Krivi klubovi i niko više 1Foto: Starsport

Fudbalski savez Srbije izrekao je kazne Jagodini i Borcu 1926 za nameštanja utakmica u Prvoj ligi Srbije.

Disciplinska komisija je Jagodinu kaznila sa oduzimanjem šest bodova i novčanom kaznom od šest miliona dinara, dok je Borac 1926 takođe kažnjen sa šest bodova i moraće da plati četiri miliona dinara.

Disciplinska komisija na čelu sa predsednikom Ivanom Nikolićem navela je da je su klubovi kažnjeni jer su „ugrozili i povredili integritet fudbalskih utakmica Prve lige Srbije FK Trajal – FK Jagodina (3:0) i Železničar Pančevo – Borac 1926 (1:0)“.

Iz obrazloženja se ne može zaključiti koji su dokazi osim dojave UEFA da je ugrožen integritet uticali na presudu.

Treba napomenuti i to da Disciplinska komisija ima pravo da klubove kazni samo na osnovu dojave UEFA o nameštanju, čak i pre nego što oficir za integritet FSS završi istragu i utvrdi da li postoji pojedinačna odgovornost.

Ona svakako kod svakog nameštanja meča mora da postoji, samo što ju je jako teško dokazati, zbog čega FSS godinama unazad pribegava drastičnom kažnjavanju klubova na osnovu dojava UEFA, dok se pojedinci po nepisanom pravilu uvek izvuku.

Iz FSS je ranije nezvanično potvrđeno za Danas da su oni praktično nemoćni u dokazivanju pojedinačne odgovornosti pošto nemaju ovlašćenja kakva bi imali policijski organi i Tužilaštvo, te da bez pomoći i ozbiljnog uključivanja države u razotkrivanja prevara teško da će sam Savez moći da dokaže bilo čiju individualnu odgovornost.

S druge strane FSS se do sada nije obraćao Tužilaštvu i policiji za pomoć već se sve završavalo na internoj istrazi oficira za integritet.

Sudija Srđan Obradović koji je nedavno nepravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora za sada je jedini pojedinac koji je odgovarao za nameštanja u Srbiji.

Njemu se na teret stavilo da je zloupotrebio svoj položaj na meču Superlige iz 2018. godine Spartak – Radnički Niš (2:0).

Tužilaštvo u tom postupku nije teretilo nikog drugog za davanje mita, već je samo dokazalo da je Obradović jednostavno zloupotrebio položaj fudbalskog arbitra da bi svesno uticao na rezultat.

Nema dileme da je za ozbiljnije istrage neophodno u Tužilaštvu i policiji oformiti poseban tim koji će pratiti sve mutne radnje fudbalskih funkcionera tokom dužeg vremenskog perioda i tako prikupiti dokaze o nameštanjima utakmica.

Čuvene afere „Kalčopoli“ u Italiji i „Hojcer“ u Nemačkoj otkrivene su posle višegodišnjeg prisluškivanja telefona rukovodilaca klubova.

List Danas je ranije objavio i listu od šest superligaških utakmica iz marta ove godine koje su pod lupom UEFA.

Iz FSS smo nezvanično dobili potvrdu da su se mnogi klubovi uplašili zbog te informacije i započeli da se „unapred pravdaju da ne nameštaju“, iako još uvek nisu pod istragom.

Iz Niona je u poslednjih pet godina stigao veliki broj prijava, a sumnje su probuđene visokim uplatama u kladionicama ili povlačenjem određenih mečeva sa kladioničarske liste.

Zvezda plaća zbog organizacije derbija

Crvena zvezda je kažnjena sa 700.000 dinara zbog kršenja kovid protokola na stadionu u večitom derbiju protiv Partizana. Crveno-beli su kažnjeni zbog toga što je u loži stadiona bio veći broj prisutnih od dozvoljenog i što tom prilikom nije poštovan razmak i obaveza nošenja maski. Iz istog razloga je Novi Pazar kažnjen sa 500.000 dinara jer nije poštovan kovid protokol na meču protiv TSC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari