Krka visi o tankom koncu 1Foto: Srđan Stevanović /Starsport

Dva kola pre kraja ABA lige uz još 12 odloženih utakmica koje će biti odigrane do 24. aprila kad bi trebalo da počne plej-of, dosta toga je o konačnom plasmanu poznato.

Crvena zvezda će biti prva, Partizan drugi, da bi se to promenilo trebalo da bi se desi neviđeno čudo, a isto takvo bi učinilo da Krka izbori opstanak.

Objektivne teškoće zbog kovida osvetlile su još jednom i subjektivnu nesposobnost ili nemoć organizatora da se u tom kolopletu klupskih interesa koje neuspešno pokušavaju da pomire, Liga regularno dovede do kraja.

Tako još uvek nisu utvrđeni termini čak šest utakmica 16. kola, među kojima je i meč Crvena zvezda – Igokea, ali i utakmice koje mogu bitno da utiču u borbi za opstanak i konačni poredak pred plej-of.

Posle mnogo peripetija i prekrajanja ipak je odlučeno da se tri meča 15. kola među kojima je i derbi Budućnost – Crvena zvezda odigraju 16. aprila.

Obaveze četiri kluba u Evropi jesu jak, ali i nedovoljan razlog da Liga ide linijom manjeg otpora na račun regularnosti.

Crveno-belima su dve pobede dovoljne za overu prvog mesta i to je gotovo izvesno.

Kao i druga pozicija Partizana koji bi morao da izgubi sva tri meča do kraja da bi sa nje skliznuo.

Poznati su i svi učesnici plej-ofa, Budućnost i Cedevita će sigurno biti na pozicijama tri ili četiri, neizvesno je samo kako će biti raspoređeni.

Veće šanse za treće mesto ima Cedevita, Budućnost koja je u baš lošoj formi treba da odigra još pet utakmica, od toga dva gostovanja „davljenicima“ Splitu i Krki, te FMP-u, a dočekuje Borac i Crvenu zvezdu.

Cedevita gostuje Derbiju i FMP-u, čeka Cibonu i Borac, igra sa ekipama koje nemaju rezultatski imperativ.

Podgoričani su bolji u međusobnom skoru pa će se tu borba voditi do poslednjeg trenutka.

Svakako će i jedni i drugi imati prednost domaćeg terena protiv šestog odnosno petog u prvom krugu plej-ofa koji se kao i polufinale igra na dve dobijene utakmice.

Peti i šesti će biti Igokea i FMP, obe ekipe imaju prilično teške protivnike do kraja i samo u slučaju da zabeleže sve poraze to bi otvorilo minimalnu teoretsku šansu za Derbi, Mornar i Cibonu.

Opstanak teoretski još nisu obezbedili Mega i Borac, Zadar je za nijansu više „ugrožen“, ali se prava borba za goli život u ABA 1 ligi vodi između Splita i Krke.

Splićani su preksinoćnom pobedom protiv Mege umnogome sebi olakšali posao, već bi trijumfom danas protiv FMP-a skoro mogli da nakrive kapu jer imaju i bolji međusobni skor od ekipe iz Novog Mesta.

U poslednjem kolu dočekuju Zadar a imaju i zaostalu utakmicu u Zagrebu protiv Cibone.

Zadrani, koji imaju lošiji međusobni skor u duelima s Krkom, status prvoligaša mogu da overe na svom parketu protiv Mege i SC Derbija, ali i na gostovanju Ciboni.

Krka mora da pobedi sve četiri utakmice do kraja da bi se ičemu nadala. Jedna od pomenute dve hrvatske ekipe će najverovatnije u baraž za opstanak sa drugoplasiranim iz ABA 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari