Nikola Jokić ima još jedan "dabl" u NBA - u isključenjima: Svih 11 situacija zbog kojih je Denverov as napuštao utakmice (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ako bi etnopsihologija potvrdila uvreženo mišljenje da su Vojvođani po karakteru spori i mirni, onda Nikola Jokić ne bi mogao (uvek) da bude predstavnik stereotipa o ravničarskoj pitomini.

Zna Somborac, najbolji košarkaš koga imamo i jedan od najboljih u vodećoj ligi sveta, da plane kao vatra ako drži da mu je u utakmici NBA učinjena nepravda koju delioci pravde na meču ne vide njegovim očima.

Nikola Jokić se razdraženo poneo i drugi put ove sezone, a 11. put sve zajedno od kada je preko „bare“ stupio na američko tlo 2015. i dohvatio neslućene visine.

Isključen je i u duelu šampiona Denvera s Čikagom u dvorani Bikova, jer ga je sudijska nemost na ono što je doživeo kao prekršaj nad njim razjarilo skoro kao bika.

I još jednom se ponovila situacija u kojoj dvostruki uzastopni MVP NBA (2021, 2022), najbolji igrač šampionskog plej-ofa, ne može da obuzda sebe i udara u zid jer sudije u takvim njegovim pobunama ne gledaju kroz prste njegovoj reputaciji.

Jokić u prve dve sezone nije dolazio u priliku da se suočava s isključenjima, a zatim ih je nakupio.

Reklo bi se da ga je njegova vojvođanska narav, koja se iz mirnoće Panonije začas preobrati u buru, gurala ka još jednom „dablu“ – dvocifrenom broju u prevremenim odlascima u svlačionicu.

Ovo su svi njegovi grehovi

2017/18.

Los Anđeles Lejkers – Denver (127:109) 19. novembar 2017.

 

U prvom delu druge četvrtine, pri vođstvu domaćina u Stejpls centru sa 50:32, igrač Lejkersa se u skoku rukom oslonio na Jokićeva leđa. Denverov centar je posrnuo, prethodno nemoćan da bilo šta učini u korist svog tima u borbi za loptu koja se odbila od obruča posle njegovog popravnog pokušaja iz „odbojke“. Jedino mu je preostalo da, šireći ruke, traži od sudije obrazloženje zašto protivničkom centru nije dodeljen očigledan prekršaj.

Trener gostiju Majk Meloun je žučno reagovao. Stupio je u teren da vija sudiju, dok je njegov pomoćnik bezuspešno pokušavao da ga smiri.

Rodni Mot je isključio obojicu, a Jokića, koji je igrao samo 11 minuta (šest poena, šest skokova), svakako prestrogo.

NBA liga je kaznila Melouna jednom utakmicom zabrane vođenja tima, a Jokić je pomilovan.

Bilo je i zagovornika da Mota treba otpustiti, jer je nedorastao poslu.

Denver – Juta (107:83) 27. decembar 2017.

 

Samo što je počela poslednja četvrtina, pri Denverovom sigurnom vođstvu sa 79:63, Jokić je „zaplivao” preko Jutinog centra Šveđanina Jonasa Jerebka da bi se izborio za što bolje mesto pod protivničkim obručem.

U žaru borbe ga je potkačio laktom po licu pa se ovaj survao na parket. Sudije je u isti tren isključio Jokića,  kome to nije bilo pravo.

Postupljeno je po pravilu „flagrant 2”, koje definiše prekršaj kao nepotreban i prekomeren i dovodi do momentalnog slanja počinioca u svlačionicu.

„Trčali smo paralelno prema košu. Udario me jednom, drugi put, treći put. Kad sam shvatio da će probati još jednom, pokušao sam da ga preplivam. Slučajno sam ga udario. Isključenje me je iznenadilo. Da hoću da udarim čoveka, ne bih ga udario tako”, prokomentarisao je Jokić posle utakmice.

2018/19.

Los Anđeles Klipers – Denver (132:111) 22. decembar 2018.

 

Jokić je još jednom isključen u Stejpls centru, ali u duelu s Klipersima.

Nedugo pošto su se timovi vratili s predaha u poluvremenu Denverov centar je pod svojim košem nehotice odgurnuo poljskog gorostasa Marćina Gortata, u čijim je rukama lopta čvrsto bila zgrabljena.

Jokiću je opravdano dosuđena lična greška, ali je on u tome video nepravdu. U naletu razdraženosti, dobrano se izvikao na sudiju, čineći svom timu medveđu uslugu.

Klipersi, na čijoj je klupi sve vreme proboravio Miloš Teodosić, vodili su sa 81:70.

Jokić je do isključenja igrao 21 minut (19 poena, šest skokova).

Meloun se tada postavio razumno. Bilo mu je jasno da je njegov pulen prekardašio.

Denver – Indijana (102:100) 19. mart 2019.

 

Sledeće isključenje Jokića je zadesilo na domaćem parketu.

Na tri minuta pre kraja, pri Denverovom vođstvu sa 96:89, upleo se mišicama s protivnikom dok je lopta od promašene trojke Denverovog igrača promicala pored njih.

Presuđeno je da je to bio Jokićev faul u napadu jer je omeo Majlsa Tarnera da prvi dođe do nje.

Jokićeva razjarenost je kažnjena.

Za nepunih 35 minuta u igri prednjačio je među svima na meču. Dao je 26 poena (sedam skokova, pet asistencija).

Indijana je dobila vetar u jedra da izjednači na 100:100, ali Denver nije platio cenu žuči svog najboljeg igrača.

Pol Milsap je na sedam sekundi pre kraja snalažljivo doneo pobedu. Poslednji pokušaj hrvatskog košgetera Bojana Bogdanovića da trojkom šokira domaćina nije doneo plodove.

Denver – Vašington (90:95) 31. mart 2019.

 

U sezoni u kojoj se domogao plej-ofa prvi put posle šest godina Denver je u borbi za što bolje mesto za doigravanje imao najlakšeg rivala u finišu osnovnog dela lige, ali ga je Vašington iznenadio na njegovom terenu.

Na 3,47 do kraja meča Jokić se u napadu domogao lopte iz promašaja njegovog saigrača za tri poena, isfintirao je jednog protivničkog igrača i poentirao za izjednačenje (88:88), ali je smatrao da je tom prilikom i fauliran, tražeći dodatno slobodno bacanje.

Sudija mu je na prvu pridiku dodelio tehničku grešku, a pošto Denverov as nije uspeo da se obuzda u izlivu nezadovoljstva, primio je još jednu za isključenje.

Za 31 minut do tada postigao je „dabl-dabl” s 23 poena i 14 skokova.

2020/21.

Denver – Finiks (118:125) 13. jun 2021.

 

Jokić je sezonu završio na oprečan način. Proglašen je za najboljeg igrača osnovnog dela lige (MVP), a isključen je u poslednjoj utakmici.

U polufinalu plej-ofa na Zapadu Finiks je bio nadmoćniji. Izbacio je Denver s 4:0 u pobedama.

U trećoj četvrtini presudne utakmice Jokic je promašio na ulaz. Dok mu je pogled padao na sudiju s pitanjem „zašto mi ne daš faul“, lopta je predata gostujućem igraču Kameronu Pejnu.

MVP je krenuo ka njemu snažnim zamahom u nameri da mu je izbije iz ruku, ali ga je potkresao po licu. Pejn se stropoštao na parket. Nastao je metež.

Jokić je isključen. Igrao je 28 minuta – 22 poena, 11 skokova.

U tom trenutku Finiks je vodio sa 83:75. Zatim je prednost narasla i do 16 poena.

2021/22.

Denver – Majami (113:96) 8. novembar 2021.

 

Pobeda je bila u rukama Denvera, koji je vodio sa 111:94. Ostalo je nepuna tri minuta do kraja.

Jokić je poveo protivnapad. Na sredini terena, još na svojoj polovini, predao je loptu saigraču pored Markifa Morisa, koji se isprečio ispred njega kao stub. Uspu je Jokića u naletu potkačio laktom.

Našem asu se tada smrklo pred očima. Odgurnuo je Morisa s leđa svom snagom. Ništa drugo do isključenja i nije mogao da očekuje.

Do tada je imao 25 poena, 15 skokova i deset asistencija.

Zaradio je jedan meč zabrane igranja.

Denver – Vašington (113:107) 13. decembar 2021.

 

Sa zvanjem MVP, koje mu je za 2020/21. pripalo prvi put u karijeri, Jokić je još jednom isključen protiv Vašingtona i opet pred domaćom publikom, ali je tada ostvarena pobeda.

Na šest minuta pre kraja, pri vođstvu sa 103:85, Jokić je neprestano prigovarao sudiji jer ga ne uzima u zaštitu od grubosti protivničkih igrača. Platio je danak pošto nije držao jezik za zubima. Jedna tehnička, pa još jedna i za njega je utakmica bila završena.

Za 31 minut jedna asistencija ga je delila od „tripl-dabla” – 28 poena, 18 skokova, devet dodavanja.

Golden Stejt – Denver (126:106) 18. april 2022.

 

U proleće 2022. Jokić je drugi put do sada isključen u plej-ofu.

U prvoj rundi u Zapadnoj konferenciji Denver se sastao s Golden Stejtom kojem su pripala sva četiri okršaja, a na kraju i titula u velikom finalu s Bostonom.

U drugoj utakmici u San Francisku, kada je Nemanja Bjelica za 16 minuta u domaćem timu dao deset poena, Jokić je morao da napusti dvoranu na sedam minuta pre kraja. Domaćin je imao zalihu od 20 poena (109:89).

Primio je loptu pod suparničkim košem, promašio je iz okreta, ali je bio ubeđen da ga je protivnički centar faulirao. Pobunio se kod sudije, ali od toga nije imao vajdu.

Za 26 minuta u igri postigao je 26 poena, više od svih saigrača. Upisao je i 11 skokova.

2023/24.

Detroit – Denver (103:107) 20. oktobar 2023.

 

https://youtu.be/zGJVvNi9C-Y?si=hntZBM0hN-uZbPcg

Kao i prilikom prvog Jokićevog isključenja u NBA pre šest godina utakmicu je napustio i Meloun.

Trener Denvera je zbog prigovaranja sudijama isključen već u finišu prve četvrtine

Jokić je dve tehničke iz istog razloga dobio na minut i po do poluvremena pri vođstvu svog tima s 51:50. Ponovo je Denverov as smatrao da je bio fauliran, a prekršaj nije dobio. Do isključenja je imao devet poena i po pet skokova i asistencija.

Iako je ostao bez komandanta i njegove produžene ruke na terenu, domaćin je smogao snage za pobedu u gostima, zahvaljujući čvrstoj odbrani u završnici susreta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari