Aplauzi i ovacije za srpske košarkašice na dočeku ispred Starog dvora (FOTO) 1Foto: Beoinfo

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras ispred Skupštine Beograda kako bi dočekalo i pozdravilo „zlatne“ košarkašice Srbije. Evropske šampionke pojavile su se na balkonu Starog dvora oko 20.10 sati, i dočekane su aplauzima okupljenih.

Košarkašice su se pojavljivale na balkonu jedna po jedna, a najveći aplauz okupljenih dobile su Sonja Vasić, MVP prvenstva, najkorisnija igračica i kapitenka reprezentacije Jelena Bruks, kao i selektorka Marina Maljković.

„Srbijo, ovo je moj zlatni Vidovdanski tim“, rekla je Maljković na dočeku.

„Ove devojke su uzor našoj, vašoj deci, kojom god da se oni profesijom bave… Srećan vam Vidovdan i zemaljska Srbija je pobedila na Vidovdan“, dodala je.

Na dočeku je interpretirana srpska himna „Bože pravde“, koju su izveli solisti hora „Čarolija“ Darija Vračević i Marko Perić, a veselo je bilo i tokom nastupa grupe THCF, koja je otpevala košarkašku himnu „Igraj i pobedi“.

Košarkašice su u Stari dvor došle oko 20 sati gde su ih pozdravili predstavnici gradske vlasti.

Prethodno je evropske šampionke u Predsedništvu dočekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zahvalio „što su na Vidovdan u Srbiju donele zlatnu medalju sa Evropskog prvenstva“.

„Nismo verovali kako ste pobedile Italiju, pa Španiju, pa Belgiju koja je po meni bila najbolja posle nas, pa u finalu malo lakše Francusku. Marina (Maljković) je nadigrala njihovog trenera, a vi ste igrale fantastično i hvala što ste na Vidovdan donele pehar u Srbiju“, rekao je Vučić na prijemu u Predsedništvu.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije postala je u nedelju uveče šampion Evrope, pošto je u finalu turnira pobedila Francusku sa 63:54.

Vučić je rekao da se Srbija sada nada i medalji sa Olimpijskih igara, da će država obezbediti novac, a da je na košarkašicama da pobeđuju i donose radost narodu.

Kapitenka Srbije Jelena Bruks zahvalila je na prijemu i izrazila nadu da će reprezentacija još mnogo puta biti na takvim prijemima.

„Hvala što ste nas podržavali, nadam se da ćemo biti spremne da odemo na OI i da se vratimo s osmehom, obećavam da ćemo kao i uvek ostaviti srce na terenu i molim vas da verujete u nas“, rekla je Bruks.

Selektorka Marina Maljković zahvalila je predsedniku što prati rad ekipe i što je najvatreniji navijač.

„Za 10 godina trudila sam se da napravim tim i evo ga moj tim, ako postoji tim na svetu – ove devojke su tim, i napravili smo istorijski iskorak pokazavši da i zemaljska Srbija pobeđuje na Vidovdan“, rekla je Maljković.

Bruks za N1: Ne može lepše

Kapitenka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Jelena Bruks kaže za N1 da su utisci sa dočeka u Beogradu „fenomenalni“ i da „ne može biti lepše od toga“. I dodala da na Olimpijske igre idu „sa punim poverenjem u same sebe“ sa obećanjem da će ostaviti srce na terenu.

„Utisci su fenomenalmi, drugi put da smo same na balkonu, ne računajući Olimpijske igre, stvarno je fenomenalno izaći i videti koliko je ljudi došlo da nas pozdravi i da nam čestita, jer nisu bili u mogućnosti da budu sa nama na tribinama. Osećaj je fenomenalan, ne može da bude lepše od ovoga“, kazala je Bruks za N1.

Na pitanje da li je to dodatna motivacija za OI krajem jula ove godine, kaže:

„Mi na nas ne stavljamo teret, možda će nas druge reprezentacije gledati drugim očima, ali mi idemo sa punim poverenjem u same sebe, znamo da ćemo ostaviti srce na terenu i boriti se za Srbiju, za naš dres, za našu zemlju. Da li će to biti samo grupa ili ćemo otići do kraja… znaćemo da kad se sve završi, da smo ostavile srce na terenu“, naglasila je.

Prema njenim rečima, Srbiju čeka teška grupa.

Bruks je kazala da žensku košarku očekuje i smena generacije, ali da se nada da će proći „što bezbolnije“.

„Doći ce do smene generacija u nekom trenutku, imamo talentovane mlađe igračice, dve su bile sa nama sada. To će biti težak proces, mi ćemo se potruditi da ostavimo lep trag, ali i da budemo tu za bilo kakav savet, da ih bodrimo, kao što su one bodrile nas dok nisu bile u reprezentaciji. Ne želimo da stavljamo njima nikakav teret na leđa“, rekla je Bruks.

I zaključuje – ne žali što se povlači iz košarke.

Predsedniku dres

Predsednik Srbije dobio je na poklon dres ženske reprezentacije sa potpisima igračica.

„Za ovih 10 godina trudila sam se da napravim tim. Ako postoji tim na celom svetu, ove devojke su tim“, rekla je Maljković.

Kapiten reprezentacije Jelena Bruks poručila je da se iskreno nada da će ženska košarkaška repezentacija još mnogo puta biti na ovakvim prijemima i zahvalila je Vučiću što ih je podržao mnogo puta.

Bruks je poručila da će ženska košarkaška reprezentacija biti spremna da ode na Olimpijske igre i „vrati se sa osmehom na licu“, i da svi treba da „veruju u njih i svoju zemlju“.

Vučić je, čestitajući reprezentaciji, naglasio da su košarkašice obradovale celu Srbiju i da su svi bili veoma srećni, ali da „ne ume da drži te govore“ kako bi to iskazao.

U finalu ste pobedili Francusku mnogo lakše nego što smo to očekivali. Hvala vam što ste na Vidovdan donele trofej u Beograd, rekao je Vučić, poručujući da će, što se države tiče, ona da uradi svoj posao i da obezbedi novac, „a to je najmanje što može“.

Pobeda je, kako je naglasio, na radost ne samo građana Srbije, nego i srpskog naroda u regionu.

Vučić je poručio da se nada da će košarkašice Srbije osvojiti medalju i na Olimpijskim igrama..

Kako – vi to najbolje znate. Ponosni smo i srećni, i želimo vam mnogo uspeha, kazao je Vučić.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović uručio je Vučiću dres reprezentacije sa potpisima igračic

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević u Starom dvoru dočekali šampionke Evrope u košarci, saopšteo je iz Gradsje uprave.

„Beograđani su u velikom broju došli ispred zgrade Starog dvora da svi zajedno proslavimo ogroman uspeh naših neustrašivih pobednica. Doček naših zlatnih devojaka je upravo onakav kakav one i zaslužuju, kakva je i njihova igra-spektakularan. Još jednom im od srca čestitam. Sjajna uvertira za Olimpijske igre, bravo devojke. Idemo dalje hrabro“, rekao je Radojičić.

Košarkašice Srbije, koje su sinoć postale šampionke Evrope, sletele su u 14.55 na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beograd.

Aplauzi i ovacije za srpske košarkašice na dočeku ispred Starog dvora (FOTO) 11
Foto: Starsport

Najbolje košarkašice Srbije, koje su nadigrale Francuskinje sa 63:54 u finalu i drugi put u istoriji se popele na krov Evrope, doletele su čarter letom iz Valensije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KSSrbije (@kssrbije)

Srpske „zlatne“ košarkašice na aerodromu su dočekali navijači i rodbina, a ekipa Marine Maljković imaće priliku da osvajanje zlatnog odličja proslavi sa publikom koja je naše košarkašice bodrila tokom celog prvenstva, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari