Kriket i fleg fudbal među sportovima koji će najverovatnije biti uvršteni u program na OI 2028. 1Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Fleg fudbal i kriket su među pet sportova koji će najverovatnije biti uvršteni u program na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. godine.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) predložio je danas da fleg fudbal, kriket, bejzbol-softbol, lakros i skvoš budu dodati u olimpijski program na Igrama u Los Anđelesu.

Konačna odluka biće doneta u pobnedeljak na sastanku 100 članova MOK koji obično prihvataju preporuke Odbora.

„Ovi predlozi su prihvaćeni kao paket“, rekao je predsednik MOK Tomas Bah koji predsedava Odborom od 15 članova.

Kriket je velika stavka za MOK. Očekuje se da ovaj sport povećati prihod od emitovanja iz Indije od najmanje 100 miliona dolara, kada se omiljeni sport u toj zemlji priključi olimpijskom programu.

Fleg fudbal je verzija američkog fudbala u kome nije dozvoljen kontakt među igračima, već protivničkog napadača zaustavljate tako što mu skinete zastavicu koja mu je okačena oko struka.

Bah je rekao da raste popularnost fleg fudbala, posebno među devojčicama i ženama.

„U tom sportu izbegavate povrede koje biste mogli da doživite u američkom fudbalu“, dodao je on.

Odbor je potvrdio da su dizanje tegova i moderni petoboj vratili svoja mesta u olimpijskom programu. Kod dizanja tegova neizvesnost je bila zbog dopinga, a petoboj iz sportskih razloga.

Boks će ostati u programu, ali postoje problemi sa promenama čelnika Međunarodne bokserske asocijacije.

„Nemamo problem sa boksom, nemamo problem sa bokserima, imamo ogroman problem sa upravnim telom“, rekao je Bah.

Dodavanje novih sportova i zadržavanje drugih će probiti prvobitno ograničenje od 10.500 sportista u Los Anđelesu. Novo ograničenje trebalo bi da bude dogovoreno početkom 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari