Košarkaši Efesa prvi put prvaci Evrope, Vasilije Micić MVP (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Godinama unazad, možda čak i čitave dve decenije, milioni uloženi u pogrešne košarkaške i trenerske investicije za posledicu su imali sezone koje su “pojeli skakavci” međutim ono što je temeljno građeno četiri takmičarske godine unazad, sinoć je dobilo svoj šampionski izgled.

U borbi za prvaka Evrope, Efes je u uzbudljivoj završnici nadigrao Barselonu i u Kelnu došao do svoje prve titule namenjene najboljem timu na Starom kontinentu –86-81.

Gotovo nepogrešivo, do toliko željenog trofeja, Efes je tokom čitavog Fajnal-fora vodio srpski as, Vasilije Micić.

Nakon što je CSKA isporučio 25 poena, protiv Barselone je proigrao u drugom poluvremenu.

Katalonci su snagu i samopouzdanje crpeli iz granitne odbrane i konstantnom prisutnošću na ofanzivnom skoku (čak 17 ofanzivnih skokova).

Obe ekipe imale su po par serija, ali niko nije uspevao da stekne takvu razliku koja bi za protivnika bila nenadoknadiva. Viđene si briljantne minijature Micića i Higinsa u trećoj deonici; obojica su u tom intervalu ubacili po 11 poena; Efes je do sredine četvrte četvrtine imao nekih pet poena prednosti, međutim uporni Higins poravnao je posle odličnog prodora na 72:72.

Odgovornost je u poslednja tri minuta spala na najbolje individualce Efesa; prvo je Micić trojkom odlepio svoj tim, potom je Larkin prodorom za dodatno bacanje dopustio srpskom asu da odličnim ulazom poveća na 74:79 na 2:18 do kraja.

Barselona je pokušavala da prvo pod košem, a onda i šutevima za tri uhvati poslednji priključak, međutim nije uspela u toj nameri.

Novi šampion Evrope postao je poznat posle još jednog briljantnog prodora Micića kojim je obesmislio kasnije ubačenu trojku Kjurika. Srpski as je duel završio sa 25 poena, a veliku pomoć, posebno u prelomnim momentima meča imao je od Larkina (21p).

Barsa razloge poraza može pronaći u još jednoj neubedljivoj partiji Mirotića (11p), lošim procentima za tri (26,7) i četrnaest izgubljenih lopti naspram samo deset timskih asistencija. Higins sa 23 poena, Kjurik 18 i Dejvis 17 jedini su pružili partije iznad prosečnih.

Efes je zasluženo pobedio i postao drugi turski klub, posle Fenerbahčea, koji je osvojio Evroligu.

 

Micić objedinio MVP titule

Fenomenalan je Vasilije Micić bio tokom čitavog Fajnal-fora u Kelnu, a naročito racionalan u samom finalu. Potpuno zasluženo, sa prosekom od 25 poena po meču i 5,5 asistencija srpski as dobio je nagradu MVP F4 turnira. Micić je tako postao tek peti košarkaš u istoriji Evrolige koji je objedinio MVP titule reguralnog dela i Fajnal-fora. Pre njega, MVP titule su objedinili još samo Dimitris Dijamantidis, Vasilis Spanulis, Nando de Kolo i Luka Dončić. Micić je tako stavio tačku na svoju evroligašku karijeru, od leta naredna destinacija biće mu NBA lige i izvesno dres Oklahome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari