Košarkaši Srbije posle preokreta bolji od Italije 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Srbije pobedili su Italiju 90:86 (24:23, 20:30, 21:19, 35:14) na pripremnom turniru za Evropsko prvenstvo „Superkup“ u Hamburgu.  Srbija je imala i minus od 15 poena, ali je do preokreta došla u poslednjoj deonici šutem sa distance.

Bila je to mnogo bleđa partija izabranika Svetislava Pešića, posebno u odbrani. Spore rotacije i preuzimanja uz nepostojanje pritiska na loptu, uzrokovale su mnogo otvorenih šuteva Italijana i meč je umnogome počeo da podseća na onaj kobni u Beogradu kad su „azuri“ otiški u Tokio, a košarkaši Srbije ostali kod kuće. Sipao je najviše Fontekio, ali pogađali su i Datome, Meli…

Srbija nije mogla da nađe adekvatnu defanzivnu petorku za stil igre Italije, koja je s druge strane igrala izuzetno agresivno u odbrani, često i preko granica faula, što su arbitri uglavnom tolerisali. Posebno inače nedozvoljenu igru telom prilikom probijanja blokova.

Ali sudijski kriterijum nije bio ključni razlog za konstatnnu prednost Italijana koja je u trećem periodu u jednom trenutku iznosila plus 15. U napadu su izabranici Svetislava Pešića bili previše meki, potpuno je nestala igra u tranziciji, a šut spolja nije baš išao da se njime nadomesti prilična pasivnost. Jedino su Jokić i Milutinov, svako u svojim epizodama, koristili nadmoć u reketu, ali prilično jednobrazna i čitljiva igra nije mogla da dovede do preokreta.

Za to je trebala promena ritma i da proradi šut spolja, što se konačno i desilo. Baš trojkama Marinkovića, Micića i Lučića, a konačno i Jokića Srbija je ušla u pemal završnicu iz koje je izašla kao pobednik. Na Hamburg Superkupu Srbija sutra (18.30) igra sa domaćom Nemačkom koja je bila bolja od Češke 101:90.

Najefikasniji u selekciji Srbije bili su Jokić sa 18, dok su Lučić, Micić i Milutinovc dali po 15 poena. Kod Italijana blistao je Fontekio sa 25, Meli je dao 17, a Manion 16 poena.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari