Kreće borba za Evroligu 1Foto: Mornar Bar

Četiri najbolje ekipe regularnog dela ABA lige započeće od nedelje polufinalni serijal u plej-ofu. Crvena zvezda ugostiće Mornar (19.00), a Budućnost ekipu Cedevite (21.00) u serijalu na dva dobijena meča.

Poslednji trostruki uzastopni regionalni prvak, Zvezda je kao lider ligaškog dela ABA lige svakako prvi favorit da u almanahu zabeleži još jednu šampionsku crtu i tako šesti put uzastopno obezbedi učešće u Evroligi. Isti cilj imaće i preostale tri ekipe, s tim što će prvo Mornar, a onda i potencijalni rival u finalu morati da pronađu način da brejknu crveno-bele u hali „Aleksandar Nikolić“.

Sa svega tri poraza u ligaškom delu, Crvena zvezda je na superioran način obezbedila pol poziciju pred plej-of. Crveno-beli su samo jednom izgubili u Beogradu i to protiv Budućnosti u hali u Železniku. Najbolji su napad ABA lige (88,9) i treća najuspešnija odbrana (76,3). Mornar su oba puta pobedili, ali na znatno superiorniji način u Beogradu, u poređenju sa duelom u Baru. U poređenju sa preostale tri ekipe, Mornar ima najslabiju odbranu, ali i najdominantnijeg centra u Ligi, u liku Uroša Lukovića koji je na proseku od 13,5 poena i 7,5 skokova i impresivne 2,4 blokade (izvesno propušta prvi meč zbog povrede). Zajedno sa Amerikancima plejmejkerom Nidamom i bekom šuterom Reli-Rosom čini najubojitiji deo napada, koji u proseku postiže više od 83 poena po utakmici.

– Potrebno nam je pet pobeda u plej-ofu ABA lige, u polufinalu i finalu, da bismo rekli da je sezona uspešna. Od početka pričamo šta je glavni cilj. Da bi ova sezona bila uspešna, mora da se osvoji ABA liga i tu se stavlja tačka – nedvosmislen je Dušan Alimpijević, trener Crvene zvezde.

U Mornaru se, baš kao i Cedeviti nadaju potencijalnom brejku u prvoj utakmici, svesni da bi u svakom drugom scenariju prolazak u finale bio neuporedivo teži.

– Zvezda je favorit čitave lige i sigurno je da ne možemo da joj pretimo, ali opet kažem – mi se ne plašimo nikog, makar to bila i Zvezda. I tako jaka i sa prednošću domaćeg terena. Nećemo ustuknuti. Možemo čak i da izgubimo velikom razlikom, ali budite sigurni da ne idemo u taj meč da izgubimo što manje. Nisam takav trener i nikad neću ni biti. Moja ekipa neće tako igrati – reči su Mihaila Pavićevića, trenera Mornara, koji je sa Crvenom zvezdom osvojio titulu državnog prvaka 1998.

Cedevita je pomalo razočarala u ligaškom delu sezone; ponovo silna novčana ulaganja u igrački, ali i trenerski kadar (najveći budžet u regionu) nisu bila dovoljna da makar obezbede prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofa. Budućnost je pak zauzimanjem drugog mesta napravila istorijski uspeh, a pritom je tim sa najboljim skorom na domaćem terenu. Podgoričani nisu izgubili nijedan meč u „Morači“ i posle ispadanja u četvrtfinalu Evrokupa od Darušafake imali su sasvim dovoljno vremena da se pripreme za prvi meč sa Zagrepčanima, sa kojima su u dosadašnjem delu sezone odigrali čak pet utakmica (po dve u ABA i Evrokupu i jednu u Superkupu)

– Svi se iskreno nadamo da je ovo sezona u kojoj će klub napraviti iskorak i konačno ući u finale. Igre tokom cele sezone nam daju za pravo da se nadamo tome, naravno biće jako teško, ali daćemo sve od sebe. Nema lakih protivnika u polufinalu. Cedevita je odličan sastav i biće jako teško. Ali mislim da će njima takođe biti teško protiv nas. Važno je i što imamo prednost domaćeg terena – istakao je Nemanja Gordić, najbolji strelac (14,6) i asistent (4,6) Budućnosti u intervjuu za sajt ABA lige.

Raspored polufinala

prvi meč               18.03.

Crvena zvezda – Mornar                19.00

Budućnost – Cedevita     21.00

drugi meč            25.03

Mornar – Crvena zvezda                20.00

Cedevita – Budućnost     18.00

* serija se igra na dve dobijene, eventualna majstorica zakazana je za 31. mart

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari