Krenula trka za Kokezinu fotelju 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Prvi dan avgusta označio početak glavnog dela opšteg izbornog procesa, predsednika fudbalske Srbije samo formalno bira Skupština nacionalnog Saveza.

Slaviša Kokeza se još od marta 2021. godine vodi kao bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, a tek će u narednih 90 dana dobiti svog pravog naslednika, bez prefiksa vršilac dužnosti ili zamenik uz ime. Njegovi saradnici – pretekli u međusobnim obračunima za veći komad vlasti, uticaja i moći u najvećoj i najprofitabilnijoj sportskoj organizaciji- dugo i vrlo uspešno su izbegavali izbore, čak i kada su Međunarodna i Evropska fudbalska ferderacija odredile 15. decembar 2021. kao krajni rok za novo kadrovsko rešenje na najisturenijoj poziciji FSS.

Ali, ovog puta se nisu oduprli direktivi FIFA i UEFA da zaključno sa 31. 10. izaberu novo članstvo vrhovne Skupštine, Izvršnog odbora, Sudijske komisije, regionalnih Saveza… i, naravno, prvog čoveka fudbalske Srbije. Pravila izbora su jasna i, uz mnogo gurke iz Ciriha i Niona, odnosno prilično otpora i peripetija na lokalu, definisana novim Statutom, čiji je sadržaj prilagođen ključnim pravnim aktima FIFA i UEFA.

Pa, tako „novi Kokeza“ mora da bude državljanin naše zemlje i njene fudbalske organizacije; ne sme da bude krivično gonjen kao ni trenutno suspendovan ili pak isključivan iz FSS u poslednjih pet godina (po osnovu povrede integriteta fudbalskog takmičenja); ne može doći iz redova aktivnih trenera ili fudbalskih sudija; neće imati prođu ako se bavi menadžerisanjem u fudbalu, vlasnik je sportske kladionice, deo njenog menadženta ili zaposlen u istoj; vrši neku javnu funckiju; badava sprema kandidaturu ukoliko je član Glavnog odbora, Predsedništva ili izvršnog organa neke političke stranke… Godina rođenja ne može biti prepreka, jer osim logične donje granice (najmanje 18) ne postoji gornji limit, pa ključeve glavne kancelarije u FSS može zadužiti i neko od veterana među fudbalskim radnicima.

Međutim, najbitnije je da novi predsednik bude podoban. To jest po ukusu i volji selektora Dragana Stojkovića, čijim se procenama i izborima veruje i van stručnog štaba A selekcije i to mnogo pre odličnog fudbala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i direktnog plasmana na Mundijal ove zime.

I, još bitnije, da se uklapa u viziju predsednika države, Aleksandra Vučića, jer na ovom parčetu Balkana sport i politika oduvek funkcionišu kao sijamski blizanci, a prvi čovek već deceniju vladajuće partije voli fudbal, najavljuje gradnju Nacionalnog stadiona, ponosi se infrastrukturnim promenama te vrste van Beograda, kritikuje Crvenu zvezdu i Partizan zbog poreskih prema, obećava obračun sa domaćom fudbalskom mafijom, ponekad priča o privatizaciji u ovom sportu ili o huliganstvu kao njenom crnom dekoru…

Otuda svi čija imena već kruže fudbalskom čaršijom ili će tek da dođu u fokus medija nisu ništa drugo do samozvani kandidati, sve dok ne prođu glavni test, iza kulisa. Tek onda mogu da računaju završnicu trke bez oponenata i na jednoglasnu podršku skupštinara, po milion puta viđenom scenariju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari