Košarkašice Srbije u prvom "šeširu" čekaju žreb za prvenstvo Evrope, Slovenija ih "smestila" u Ljubljanu 1EPA/JORGE ZAPATA

Formiranje grupa biće obavljeno 8. marta.

Završene su kvalifikacije za košarkaško Evropsko prvenstvo za nežniji pol (15 – 25. jun), a na Dan žena biće utvrđeno koja će reprezentacija na koju u prvoj fazi takmičenja u Sloveniji i Izraelu.

U susret žrebanju sastavljeni su tzv. šeširi, od najjačeg do najslabijeg, a ekipa Srbije smeštena je u prvi, zajedno sa Španijom, Francuskom i Belgijom, pa sa njima ne može da se sastane u toj rundi.

Rivali će joj biti po jedna selekcija iz ostala tri, počev od drugog, gde su Turska, Italija, Grčka i Slovenija. S tim da to sigurno neće biti domaća selekcija, jer su Slovenci izabrali Orlice za „partnera“.

To znači da selektorka Marina Maljković i njene izabranice sigurno dolaze u Ljubljanu, kao članice jedne od dve grupe, ali ne mogu na bivšu jugoslovensku republiku. Kao ni u Izraeel, u ovom toku EP.

Iz trećeg „šešira“ Anu Dabović i devojke vrebaju: Velika Britanija, Crna Gora, Slovačka, Češka, a iz četvrtog im mogu „doći“ nacionalni timovi Mađarske, Letonije i Nemačke. Tu su i Izraelke, ali one će nastupati u svom Tel Avivu.

Sistem takmičenja je isti kao do sada, što znači da u grupi svako igra sa svakim, a dve prvoplasirane ekipe direktno idu u četvrtfinale. Ekipe sa 3. i 4 mesta čeka jedan kvalifikacioni meč za ulazak u Top osam.

Titulu šampionki Evrope brani Srbija, pošto je 2021. godine, na turniru u Francuskoj i Španiji, u finalu savladala prvog od dva koorganizatora EP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari