Iako su mečevi u gostima velika boljka crno-belih, Barselona ne deluje nepobedivo: Može li Partizan i u Kataloniji do neizvesne završnice, ali s radošću na kraju? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan će večeras (20.30 časova) pokušati da uradi ono što je u dosadašnjem delu sezone u košarkaškoj Evroligi jedino uspelo Monaku i Armaniju.

Izabranici Željka Obradovića ne mogu da se pohvale naročitom formom u poslednje vreme, pogotovo kada su u pitanju mečevi van Beogradske arene.

Partizan je posle poraza u Milanu u prošlom kolu sveo plasman u plej-of na teoriju, s obzirom na to da na šest kola pre kraja ligaškog dela ima čak četiri pobede manje u odnosu na Fenerbahče i Olimpijakos koji se sa skorom 17-11 nalaze na petom i šestom mestu, posledwim pozicijama za direktno učešće u doigravanju.

Partizan kratkih rukava

Boljeg plasmana posle 28 kola, košarkaše Partizana su koštali porazi u gostima – 12 od ukupno 15.

Istina je da su mnoge neizvesne završnice odigrane u protivničku korist, ali je bilo i utakmica sličnog raspleta sa pozitivnim ishodom za srpskog velikana.

U tom kontekstu nalazi se na tek 15. mestu u konkurenciji osamnaest timova, sa svega tri trijumfa van prestonice Srbije.

Koš-razlika – 73 negde pokazuje da je Partizan na većini mečeva bio ravnopravan rival, međutim i serija od čak šest uzastopnih poraza u gostima dokaz je inferiornosti crno-belih kada nisu domaćini.

Uostalom, od početka 2024. puleni Željka Obradovića nisu pobedili na evroligaškom gostovanju. Odigrali su samo dve neizvesne završnice (Virtus i Armani) dok su na ostalim mečevima poprilično ubedljivo poraženi.

Evidentno je da defanzivni problemi, ali i limiti dolaze do izražaja na tim utakmicama. Partizan je na poslednjih šest gostovanja najbolje „zategao“ odbranu u Atini kada je protiv Panatinaikosa primio 84 poena (84:71).

Na svim ostalim mečevima rivali su ubacivali 85 i više poena. Tačna je konstatacija Andree Trinkijerija, trenera Žalgirisa, da su se vremena promenila i da je gotovo nemoguće svoditi protivnika u Evroligi na manje od 80 poena, međutim primeri Reala, Barselone i Panatinaikosa pokazuju da odbrana može biti i te kako bolja, agresivnija i stamenija (svode rivale na 79 i manje poena).

Nepredvidiva Barselona

Nedavno se pojavio podatak da Barselona svake sezone prijavljuje gubitak od čak 25.000.000 evra. S tim u vezi, nekako je logično to što se ekipa Rođera Grimaua nalazi u fazi stvaranja, rasta i pravljenja baze za takmičarske godine koje dolaze.

Utisak je i da su evroligaški rezultati Barse bolji od očekivanog, pošto se posle 28 kola nalazi na drugom mestu sa skorom 19-9.

Katalonci su kod kuće doživeli svega dva poraza od Monaka i Armanija, svodeći rivale neretko na ispod 35% uspešnosti sa distance.

Uprkos izuzetno ubedljivom skoru, forma Katalonaca ume da varira, a prouzrokovana je neretko i povredama važnih igrača poput Abrinesa, Laprovitole i Jakubaitisa.

Grimau je svojim načinom rada, mirnoćom i staloženošću omogućio igračima da akcentuju košarkaške vrline i da slobodnije pristupaju zadacima na terenu.

Barselona ima gotovo dvadeset asistiranih poena po meču, ubacuje 82 poena, na gotovo 37% uspešnosti sa distance.

U selekciji igrača stručni štab je verovanto mogao da dovede beka šutera dobre tehnike, jer je očigledno da takav profil nedostaje Kataloncima, kao i pouzdanije rešenje na poziciji krilnog centra, odnosno još jednu kvalitetnu opciju na petici.

Sa 13,4 poena u proseku, Jan Veseli je najbolji strelac ekipe što negde potkrepljuje tezu da je Barseloni potreban kvalitetniji individualac, neko ko ume da „izmisli“ poen kada primarne akcije ne prođu.

Nikolas Laprovitola je, čini se, jedini košarkaš takvih karakteristika i neko ko pravi krucijalnu razliku na terenu u korist Barselone (12,8p, 5as).

Nedavni povratak Rikija Rubija i potpis ugovora do kraja sezone obradovao je kompletnu košarkašku javnost jer bi trebalo da bude potvrda da se sjajni košarkaš izborio sa depresijom zbog koje je pre nekih devet meseci iznenadio javnost odlukom da se povuče iz profesionalne košarke.

Iako su mečevi u gostima velika boljka crno-belih, Barselona ne deluje nepobedivo: Može li Partizan i u Kataloniji do neizvesne završnice, ali s radošću na kraju? 2
Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Plejmejker sa trinaestogodišnjim NBA stažom, trenutno deluje daleko od prepoznatljive forme.

Odigrao je dve evroligaške utakmice na kojima je na momente podsetio javnost na svoju unikatnu kreaciju i vrstan pregled igre (2,5 asistencija po meču).

U Barseloni se nadaju da bi vremenom mogao da dostigne takmičarski nivo da u značajnije pomogne Laprovitoli i Satoranskom u organizaciji igre.

Rubio je pre odlaska u NBA ligu dve sezone proveo u Barseloni sa kojom je osvojio Evroligu 2010.

Šampionske godine bio je svedok i čuvenog meča sa Partizanom u nekadašnjem Pioniru koji su crno-beli dobili pobedonosnim košem Lorenca Robertsa.

Usled dugog odsustva iz Evrolige, Partizan ne može da se pohvali nekim „skalpom“ Barselone u Blaugrani. Prema dostupnim podacima, crno-beli u Kataloniji nisu slavili još od 2004.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari