Košarkaši Partizana seriju gostovanja nastavljaju večeras u Viljnusu 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/MO (Arhiva)

Izvukli su se iz rezultatskog ambisa protiv Tofaša na suvi kvalitet i ispoljeni entuzijazam pred domaćim navijačima, međutim već u Kopru nisu imali daha u duelu sa motivisanom Primorskom.

Nakon prvog ovosezonskog poraza u svim takmičenjima (u ABA ligi) košarkaši Partizana večeras u Viljnusu nastaviće sa serijom gostujućih mečeva (18.00). U trećem kolu Evrokupa nameriće se na Ritas, litvanskog predstavnika koji ambicije u međunarodnom takmičenju gradi uglavnom na domaćem terenu.

Imaće crno-beli, ponovo bez Rašona Tomasa (problemi sa kvadricepsom), veliki izazov u vidu jedne vrlo talentovane i kompaktne ekipe sa kojom su u poslednje dve sezone igrali čak četiri puta u Evrokupu. Da im stil igre Ritasa ne odgovara ilustruje i podatak da su zabeležili samo jednu pobedu na poslednjih sedam međusobnih susreta. Tim iz Viljnusa već je napravio jedno iznenađenje; na startu Evrokupa pobedili su Lokomotivu Kubanj (92:86) jednog od tri favorita za osvajanje renomiranog takmičenja.

– Ako razmišljamo o umoru, bićemo umorni. Nema umora, samo je naporno jer ne uspevamo trenirati kako treba. Fizički je dosta težak period, ali tako je i idemo. Teška utakmica je pred nama, Ritas igra snažno kući, razvalili su Lokomotivu, postavili ‘svetski rekord’ od 40-41 poen za jednu četvrtinu, mlada su ekipa, puna energije i trebaće nam mudrosti, strpljenja i pameti – svestan je Trinkijeri kakav rival večeras očekuje njegove izabranike koji su, zaključno sa Superkupom ABA lige, u seriji od sedam gostovanja na poslednjih osam utakmica.

Ritas je, ne samo u Litvaniji, već na Starom kontinentu poznat po odličnoj školi košarke. Počevši od Deividasa Sirvidisa, 19-godišnjeg beka, ekipa iz Viljnusa u sastavu ima čak petoricu košarkaša mlađih od 21 godine. Gotovo su redovni učesnici juniorskog završnog turnira Evrolige, a predvodi ih doskorašnji selektor Litvanije, Dainius Adomaitis. Ritas je šuterski na 35,3 odsto za tri, solidnih 16 timskih asistencija i čak 12,5 izgubljenih lopti. Podatak da ostvaruju impresivnih 12,5 ofanzivnih skokova pokazuje i disciplinu u igri i jasno podeljene uloge među kojima Bendžijusu pripada ona namenjena prvom šuteru (50 odsto za tri), a Meksikancu Pako Kruzu najkomeptitivnijeg beka.

Raspored i tabela

Grupa B

3. kolo

utorak

Ritas – Partizan        18.00

Venecija – Tofaš      20.00

sreda

Lokomotiva – Limož 18.30

  1. Partizan 2-0
  2. Lokomotiva 1-1
  3. Limož 1-1
  4. Tofaš 1-1
  5. Ritas 1-1
  6. Venecija 0-2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari