Krosminton - sport koji osvaja pažnju rekreativaca 1Foto: Wikipedai

Instant proizvod 21. veka tipa 3 u 1, na elementima tri tradicionalna sporta, badmintona, tenisa i skvoša – razvio se u dinamičnu igru krosminton, reketom i spiderom (lopticom)- koji leti i do 300 kilometara na sat.

Sport je izmišljen u Nemačkoj 2001. godine igra se na terenu koji odgovara uzdužnoj polovini teniskog terena bez mreže. Od 2016. godine koristi naziv krosminton. Loptica (spider) sličnog je oblika onoj u badmintonu ali od drugih materijala i nešto teža. Težina spidera, izostanak mreže i brzina udaraca čine ovu igru izuzetno zanimljivom, i za igrača i za publiku.

Teren su dva polja oblika kvadrata, 5,5 x 5,5m udaljena jedan od drugog 12,8m na bilo kojoj podlozi i u bilo kom okruženju. Igrači brane svoje polje, nastojeći istovremeno da pogode spiderom protivničko polje. Meč se igra na dva ili tri dobijena seta, do 16 poena, ili u tajbreku do dva poena razlike.

Krosminton - sport koji osvaja pažnju rekreativaca 2
Foto: Wikipedia

Igra je nastala kao pokušaj da se ljudima pruži zadovoljstvo igranja u parku, na plaži, bilo gde u prirodi, na otvorenom bez mreže i bilo kakvih ograničenja. Konačno i bez terena, odnosno teren je telo igrača, koje se brani. Kao boks, ali na udaljenosti. Vremenom se ipak postavilo i pitanje terena. Prvo je to bio krug, kasnije kvadrat i tako je počelo da se igra na teniskom terenu.

Krosminton je postao planetarno sportsko čudo. U Budimpešti na 5. Svetskom prvenstvu bilo je rekordnih 530 učesnika iz 24 zemlje sa tri kontinenta. Srbiju je predstavljalo 11 takmičara somborskog kluba „Speeder“ čiji su igrači ovogodišnji šampioni države u svim kategorijama.

Katarina Blažev u najmlađoj kategoriji i Leona Banić u konkurenciji devojčica do 14 godina zaustavljene su na korak do bronze, zauzevši peta mesta. Najbolji srpski senior Boris Jerković poklekao je u šesnaestini finala, izgubivši u taj-breku od četvorostrukog svetskog prvaka Šveđanina Pera Hjalmarsona, koji je kasnije osvojio zlato i na ovom šampionatu. Pozicije Srbije u Međunarodnoj krosminton organizaciji Jerković je potvrdio izborom u tročlani arbitražni komitet ovog tela.

Uvođenjem „femily fan“ divizije, da tim budu tri generacije jedne porodice, sport bi trebalo da dobije na zamahu. Stvorili bi se i uslovi za lakše privlačenje sponzora, jer je porodica danas najšira, najprimamljivija i najteže branjena meta korporacijskih marketinških kampanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari