Košarkaši Srbije večeras s Litvancima za Top 8 Evropskog prvenstva 1Foto: FIBA

Trijumfe nad Nemačkom i Turskom „naružio“ je poraz od Velike Britanije, koji je ostavio upitnim mogućnosti košarkaša Srbije na Evropskom prvenstvu do 18 godina.

Ozbiljno oslabljeni neigranjem Tarlaća, Stefanovića, Tanaskovića, Popovića i Mušikića, izabranici selektora Slobodana Klipe odigraće večeras protiv Litvanije meč za plasman u četvrtfinale kontinentalnog šampionata koji se igra u Volosu.

Neigranje Popovića, Tanaskovića i Mušikića, koji se ovih dana priprema sa Megom za sezonu 2019/20, najviše se odrazilo na snagu i defanzivne sposobnosti centarske linije. Selektor Klipa suočen je sa nemanjem klasične petice, tačnije igranjem sa Markom Pavićevićem na centru, što mladi košarkaš FMP po vokaciji nije. Talentovani Aleksej Pokuševski, zbog slabe konstitucije, teško se suočava sa odbrambenim zadacima, pogotovo na niskom postu, što su Turci pokušavali maksimalno da iskoriste. U datim okolnostima, Filip Škobalj i Aleksandar Langović jedina su alternativna rešenja u centarskoj liniji: obojica imaju problema sa fizički snažnijim i atletski dominantnijim igračima, pogotovo onima koji izvlače igrače iz reketa i napadaju licem ka košu.

Iako su Litvanci zauzimanjem poslednjeg mesta u grupi zaista podbacili, po stilu igre tradicionalno su neugodni za selekcije Srbije. U odnosu na reprezentacije U20 i U19 koje su nedavno doživele debakle, utisak je da U18 igra brže i jednostavnije, pogotovo u tranziciji i da selektor Klipa dopušta šuterima pokušaje u ranoj fazi napada, u čemu prednjači talentovani Đorđe Pažin. U odsustvu Tarlaća i Stefanovića, Klipa je na Evropsko prvenstvo poveo čak četvoricu plejmejkera (Vasić, Andrić, Mašić, Karapandžić) verovatno svesno rizikujući u kontekstu manjka snage i fizikalija u spoljnoj liniji, želeći da maksimalno ubrza igru na otvorenom terenu. Srbija trenutno ima drugi najefikasniji napad (78,7 p), treća je po procentima šuta za tri poena (30,8) i takođe druga po broju ostvarenih asistencija (23,3). Ovo su parametri koji jasno pokazuju ofanzivni potencijal košarkaša Srbije, koji može biti svrsishodan ukoliko timskom odbranom Pokuševski i saigrači iznivelišu defanzivne manjkavosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari