možda i jedinog favorita za osvajanje Evrolige.

Uostalom, skor od 13-1, uz samo jedan i to tesan poraz na produžetak u Istanbulu protiv Fenerbahčea (100:99) to jasno i pokazuje.

Godine samo broj

„Kraljevski klub“ tokom leta gotovo da uopšte nije menjao ekipu. Na drugoj košarkaškoj adresi ove sezone stanuju samo Adam Hanga (Crvena zvezda), Petr Korneli (Monako) i Najdžel Vilijams-Gos (Olimpijakos).

U klub se vratio Fakundo Kampaco i to je za najtrofejniju košarkašku sredinu na Starom kontinentu bilo dovoljno.

Iako se moglo pretpostaviti da će kao aktuelni osvajač Evrolige, Real biti među favoritima i u takmičarskoj 2023/24 malo ko je mogao da pretpostavi da će u prvih 14 kola demonstrirati dominaciju kakva nije viđena u novom formatu najelitnijeg takmičenja u Evropi.

Ne samo što košarkaški deli lekcije, Real to radi sa jednom od najstarijih, ako ne i najstarijom u evroligaškoj konkurenciji.

Čak sedmorica igrača starija je od 30 godina, dok njih četvorica imaju 36 i više godina (Rudi Fernandez, Serhio Ljulj, Ćaćo Rodrigez i Fabijan Kozer).

Uprkos takvoj konstelaciji snaga, Madriđani ove sezone demonstriraju ne samo efikasnu, već koncepcijski prelepu košarku ispunjenu atraktivnim potezima, neretko produkovanim igrom na otvorenom terenu.

Statistika od koje boli glava

Gotovo da ne postoji statistički parametar u kojem Real Madrid ne dominira ili nije među pet najboljih ekipa.

O tome koliko je potentan u napadu svedoči i to da je tim sa najviše asistencija po meču (21,6), najviše poena (89,1), defanzivnih skokova (27,4) i blokada (3,8) dok je u većini ostalih parametara među najboljih pet timova u najelitnijem rangu takmičenja.

Sam skor ilustracija je ogormne dominacije, ali i dokaz da je Real podjednako produktivan i kada igra na gostujućem terenu.

Uostalom, dobiti Olimpijakos i Panatinaikos u Atini u razmaku od samo dva dana nije uspelo nikome osim Madriđanima.

Takođe, od ukupno šest pobeda, u tri navrata rivali su kapitulirali sa deset i više razlike, a u tim mečevima Real je ubacivao 97 poena.

Istovremeno, sa svega 75,6 poena u proseku, u pitanju je ekipa koja može da se pohvali najboljom odbranom u evroligaškoj konkurenciji koja rivale svodi na ispod 50 odsto uspešnosti za dva i 30 odsti u šutu sa distance.

Faktor Fakundo

Kada je letos odlučivao o tome u kom će klubu nastaviti karijeru, Fakundo Kampaco nije imao nikakve dileme da će to biti povratak u Real.

Iako se po prelasku u Denver Nagets nije na najlepši način rastao sa Madriđanima, posle šestomesečnog boravka u Crvenoj zvezdi koji je naplatio sa paprenih 1,8 miliona evra, Argentinac je nonšalantno odlučio da se vrati u prestonicu Španije.

Razne teorije su služile objašnjenju njegove odluke, pogotovo jer je, navodno, posle prvog mandata u klubu, ostao dužan Madriđanima više od milion evra na ime obeštećenja po prelasku u NBA.

Imao je Kampaco mnogo unosnije ponude, jedna od takvih bila je upućena i sa adrese Crvene zvezde, međutim, džentlmenski se svima zahvalio, spakovao stvari i vratio se na omiljeni desitnaciju.

Navodno, poslednji glas pri selidbi bio je od strane njegove supruge koja je insistirala na tome da se porodično vrate u Madrid.

Crvena zvezda od fudbalskog do košarkaškog prvaka Evrope: Mogu li crveno-beli da se proslave pod obručima protiv Reala i svog Kampaca 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Njegovim povratkom igra Reala dodatno je oplemenjena. Kao da nikad nije ni odlazio, odmah je preuzeo lidersku ulogu organizatora igre koju mu je Ćus Mateo rado dodelio.

Španski stručnjak odlično raspodeljuje minute svojim igračima, trudeći se da nikoga previše ne optereti, ali je Kampaco i u tom segmentu lider, s obzirom na to da sa 26,6 minuta najviše vremena provodi na parketu.

Odlično je kliknuo sa centrima, pre svega Edijem Tavaresom kojeg manirski pronalazi u bilo kojoj varijaciji „pik“ igre.

Sa 7,8 uspešnih dodavanja po utakmici, najbolji je dodavač u Evroligi i njaproduktivniji kada je u pitanju igra na otvorenom terenu.

Argentinac se tako pozicionirao da je uspeo, kao u Crvenoj zvezdi, da deluje uz maksimalno dozvoljenu slobodu u igri.

Posle Ljulja, igrač je sa najviše šutnutih trojki (19/61) a ujedno i neko ko ima najviše pokušaja u ekipi, kada su u pitanju procenti šuta.

Na šestomesečni boravak u Crvenoj zvezdi i danas gleda sa puno simpatija. Svestan je da srpski klubovi boljeg inostranog igrača nisu imali, veće reputacije i ugleda.

Beograd i Zvezda fino su mu legli, u meri da i danas u superlativima priča o svojim nekadašnjim saigračima, kao i navijačima koji su ga svesrdno podržavali.

Tavares i balkanski dvojac

Veliku snagu Real i ove sezone crpi od svojih centara. Edi Tavares i dalje je defanzivna konstanta na petici i neko ko pravi ogromnu razliku pod oba koša.

Ne samo što rivale konstantno tera na korekciju šuta, ponajviše prilikom prodora, već je neko ko je u dovoljnoj meri unapredio igru na niskom postu da u napadu više nije samo faktor iz centralnog „pika“ kada se lopta nabaci na sam obruč.

Zajedno sa Poairejom čini najbolji tandem centara u Evroligi, pogotovo u odbrani. Njih dvojica zbirno u proseku imaju 3,2 blokade po utakmici što je ubedljivo najviše u čitavom takmičenju.

Džanan Musa i Mario Hezonja u tekućoj sezoni imaju veće i važnije uloge u odnosu na prošlu sezonu.

Hezonja je uverio Ćusa Matea da može po potrebi da igra i četvorku, pogotovo u odsustvu povređenog Geršona Jabuselea.

On i Gabrijel Dek, u tom smislu, imaju veoma bitne role i kao izuzetno pokretljive četvorke omogućavaju da ekipa ima željeni spejsing u napadu.

Musa je drugi najbolji strelac u ekipi sa 11,1 poenom sa odličnim procentima šuta za tri (41 odsto).

Ubedio je trenera Reala da je jedna od pouzdanijih opcija na mestu beka i da je kadar da sa loptom u rukama kreira za sebe i druge.

Hezonja i Musa zajedno sa Kampacom i Dekom jedini su igrači Reala sa dvocifrenim košgeterskim učinkom u Evroligi ove sezone.

Od poslednjih pet gostovanja, Crvena zvzeda je samo jednom trijumfalno ispratila Madriđane. Bilo je to marta 2022.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari