Košarkaši mogu direktno u Tokio? 1Foto: STARSPORT

Svetska košarkaška federacija još uvek ima dilemu oko toga šta da se uradi sa kvalifikacionim turnirima za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Kvalifikacioni turniri trebalo bi da se održe od 23. do 28. juna u Srbiji (Beograd), Hrvatskoj, Litvaniji i Kanadi.

Prema tvrdnji italijanskog „Tutosporta“ čelnici FIBA su blizu odluke da otkažu kvalifikacione turnire i da u Tokio pošalju reprezentacije na osnovu plasmana na Mundobaksetu održanom prošle godine u Kini ili na osnovu FIBA rang liste.

Srbiji odgovara bilo koji od ova dva scenarija pošto bi u oba slučaja išla direktno na Olimpijske igre. Ukoliko bi se primenio model plasmana na Svetskom prvenstvu u Tokio bi otišle: Iran, Nigerija, SAD, Argentina, Japan, Španija, Francuska, Australija, Srbija, Češka, Poljska i Litvanija. Ako bi se primenio princip FIBA rang liste onda bi samo umesto Poljske išla Grčka.

Međutim, ovo pravilo neće biti lako primeniti bez otpora, jer bi u tom slučaju moralo da se vidi šta da se radi sa reprezentacijama koje su već kroz ranije kvalifikacije obezbedile plasman na Ol a to su: Brazil, Slovenija, Nemačka, Turska, Rusija, Italija, Hrvatska i Grčka.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da se u ovom trenutku ne zna da li će Srbija u junu na predolimpijskom turniru u Beogradu moći da računa na NBA igrače.

– Apeluje se na solidarnost i elastičnost u donošenju odluka, da se pronađe zajedničko rešenje. Međutim, tu ima dosta problema, na primer u košarci, računali smo za predolimpijski turnir u junu na naše najbolje igrače. Međutim, svuda se sada produžavaju sezone, pa ne znamo da li ćemo imati NBA igrače Jokića i Bogdanovića… Tu je i turnir rukometašica koji je trebalo da se održi u Đeru, a odložen je za jun… – rekao je Božidar Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari