Srbija nikada nije pobedila Ukrajinu, ali je u nizu od osam mečeva bez poraza 1Foto: STARSPORT

Od ponedeljka, kada su se okupili u Staroj Pazovi, selektor Mladen Krstajić i fudbalski reprezentativci Srbije horski ponavljaju da im je najvažnije da se neporaženi vrate sa večerašnjeg gostovanja u Lavovu…

… ali bilo bi logično da probaju da martovski zlatni remi s apsolutnim favoritom naše grupe Portugalom „oplemene“ pobedom protiv direktnog protivkandidata u borbi za najviši plasman – Ukrajine i time naprave četvorokorak ka šampionatu Evrope sledeće godine.

– Svaka utakmica u ovim kvalifikacijama nosi sa sobom epitet najvažnije. Moramo da se vratimo sa dobrim rezultatom, odnosno sa sva tri boda. Igraćemo svoju igru i pokušaćemo da napadnemo protivnika. Imamo odličan ofanzivni potencijal u ekipi i ne vidim zašto od prvog minuta ne bismo krenuli da damo gol – razmišlja krilni igrač sredine terena Mijat Gaćinović, a tok utakmice na „Olimpijskom stadionu“ pokazaće da li je napadačka taktika njegova želja ili opredeljenje stručnog štaba.

Imena u protokolu derbija 2. kola B grupe otkriće da li se sa formacije s pojačanim veznim redom i jednim špicem prešlo na postavku sa dvojicom centarfora, odnosno da li je (uvek) do krajnjih granica borbeni Aleksandar Mitrović iz Fulama dobio pomoć u skupocenom pojačanju madridskog Reala Luki Joviću, čiji su golovi obeležili minulu sezonu Ajntrahta (F). Ono što je svima poznato jeste loša tradicija naše selekcije u utakmicama sa nacionalnim timom bivše sovjetske republike. Istina, u tzv. prijateljskim susretima, s obzirom da još nije prilike da se bore za bodove.

– Ne treba nikoga da se plašimo. Ne treba da nas interesuje podatak da još nismo dobili Ukrajince. Možda ni sa Portugalom u prošlosti nismo umeli da izađemo na kraj, ali je ova generacija pokazala da može da se suprotstavi najjačim selekcijama na svetu i da ima kvalitet za Evropsko prvenstvo – zvuči vrlo samouvereno Gaćinović, omladinski prvak sveta iz 2015. godine.

On dodaje da najveća opasnost preti od Jevgena Konopljanke, koga dobro poznaje iz Bundeslige.

– Nisam znao za podatak da od Svetskog prvenstva u Rusiji nismo izgubili nijedan meč. To može da nam ulije ogromno samopouzdanje i nadam se da ćemo tu fantastičnu seriju nastaviti i posle Ukrajine – optimista je momak koji će šansu verovatno čekati na klupi za rezerve.

Šahtjor kao baza

Većina igrača ukrajinske reprezentacije je iz Šahtjora – oni čine okosnicu odbrane i veznog reda – a kako su veći deo sezone zajedno znači da su vrlo uigrani. Za razliku od naših fudbalera, prvotimci Šahtjora i rivalskog Dinama do skora su bili u „pogonu“, jer je prvenstvo Ukrajine potrajalo duže nego što je planirano. Prva zvezda tima je ofanzivni vezista Jevgen Konopljanka iz nemačkog Šalkea, ali svi su oni u senci Andreja Ševčenka, svojevremeno vrhunskog napadača, a sada studioznog selektora od autoriteta. I pre njega je Ukrajina odustala od postulata sovjetske škole fudbala, s puno agresije u duelima i trčanja, a s njim je to akcentovanje tehnike još izraženije.

Grupa B

7. jun

Litvanija – Luksemburg 20.45

Ukrajina – Srbija 20.45

10. jun

Srbija – Litvanija 20.45

Ukrajina – Luksemburg 20.45

1. Ukrajina 2 1 1 0 4

2. Luksemburg 2 1 0 1 3

3. Portugal 2 0 2 0 2

4. Srbija 1 0 1 0 1

5. Litvanija 1 0 0 1 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari