Kovač na prvom testu 1Foto: FoNet/FIVB

Odbojkaši Srbije danas putuju u Brisel gde će u petak protiv Nemačke (15.00) igrati prvi meč na Evropskom prvenstvu koje održava u čak četiri zemlje – Belgiji, Holandiji, Francuskoj i Sloveniji.

Pošto čak ni zlatna medalja ne garantuje odlazak na Olimpijske igre u Tokio naredne godine, novom selektoru Slobodanu Kovaču ovaj turnir će prvenstveno poslužiti za upoznavanje sa mogućnostima igrača i uigravanje za turnir u januaru koji će biti poslednja šansa za odlazak u Japan.

Kovač je na mesto selektora upravo i postavljen zbog odlaska u Tokio, što do sada nije pošlo za rukom njegovom prethodniku Nikoli Grbiću. Podsetimo, Srbija je nedavno na Interkontinentalnim kvalifikacijama u Bariju pobedila Australiju i Kamerun, ali nije uspela da bude bolja od domaćina Italije, jedne od najboljih svetskih odbojkaških reprezentacija. Poslednja šansa za „orlove“ odigraće se u januaru na kvalifikacijama u organizaciji Evropske odbojkaške federacije (CEV) na kojoj će učestvovati osam najbolje plasiranih selekcija Starog kontinenta koje još uvek nisu otišle na Olimpijadu. „Orlovi“ su na CEV rang listi na drugom mestu i bez obzira kakav god plasman da ostvare na EP sigurno neće pasti ispod osmog mesta.

Srbija će inače samo prvi meč u Grupi B na EP igrati u Briselu, dok će sve ostale utakmice, protiv Slovačke, Španije, Belgije i Austrije, odigrati u Antverpenu. Plasman u osminu finala izboriće po četiri najbolje selekcije iz svake grupe, tako da ulazak među 16 najboljih ne treba da bude doveden u pitanje. Zanimljivo je da se tako već sada zna da će se utakmica za treće mesto igrati u Parizu, ali je domaćinstvo finala (29. septembar) još uvek otvoreno, odnosno neizvesno gde će tačno biti.

Kovačev spisak za EP

Tehničari: Nikola Jovović, Vuk Todorović

Korektori: Aleksandar Atanasijevi, Dražen Luburić.

Libera: Neven Majstorović, Nikola Peković.

Blokeri: Srećko Lisinac, Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Aleksandar Okolić.

Primači: Uroš Kovačević, Marko Ivović, Nemanja Petrić, Lazar Ćirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari